| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - wolne obroty w m10 nie dzialaja :(
rogaś318 - 2005-11-09, 21:14 Temat postu: wolne obroty w m10 nie dzialaja :( Hej mam troche powazny problem.
sprawa wyglada tak:
jak zapalam silnik po nocy to musze go trzymac gazem bo inaczej pada. ale gorsze jest to, ze jak trzymam go pedalem gazu na okolo 1500 obr przez jakis czas to zaczynaja same spadac i tez gasnie. musze mu robic przegazowke. mam gaz i srednica miksera to 30mm. jak go zakladalem to silnik przestal chodzic rowno na wolnych brotach ale nie dzialo sie nic takiego!!
jak sie zagrzeje to ma obroty na poziomie 500-600. ale jak go przegazuje i ppuszcze gaz to gasnie.
pomozcie prosze!!!
mam tez pytanie odnosnie osprzetu silnika. Co to jest i do czego sluzy taki aluminiowy element przymocowany do kolektora dolotowego, wychodzi z niego przewod gumowy ktory laczy sie z silniczkiem krokowym. nie mam aparatu wiec nie dam zdjec. mam nadzieje ze ktos wie o co mi chodzi.
silnik mojego wozu to m10b18 na wielopunktowym wtrysku L-jet bez sondy lambda.
dzieki!!!!
czaja - 2005-11-10, 00:43
Czy te objawy występują podczas pracy na Pb? Sprawdz czujnik temperatury który jest podpięty pod sterownik ,i sprawdz wtryskiwacz rozruchowy.
HAMANN E30 - 2005-11-10, 04:32 Temat postu: Re: wolne obroty w m10 nie dzialaja :(
| rogaÅ›318 napisa³/a: | Hej mam troche powazny problem.
sprawa wyglada tak:
jak zapalam silnik po nocy to musze go trzymac gazem bo inaczej pada. ale gorsze jest to, ze jak trzymam go pedalem gazu na okolo 1500 obr przez jakis czas to zaczynaja same spadac i tez gasnie. musze mu robic przegazowke. mam gaz i srednica miksera to 30mm. jak go zakladalem to silnik przestal chodzic rowno na wolnych brotach ale nie dzialo sie nic takiego!!
jak sie zagrzeje to ma obroty na poziomie 500-600. ale jak go przegazuje i ppuszcze gaz to gasnie.
pomozcie prosze!!!
Stawiałbym na automatyczne ssanie,jesli zdaża sie to tylko na zimnym silniku a gasnie Ci po wcisnieciu gazu bo sie dusi jak mu odrazu wcisniesz deske i gasnie.Miałem identyczny problem za czasów M10B18.
mam tez pytanie odnosnie osprzetu silnika. Co to jest i do czego sluzy taki aluminiowy element przymocowany do kolektora dolotowego, wychodzi z niego przewod gumowy ktory laczy sie z silniczkiem krokowym. nie mam aparatu wiec nie dam zdjec. mam nadzieje ze ktos wie o co mi chodzi.
Myśle,ze chodzi Tobie o PRZEPUSTNICE (spójrz czy dochodzi do niego lin ka od gazu)
silnik mojego wozu to m10b18 na wielopunktowym wtrysku L-jet bez sondy lambda.
dzieki!!!! |
rogaś318 - 2005-11-10, 10:39
nienienie!
to nie jest przepustnica!!! przepustnica jest pod kolektorem a mi chodzi o takie ustrojstwo ktore jest przymocowane do tej "puszki" kolektora od strony pokrywy zaworow. ale skoro mowisz o przpustnicy to:
zprzepustnicy idzie wezyk gumowy do silnika krokowego, potem jest silniczek krokowy, potem znowu jest wezyk gumowy, i potem to ustrojstwo o ktore mi chodzi. jest tam jakas srobka chyba regulacyjna od strony kabiny..
gdzie ejst cos co steruje automatycznym ssaniem??
albo wtryskiwacz rozruchowy??
te czujniki temperatury to sa te przy gniezdzie diagnostycznym??
dziekowa za pomoc!
HAMANN E30 - 2005-11-10, 17:12
Chodzi Tobie o to "ustrojstwo" co oznaczone jest w czerwonym kółku???
/\
:
:
Jeśli to jest to o co pytasz to jest to regulacja wolnych obrotów.[/b]
czaja - 2005-11-10, 17:32
1- wtryskiwacz rozruchowy. Sprawdzić możesz go wykręcająć, uprzedni odłączająć przewód WN pomiędzy cewką a kopułką, przekręcić rozrusznikiem. Powinien dac mgiełke paliwa.
2-czujnik temp, wł/wył wtryskiwacz rozruchowy
3-czuj temp. podpiety pod wskaźnika na desce rozdzielczej
rogaś318 - 2005-11-10, 22:25
No no!!!!
to ustrojstwo to to w czerwonym kolku!!. tam jest taka srubka regulacyjna! do czego ona sluzy??
czy mozliwe ze za takie dzialanie silnika sa odpowiedzialne swiece?? jutro je wykrece i obejrze, ale taki mozliwy powod podal mi znajomy.
rogaś318 - 2005-11-11, 14:13
Wczoraj jak wracalem do domu to jeszcze przylukalem ze:
jeszcze w warszawie jak byl silnik raczej chlodny to obroty na gazie byly ok 1500 a potem jak sie juz silnik ladnie zagrzal to spadly na ok600-700.
kurde panowie co to moze byc??
sprawdzilem wtryskiwacz rozruchowy i daje mgielke. zaraz pojde na dwor i zmienie czujnik temperatury.
HELP!!
HAMANN E30 - 2005-11-11, 14:30
Ta śrubka słuzy do regulacji wolnych obrotów.
rogaś318 - 2005-11-11, 18:34
ok.
wielkie dzieki za wszystkie odpowiedzi!
pozmienialem czujniki i jak silnik sie lekko zagrzeje to ma miedzy 600 a 700 obr/min. to chyba ciut za malo... jutro sie troche pobawie z ta srubka. moze cos uda mi sie jeszcze zdzialac.
co myslicie o tych swiecach??
maja juz okolo 50kkm. jak mi sie uda to jutro je zmienie i tak, ale czy one tez moga byc przyczyna?
czaja - 2005-11-11, 20:48
ciezko naprawić auto przez internet ,ale najlepiej je wykręć i zobacz w jakim są stanie. Jakby co polecam NGK
czaja - 2005-11-11, 21:12
podnieś obroty takze możesz śrubką na przepustnicy. Pamiętaj jednak aby czujnik TPS także przesunąc, tak żeby na wolnych był w pozycji zamkniętej
rogaś318 - 2005-11-12, 18:10
Oka! Kupil ja dzis komplet swiec wymienil i obroty na benzynce sa okolo 600-700 na cieplym silniku ale stabilne. na zimnym zobacze jutro rano. gaz tez ok. gdzie jest czujnik TPS? tzn jak go musze przestawiac, bo to pewnie to takie male czarne pudeleczko przy przepustnicy. narazie zobacze jak bedzie teraz i potem ewentualnie napisze jak jescze bede mial jakies mocne problemy.
dziekuje wszystkim serdecznie za pomoc!!!!!!!
czaja - 2005-11-12, 18:52
TPS - innaczej czujnik położenia przepustnicy. na ośce przepustnice zamontowany jest mikrostyk, który wysyła informacje do steronika o tym czy przepsustnica jest zamknięta czy otwarta.
załóżmy że chce podnieś obroty jałowe. Podciągasz linką przy przepustnicy. Mikrostyk otwiera przepustnice. Mimo że dla Ciebie sa to obroty jałowe, sterownik natomiast "mysli" że przepustnica jest otwarta.
Przy mocowaniu TPS masz dwie śrubki.Przekreć TPSem tak aby możliwie późno stykli zmieniały położenie. Na wyłączonym zapłonie spróbuj wyczuć maksymalne otwarcie przepustnicy aby styki pozostawały w pierwotnej pozycji. Następnie podciągnijdo tego momentu linke. Jeżeli jest innaczej, to powinno pomóc.
Go¶æ - 2005-11-12, 22:51
Witam. Dołącze się do tematu. Mam podobny problem.
Również mam M10B18
Obroty mam za niskie na zimnym silniku a jak siÄ™ rozgrzejÄ™ to siÄ™ normujÄ….
Co to może być
Przepływomierz??
Regulator obrotów biegu jałowyego ten zwany przez niektórych krokowcem podmieniałem na inny i jest było tak samo.
Jakie najlepiej ustawić obroty 800
Obroty regulowałem tą śrubą przy wtryskiwaczu rozruchowym, tylko że jak podwyższę nią obroty na zimnym, to po rozgrzaniu dostaje kosmicznych obrotów
Jak podnieś obroty tak, żeby nie wzrastały na gorącym silniku??
rogaś318 - 2005-11-12, 23:14
Dobrze ze mam druga przepustnice wyjeta z innego silnika obaczje najpierw na tej wyjetej o co chodzi a potem bede kombinowal z ta przy silniku.
zyczcie mi powodzenia!!
czaja - 2005-11-13, 00:18
Maciej: U Ciebie obstawiam na ssanie, skoro na zimnym obroty są za niskie, na ciepłym ok. Przeczytaj co jest napisane wcześniej.
Go¶æ - 2005-11-13, 14:03
| Cytat: | | Maciej: U Ciebie obstawiam na ssanie |
Tylko pytanie jak tu siÄ™ ustawia ssanie ??
Bo ta śruba przy wtryskiwaczu rozruchowym, ta wkręcona w kolektor dolotowy, reguluje ogólnie obroty a nie tylko ssania.
Jak ktoÅ› wie coÅ› o tym ssaniu to proszÄ™ o rady 8)
czaja - 2005-11-13, 14:42
chodzi o to że możliwe że masz niesprawne ssanie, jego brak. Masz problemy z odpalanie, muszi dotykać pedał gazu aby odpalił?
P.S. Sprawdz co jest napisane w temacie wczesniej. Sprawdz wtryskiwacz rozruchowy, czujnik temp.
Go¶æ - 2005-11-13, 15:19
Z odpalaniem jako takim nie mam problemu, czujnk temperatury,ten od kompa wymianiłem na nowy.
Pójdę do garażu sprawdzić ten wtryskiwacz.
Go¶æ - 2005-11-13, 15:46
Sprawdziłem ten wtryskiwacz rozruchowy, chodzi jak marzenie.
Więc co to może być Może przepływomierz
Bo jakiś bamber kiedyś przy nim chyba grzebał.
HAMANN E30 - 2005-11-13, 17:15
jesli ktoś grzebał przy nim to zdejmij plastikowy dekielek z przepływki i zobacz w jakim stanie są scieżki na płytce po której przesuwa sie sprężyna z ośką od przepływki-może są wytarte w którymś miejscu
Go¶æ - 2005-11-13, 17:43
Ściągałem już ten dekielek, ścieżki wyglądają bdb nie widać żadnych wytarć.
Jak wyregulować odpowiednio tą śrubę co jest na imbusa w przepływomierzu Wie może ktoś ile np obrotów ją odkręcić lub wkręcić, albo coś
|
|