| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - jakie wstawić mocne żarówki do soczewek ???
Menel - 2005-11-13, 22:41 Temat postu: jakie wstawić mocne żarówki do soczewek ??? bylo juz ale potrzebuje nowych informacji...moze jakies nowosci weszly...
jaki model,typ i firme zarowki wlozyc do soczewki aby lepiej swiecila..pisaliscie ze zamiast 55w wkladaliscie 100 i bylo oki..[CENZURA MODERATORA]
najwazniejsze aby mi dobrze droge przede mna oswietlaly 8)
i bez jakis festyniarskich niebieskich podrobkowych podpowiedzi
MOD: Ostrzeżenie dla ciebie chłopaku
urbi - 2005-11-13, 22:43
to sie posypia obelgi teraz na menela za to jego "[CENZURA]"
szczerze mowiac to sam musze wymienic zarowki w soczewkach bo widze 2 metry przed soba i TYLE !
jakie sa dobre zarowki ? co polecacie ?
sa chyba jakies ultra biale - fajne to to ? dobrze swieci ?
HELP
Menel - 2005-11-13, 22:53
napisalem ze wali mnie bo ustawie sobie lampy tak aby swiecily w ziemie a nie prosto..poprostu chce aby mi dobrze oswietlaly droge i nie nabiore sie na napisy na zarowkach w stylu 50% wiecej bieli itd
wiem tez zeby bezpiecznik na wiekszy zmienic...sreberko tez sie juz nie wypali w lampie bo lampa jest black... 8)
zadne ksenony itd tez mnie nie interesuja...
piotrek z krakowa cos na pw napisal mi o "55 white philips " hmmm?
ps...uwaga dla wszystki: slowo "wali mnie" jest slowem nie cenzuralnym na tym forum i sadze ze nie mozna go uzywac...hmmale dlaczego to nie wiem bo to zadne przeklenstwo idt..ale tak juz jest wiec uwazajcie ..bo ja sie np.baardzo zdziwilem i juz grzecznie nie bede tego slowa uzywac
pozdr
nokerman - 2005-11-13, 22:54
wkłądanie żarówek 100W do lamp to (jakby łukasz powiedział) Druciarstwo !
efekty są krótkotrwałe i powodujące uszkodzenie całego zespołu oświetlenia
wyższa moc wyższa temp szybsze wypalanie szybsze zużycie rastrów oślepianie tych z naprzeciwka itd itp
jednym słowem Bezsens
chcesz lepiej widzieć kup dobre markowe żarówki 55W
żadnych nowości raczej nie ma 0 a jeśli są to te z różnego rodzaju poświatami
Piotrek - 2005-11-13, 22:58
Menel ja mam jakies zarówki `zenony` z carefoura za 39 pln 55W naprawde dają ładne mocne białe swiatło , ja jestem z nich zadowolony.
urbi - 2005-11-13, 23:23
napisales menel ze sa black i sie nic nie wypali a przeciez jeszcze jedno lustro masz w soczewce !
poleze jutro w sklep ui zapytam co polecaja
chcial bym jasne biale swiatlo - narazie mam ciemne i do d-y
menel - cena lansu - mamy black hella i gowno widzimy
nokerman - 2005-11-13, 23:25
odpowiedź masz TUTAJ
Ja bym obstawiał na Hella Blue Light 55W 8)
urbi - 2005-11-13, 23:32
heheh wiem menel o tym doskonale !
te chodzace po chodnikach laski bywaja zgubne ! mozna sie latwo w tylek wpakowac temu co jedzie przed toba i wtedy jest problem a co do studzienek to mieszkam w malym miescie i znam juz praktycznie wszystkie na ktore musze uwazac
szukalem na allegro zarowek i sa te co mowi noker w oprawce H1
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70910149
a jesli nie te to co innego ?
ps. sadze ze w slowach "wali mnie" nie ma nic zlego ! mod jest troche chyba przedrazliwiony dzis ! nie jest to jakies chamskie, niekulturalne slowo ktore kogo kolwiek moglo urazic, z reszta forum nie odwiedzaja 5 letnie dzieci wiec wybaczcie ...
pozdro
Menel - 2005-11-13, 23:37
ja znalazlem takie..to na przyszlosc dla innych..
sadze ze jak henry poleca to napewno biore... 8) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72203602
ps.sorry te co wkleilem to H4 a powinny byc H1 wiec ten link urbiego jest poprawny 8)
Piotrek - 2005-11-13, 23:52
| Cytat: | REGULAMIN FORUM
6).Uprawnienia administratorów/moderatorów:
1). Administratorzy/moderatorzy/naczelni sprzątacze wszystkie decyzje podejmują autorytarnie |
Amen
Co do słowa wali mnie to nie było ono bezposrednio do nikogo zwrócone , tylko do zaistniałej sytuacji więc...
Ps.Byłbym jako użytkownik skłonny poprosic Modów do podpisu po edycji wtedy mozna sobie to przedyskutowac na pw.
Bruner - 2005-11-14, 00:05
Menel widze ze szybciej edytujesz niz ja odpisuje W takim razie przemilcze to co usuniete
Sugerujesz ze noker nie jest rownym gosciem?
HyenoX M42B18 - 2005-11-14, 00:59
| nokerman napisa/a: | wkłądanie żarówek 100W do lamp to (jakby łukasz powiedział) Druciarstwo !
efekty są krótkotrwałe i powodujące uszkodzenie całego zespołu oświetlenia
wyższa moc wyższa temp szybsze wypalanie szybsze zużycie rastrów oślepianie tych z naprzeciwka itd itp
jednym słowem Bezsens
chcesz lepiej widzieć kup dobre markowe żarówki 55W
żadnych nowości raczej nie ma 0 a jeśli są to te z różnego rodzaju poświatami |
buhahahaaa,
co za bzdury , od ponad 2 lat jezdze i mam zalozone 4 x 100 W i jest wszystko ok z lampami. A jak sie ma zle ustwione swiatla to i 55W bedzie oslepiac
henry - 2005-11-14, 20:06 Temat postu: Zarówki ....Witam ! Nawet nie czytalem pierwszej strony dyskusji o żarówkach , domyślam się ,ze chodzi o 55 W kontra 100 W.
Krótko - Zostawcie 100 W najlepiej w sklepie. Proponuje H1 Hella - Blue Light 55 W - efekt murowany i trwałość też , sprawdziłem więc polecam. Pozdrawiam - henry
urbi - 2005-11-14, 20:38
henry juz takie kupilem - zarowno dla siebie jak i dla Menela
za pare dni powiemy co i jak
henry - 2005-11-14, 21:51 Temat postu: żarowki .......ccieszę sie ,że macie juz z Jackiem takie i naprawdę szczerze jestem ciekaw Waszych opinii - śledzę temat - pozdrawiam - henry
MrKrYH_e34 - 2005-11-15, 09:38
Dokladnie dolacze sie do tego co pisal noker .. ja wkladalem kiedys do siebie 100W H1 i po jakichs 2 dniach zawsze ktoras siadala ! albo lewa albo prawa .. kolega zrobil tak samo ale mu potopilo mocowania zarowek .. wiec raczej bym nie polecal wkladac duzo mocniejszych ...
Jakub316 - 2005-11-16, 16:31
Ja bym zaproponował Wam żarówki OSRAM ( do mod. : nazwa taka co poradzić) serii COOL BLUE. Ładnie świecą, i dalej niż zwykłe H1. Światło jest białe z deliktną niebiską poświatą. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72536730
Mozna by też spróbować OSRAM SILVERSTAR, towar ostro reklamowany ostatnio w różnych mediach, może ktoś takie już montował to niech sie wypowie http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71335941
henry - 2005-11-16, 21:18 Temat postu: żarówki Piotruś ! Kupuj na allegro , nie będziesz stał pod sklepem !! Mogę powiedziec na 100 % ,że żarówki Osram Cool Blue są przereklamowane pod względem wielkości strumienia świetlnego i barwy światła. Hella Blue Light są zdecydowanie lepsze. Miałem - to wiem co piszę. PZDR - henry
SMS - 2005-11-16, 23:25
Panowie!
Nie kombinujcie jak koń pod górę!
Wracając do tematu:
W E30 i E34 są takie same lampy. Widziałem już dwie "bejce" z załatwionymi światłami przez żarówki 100 W - nastąpiło wypalenie odbłyśników, do tego stopnia że zmienił się ich kształt. Nie zakładajcie drogich żarówek - najprawdopodobniej macie właśnie wypalone lub brudne odbłyśniki wewnątrz. Wystarczy wykręcić wkład i go wyczyścić, a gdy są wypalone można dobre używki kupić za 30-50 PLN/szt. , czyli koszt porównywalny do dobrych żarówek.
W obu Samochodach (mój i kumpla) wymieniliśmy odbłyśniki i wsadziliśmy żarówki za 9 zł z Tesco - i nareszcie WIDAĆ!!! Dla dwóch samochodów koszt zamknął się w 150 zł i łącznie godzinką pracy.
Deyna - 2005-11-18, 22:10
100W Żarówki to pozorny zysk. Przez montaż takich żarówek obciąża się dodatkowo całą instalację elektryczną lamp, nie tylko je same. W najgorszym wypadku kończy się takie 'ulepszenie' pękniętym reflektorem, kiedy zimna woda chlapnie na rozgrzane szkło....
Najlepszym rozwiązaniem wg mnie są żarówki (55W) Philips typu PREMIUM +30 lub 50% światła (nie pamiętam) - wbrew pozorom to działa i daje bardzo jasne białe światło !
Jednak na okres jesienno-zimowy polecam Philips (55W) ALLWEATHER (chociaż dawno w sklepach ich już nie widziałem). Są to żarówki dające światło barwy żółtej selektywnej przechodzącej w lekko fioletową, których wyższość polega na tym, że ich światło nie gubi się tak jak czysto białe we mgle , na śniegu czy na mokrej jezdni...
'Blue lighty' też są niezłe pod warunkiem, że znanego producenta, a nie z tesco malowane akwarelkami...
Pzdr
REMUS - 2005-11-19, 02:40 Temat postu: Re: Zarówki
| henry napisa/a: | ....Witam ! Nawet nie czytalem pierwszej strony dyskusji o żarówkach , domyślam się ,ze chodzi o 55 W kontra 100 W.
Krótko - Zostawcie 100 W najlepiej w sklepie. Proponuje H1 Hella - Blue Light 55 W - efekt murowany i trwałość też , sprawdziłem więc polecam. Pozdrawiam - henry |
CIEKAWY JESTEM JAK DLUGO POŚWIECĄ BO TE CHIŃSKIE CZY KOREAŃSKIE TO ŚWIECĄ ALE 1 MIESIĄC.
duchPW - 2005-11-19, 03:00
ja mialem osram silwer wision (czy jakos tak) + 50% i swiecily na prawde super - oczywiscie 55W (chcialem napisac zajebiste, ale skoro nie wolno uzywac wyrazow )
osobiscie uwazam, ze te zarowki z poswiata niebieska pasuja trocje do WT, ale i tak sa lepsze od zielonkawych
buni - 2005-11-22, 15:11
moze ktos wie gdzie w wawie kupie hella h1 blue light ?
Przemass - 2005-11-22, 20:58
A ja niedawno zakupiłem tak na szybko 55w blue coś tam firmy tesla, z tego co wiem to firma czeska ale na opakowaniu made in germany, były jeszcze + 50%, efekt sredni jak dla mnie jedni mówią że jest kosa mi jakoś za krótko świecą lecz kolega Artur C. poleca odwiedzić stacje diagnostyczną w celu ustawienia lamptak w celu usunięcia tej krótkości świecenia oczywiście a nie ogólnej poprawy świecenia. MOD A....c.
Artur C. - 2005-11-22, 21:41
Osobiście uzywam zarówek Pfilips Vision Plus +50% i uważam ze mam fajne oświetlenie z przodu pozatym soczewki są wrazliwe na zabrudzenia a dokładniej jesli zabrudzą się szkła reflektora to drastycznie zmniejsza się ilosć swiatła enitowanego przez lampę wady tej nie miały zwykłe lampy które miałem wcześniej (czytaj - w orginale zgodnie z rocznikiem).
nokerman - 2005-11-23, 08:01
| Artur C. napisa/a: | | ... pozatym soczewki są wrazliwe na zabrudzenia a dokładniej jesli zabrudzą się szkła reflektora to drastycznie zmniejsza się ilosć swiatła enitowanego przez lampę ... |
to akurat jest typowa niedogodność wszystkich fajnych wąskich soczewkowych lampek i jedynie naprawde DOBRE spryskiwaczee pomogą
PS. A tak na marginesie to zamiast tych dziwnych hiper jasnych ultra dobrych i all wheter żarówek polecam zwykłe H1/55W Tungsram a za reszte kasy można sobie zafundować to: http://tinyurl.com/a79lm Poprawa humoru gwarantowana 8)
buni - 2005-11-23, 20:02
ja rowniez zmienilem wczoraj lampy na soczewkowe...
szczerze to jestem ostro rozczarowany... w taka pogode jak teraz to bez wycieraczek na reflektorach to nie ma co z domu wyjezdzac ... bo co 5 km trzeba by sie zatrzymywac i czyscic....
Tommec - 2005-11-25, 19:47
Mam zamontowane nowe lampy soczewkowe Bocha. Przetestowałem kilka rodzajów żarówek H1 i wyniki świecenia tak naprawdę drastycznie się nie różniły. Nawet na zwykłych zarówkach H1 za 10 zł drogę widac bardzo dobrze, wydaje mi się, ze nawet lepiej niż w nowych autach ze zwykłymi lampami. Mimo wszystko najlepsze wyniki były na Hella Blue Light, Hella Light Power oraz na Philips Vision Plus. Ale wybór to chyba kwestia gustu.
urbi - 2007-11-07, 22:34
wrocmy do zarowek
mam zalozone jakies tungsramy czy jakos tak ... ale mialem kiedys hella blue light i zdecydowanie lepiej to swiecilo !
patrze a tu jeszcze sa jakies hella light power
http://www.allegro.pl/ite..._55_60watt.html
http://www.allegro.pl/ite...a_oryginal.html
ktore lepiej beda swiecic ? ma byc jasne i mocne swiatlo ... zaden bajer - ma byc poprostu BEZPIECZNIE
Tommec - 2007-11-07, 23:40
Hella Light Power świeci troszkę jaśniej niż Blue Light. Ale jedne i drugie są bardzo delikatne, najmniejsze puknięcie w żarówkę potrafi ukruszyć żarnik i dlatego przy montażu należy obchodzić się z nimi ostrożniej niż z jajkiem.
urbi - 2007-11-07, 23:42
mialem juz kiedys taki sprzet ... kupie sobie chyba te light power ... a z czasem xenon
Max - 2007-11-08, 11:30
| urbi napisa/a: | | [...]ktore lepiej beda swiecic ? ma byc jasne i mocne swiatlo ... zaden bajer - ma byc poprostu BEZPIECZNIE |
Nigdy nie kupuj żarówek, które są zabarwione mniej lub bardziej na niebiesko, gdyż będą świecić gorzej niż normalna w przeźroczystej bańce. Te zabarwiane to jest tylko pic na wodę, a farba którą są pokryte niejako hamuje światło, które dają.
High-Tech - 2007-11-08, 18:01
Ja miałem i mam osram silverstar. Jestem naprawdę zadowolony.
Jest jeszcze osram coś tam night... i podobno ładniej świeci.
Ja jestem zadowolony a cena silvertsar to ok 30 zł w dwu paku w intercars - elegancko.
Kiedyś przerabiałem 100W allegrowe h! i tragedia była, a jarały się strasznie szybko.
Może jakby jakąś markową 100W wrzucić to byłoby ok.
Aha - jak miałem 100W to nic się wcale nie wypalało i nie niszczyło.
Do dziś autko jeździ po okolicy na tych samych lampach.
Max - 2007-11-08, 18:14
| High-Tech napisa/a: | [...]Kiedyś przerabiałem 100W allegrowe h! i tragedia była, a jarały się strasznie szybko.
Może jakby jakąś markową 100W wrzucić to byłoby ok.
Aha - jak miałem 100W to nic się wcale nie wypalało i nie niszczyło.
Do dziś autko jeździ po okolicy na tych samych lampach. |
Może te Allegrowe wcale nie miały 100W i dlatego lampy są całe
MAJSU - 2007-11-08, 18:45
| High-Tech napisa/a: | Ja miałem i mam osram silverstar. Jestem naprawdę zadowolony.
|
Ale są napewno gorsze od Philipsów BlueVision np. bo miałem te Silvery i gorzej świeciły, teraz mam w E28 Philips Extreme Power i świecą BDB ale chyba ciut słabiej od Blue Vision które mam w drugiej furce... Polecam żaeówki PHILIPSA.
wrona - 2007-11-08, 19:54
| MAJSU_WuWuA napisa/a: | | High-Tech napisa/a: | Ja miałem i mam osram silverstar. Jestem naprawdę zadowolony.
|
Ale są napewno gorsze od Philipsów BlueVision np. bo miałem te Silvery i gorzej świeciły, teraz mam w E28 Philips Extreme Power i świecą BDB ale chyba ciut słabiej od Blue Vision które mam w drugiej furce... Polecam żaeówki PHILIPSA. |
rowniez polecam Philips BlueVision mam i jestem mega zadowolony widocznosc na drodze w nocy rewelacyjna (okolo 90 m pelnego oswietlenia) faktem jest jednak i to ze mam nowe odblysniki i nowe szkla lamp
|
|