| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Zycie z ix ?
Goliat - 2005-11-11, 16:04 Temat postu: Zycie z ix ? Witam
Zastanawiam sie nad przerobieniem karawanu na ix. Chcialem kupic gotowego 325 ix Touring ale to chyba graniczy z cudem.
Szukalem ale malo tego znalazlem.
Jakie sa za i przeciw Wpadłem na pomysł zeby kupic 325ix i zamienic zawieszenie Jest to do zrobienia Czy karoseria w ix byla jakas inna Jak jest z dyframi w ix [powinny posiadac spere bo niby jak ma smigac autko 4x4 bez szpery] Jakiej zywotnosci sa te napedy [usterkowosc]:?:
Z gory dzieki za wszelkie odpowiedzi
Pawel-e30 - 2005-11-11, 16:07
w ix masz inaczej skonstruowane kielichy a wogole po co ci sie w ix-a pchac?? nie lepiej zostawic naped na tyl??
Goliat - 2005-11-11, 16:21
| Pawel-E30 napisa³/a: | | w ix masz inaczej skonstruowane kielichy a wogole po co ci sie w ix-a pchac?? nie lepiej zostawic naped na tyl?? |
Czyli odpada pomysl z przekladka zawiechy
Tu jest 325 ix karawan z '88 http://www.parkmaszyn.pl/...9c87b2cd4a9ab71
Czy tylko kielichy sa inne czy co jeszcze
sarna1 - 2005-11-11, 17:09
kogos lekko z cena pocisnelo w mozgownice ;d wejdz na mobile.de i zobacz ile tego tam masz....a przerobka jest zapewne bardzo droga = a i tak oryginlanego IXa nie zrobisz.
Menel - 2005-11-11, 22:19
goliat, wszyscy raczej predzej czy szybciej rezygnuja z IXa a ty na odwrot
bardzo trudno pozniej IXa sprzedac..
nokerman - 2005-11-11, 23:06
Chłopcy
Goliat nie mieszka we warszawie czy otwocku gdzie jedyny problem to jak nie złamać spoilera o krawężnik
Goliat mieszka na wschodzie polski i pewnie nieraz musi walczyć z przeciwnościami i siłami przyrody i myślę że takie autko by mu nieco ułatwiło żywot.
To nie miejsce dla Gierman Stajlu
Goliat - myślę że najrozsądniej było by udać sie do niemcowni po auto
na tamtejszym rynku jest tego troszkÄ™
ale musisz się liczyć ze zwiększonymi zdeka kosztami utrzymania nawet w porównaniu do zwyklej 325
Oderta na Autoscout24
Oferta na Mobile.de
Goliat - 2005-11-12, 00:17
| nokerman napisa³/a: | ChÅ‚opcy
Goliat nie mieszka we warszawie czy otwocku gdzie jedyny problem to jak nie złamać spoilera o krawężnik
Goliat mieszka na wschodzie polski i pewnie nieraz musi walczyć z przeciwnościami i siłami przyrody i myślę że takie autko by mu nieco ułatwiło żywot.
To nie miejsce dla Gierman Stajlu
Goliat - myślę że najrozsądniej było by udać sie do niemcowni po auto
na tamtejszym rynku jest tego troszkÄ™
ale musisz się liczyć ze zwiększonymi zdeka kosztami utrzymania nawet w porównaniu do zwyklej 325
Oderta na Autoscout24
Oferta na Mobile.de |
Swiete slowa Noker
U mnie nie ma letko zycie to nie je bajka 8)
U nas tez juz kilka znalazlem. Po przeleceniu kilku opisow i fotek przednie kolumny sa inne [w pionie] mam pytanie co do skrzyni bo sadze ze silnik jest taki sam. I jak jest rozwiazany naped przedni
erikson - 2005-11-12, 09:47
kiedys jak miałem 525 to zastanawiałem sie na przeróbka na ix i zrezygnowałem,dzis jezdze ix ale orginalnym,narazie mi pasuje i to jest to czego szukałem,ale musisz wziasc poprawke ze to nie jest wtedy auto do sportu. W ix masz inaczej rozwiazane zawieszenie z przodu,czesci sa wtedy mniej dostepne i zazwyczaj tyko orginały(sa wtedy drogie),osiagi spadaja w porównaniu ze zwykła 325,wiecej tez pali,ale zato na mokrym mozesz pomachac koledze w 325,nie mowiac juz o sniegu czy błocie,na zakretach tez lepiej jej idzie,nie nalezy jej zato katowac bo naped siadzie szybciej ja we zwykłej. Z zawieszenia robiłem tylko amortyzator-regeneracja taniej wychodzi niz kupno uzywki,tak tez rozwiazuje sie inne problemy z zawieszeniem w ix(jak tanio to tylko regeneracja lub kuno na czesci 325ix),na allegro sa do sprzedania
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=70229251
http://www.otomoto.pl/ind...show&id=C629688
http://www.otomoto.pl/ind...show&id=C308360
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=72000383
napewno w innych mediach tez. Z tego co widziałem to łatwiej o kupno 325ix niz 525ix,3 sa tansze i jest ich wiecej do wyboru,a co zatym idzie w przyszłosci wiecej uzywek. Przy kupnie patrz na zawieszenie przenie(czym mniej wad tym dla ciebie lepiej i taniej),maglownice sa inne a przez to kłopot jak sadzie,reszte to wszystko to samo.
adrian e30 - 2005-11-14, 09:27
witam jak chcesz to mam 325 ix e30 na sprzedanie, niedawno sprowadzony jeszcze nie zarejesttrowany
Arczi e30 - 2005-11-14, 18:22
ogolnie to mozna zrobic napęd 4x4 bez przerabiania kielichów..wystarczy ze masz wszystkie komponenty zawieszenia BMW e30 ix czy to combi czy innego ix-a...nie musisz wspawaywac 2 kielichów..choć fakt że te sa troche inaczej ułozone są bardziej na pionowo niz w "zwykłej" e30-tce...zreszta jak bardzo chcesz to dla chcacego nic trudnego rozbita e30-tke ix kupisz za 2000-2500zł nie szukaj okazja sama sie trafi...a czesci fakt przedniego napedu sa drogie i przy mało roztropnym traktowaniu lubi sie psuć
Go¶æ - 2005-11-14, 23:47
Niestety nie da się w prosty sposob przerobic zwyklego E30 na ix. Pierwsza sprawa to karoseria. W ix są dłuższe podłużnice. Belka przedniego zawieszenia(aluminiowa)jest bardziej przesunięta do przodu, inne są kielichy McPersonów. Tunel z lewej strony ma wstawkę poszerzająca w celu pomieszczenia rozdzielacza napędu. Przy podłodze są inne szyny mocujące rozdzielacz napędu.
Najlepszy sposób to przełożenie całego przodu karoserii. Oczywiście potrzebny jest jeszcze kompletny uklad napędowy i kolumna kierownicza, która też jest inna z racji innej przekladni kierowniczej.
Jeżeli chodzi o części na przód, to z zamienników dostępne są: amortyzatory, końcówki drążków, drążki kierownicze, łączniki stabilizatora, łożyska kół, sworznie(długi i krótki), osłony przegubów. Hamulce są takie same jak w zwykłym E30.
Na mokrym, śniegu, szutrze, zarętach zwykłe BMW nie ma żadnych szans.
Z racjii moich zainteresowań sportem samochodowym mój ix eksploatowany był czasami dosyć ekstremalnie, mimo to nie miałem żadnej usterki układu napędowego. Jedyne co wymieniłem to łożyska kół, drążek kierowniczy i końcówkę, sworznie wachaczy ,amortyzatory, osłony przegubów przednich półosi, tarcze hamulcowe i klocki. No i wcale nie jest to taki muł ja się niektórym wydaje.A zużycie paliwa? Subaru impreza GT też pali niemało
RoboCop - 2005-11-15, 15:13
to ja jeszcze dodam, że dół silnika (miska olejowa) jest inna...
KotSylwester - 2005-11-15, 15:40
czasami też silnik był inny Goliat npaisał:
Ten ma V6
MOD: Nie radze sie pakować w silnik V6. Problemem jest zdobycie do takiego części
Go¶æ - 2005-11-16, 07:49
| RoboCop napisa³/a: | | to ja jeszcze dodam, że dół silnika (miska olejowa) jest inna... |
...i pompa oleju, łapy silnika, skrzynia biegów, wał napędowy.
A tu taka ciekawostka http://wp1016621.wp027.we...1028/f01028.htm
adrian e30 - 2005-11-16, 08:43
a powiedzcie mi gdzie mozna kupic takie tuleje gumoowe na wahacz, jak na zdieciu 3 w gornym rzedzie???
pozdroo
Go¶æ - 2005-11-16, 13:36
Te tuleje to od M3. W Inter Carsie cena za dwie (LMI 10560) ok.300zł. Pasują do każdego E30.
KotSylwester - 2005-11-16, 13:40
Allrad, jaka jest różnica? W twardości czy w trwałości?
Go¶æ - 2005-11-16, 13:58
Te od M3 są mniej komfortowe. Trwałość jest wieksza, bo nie mają żadnych luzów tak jak w zwykłych i nie ma co się wybijać.
|
|