BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - komputer a zachowanie silnika??

karas25 - 2005-11-15, 23:56
Temat postu: komputer a zachowanie silnika??
Co sądzicie na temat podpięcia innego kompa do do 325e tzn ety?
Ja mam kompa z końcówką 154 (seta) i cały czas mam problemy z mocą w przedziale obrotów miedz3000 a 4500.
Byłem u specjalisty i po podpięciu do kompawykazało 0 błędów jednak po analizie spalin wynikło że mam duzo za bogatą mieszankę!!!
Ponieważ mam kolektor ssący od 2litrówki pomyślałem żeby może podpiąć kompa właśnie od 2.0 o ile by pasował i zobaczyć co się stanie?
I dzisiaj miałem do dyspozycji dwa kompy aż :D
a mianowicie z końcówką 152 od 2.0
i bodajrze drugi z 173 lob172 od 2,5i
o dziwo na obu kompach odpaliła i po krótkiej jeżdzie obserwacje są następujące:
na obu kompach samochód nie miał wogóle móła!!!! :lol:
aczkolwiek na tym z 2.0 po przejechaniu paru kilometrów ostrzej samochód zaczął wariować nierówno pracować i w końcu zgasł i nie chciał ponownie odpalić(odpalił dopiero po podłączeniu oryginału
natomiast na kompie od2,5 chodził podobnie jak na tym 2.0 i nie zgłupiał tyle tylko że wogóle nie było wolnych obrotw?! czyli wóz gasł
oczywiście na obu kompach eta wkręcała się dużo wyżej!
i teraz moje pytanie czy ja mam walniętego kompa?
jesli tak to może ktoś ma z końcówką 154 żebym mógł sprawdzić?
bede niebawem wymienał całączapkę od 2,5i, czy wtedy podmiana kompa da jakieś rezultaty?
czekam na wasze sugestie? :lol:

adrian e30 - 2005-11-16, 08:53

o ecie bylo juz chyba z milionj razy, a wolnych obrotow na kompie od 2,5 nie bylo bo tam inny kat wyprzedzenia zaplonu jest, zdaje sie ze w 2,5 jest 11 stopni a w 2,0 jest 9 nie wiem jak jest w ecie ale pewnie to jest tez przyczyna wariowania.
slawo - 2005-11-16, 10:28

a z tym wkrecaniem wyzej uwazaj!!!!
bez paru modyfikacji - szukaj na tuning mechniczny dlugo nie pociagnie