BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - pompa paliwowa od czego pasuje

A R N I E30 - 2005-11-22, 19:51
Temat postu: pompa paliwowa od czego pasuje
Witam kiedyś wyczytałem na forum że można do bety zamontować inna pompe paliwową od jakiegoś innego samochodu ?? ??
Chyba od poloneza coś mi tak świta ale nie jestem pewien

szukajac na forum niestety nic nie znalazłem co by mnie interesowało

Pawel-e30 - 2005-11-22, 19:54

Arnii popatrz na allegro nówke już możesz kupić za 230-250zl :wink:
Tak kiedys sarna pisał o poldku :lol:

Vindevil - 2005-11-22, 22:56

Jak by nie patrzeć to te same produktu - valeo lub bosh lub coś podobnego. Nie ma różnicy jaką pompkę kupisz , byle by miała odpowiednią wydajność i podobne gabaryty .
A psuje się z reguły przez gaz bo ktoś , gdzieś powiedział że chłodzi wtryskiwacze i jakieś tam bzdety i powinna cały czas chodzić .
Nic bardziej mylnego bo wtryskiwaczę są i tak zamontowane na bloku silnika i same się chłodzą i pompka pracuje ciągle na obciążeniu bo ciśnienie jakie wytważa jest dopiero zredukowane na magistrali , więc nie ma najmniejszego sensu jej nadwyrężać i PSUĆ.

A R N I E30 - 2005-11-23, 01:11

Teraz to ja juz zgłupiałem co mechanik to inna rada a tutaj to była ewidentnie moja wina dlatego że pojeździłem sobie troszkę na rezerwie i poprostu ją zakatowałem.
Przyznaję że teraz nie mam kasy by wypierdzielić 250 na pompę.

A może wiecie jaką wydajność powinna mieć pompa w e30 i gdzie sa montowane podobne

Pawel-e30 - 2005-11-23, 01:17

ja wziolem od peugeota 306 bo akurat taka byla na stanie :lol:
wydaje mi sie ze nie wiecej jak 3 bary

Popatrz jak wyglada stara pompa i rozejrzyj sie po szrotach generalnie wiekszosc boshy do baku jest taka sama albo podobna i wystarczy kawalek przewodu i zamontujesz pompe :wink:

nokerman - 2005-11-23, 07:57

paweł !! !! 3 bary to masz na listwie

moja daje 7 8)

mocry - 2005-11-23, 08:59

Gdzies tu kiedys ktos pisal, ze pompa podchodzi tez od omegi i ktoregos vw/audi. Nie pamietam dokladnie bo to dawno temu czytalem :/ Ale na pewno bylo to na tym forum.

Pozdro

Aha o poldku tez cos bylo, tak jak pisaliscie wyzej

Benek_Gliwice - 2005-11-23, 10:04

Ja mam od ponad roku założoną pompkę od poldasa z silnikiem rovera i chodzi doskonale.
Nie radzę kupować używanej pompy ...

Adamusxl - 2005-11-23, 23:46

Witam.
Co do pompy paliwowej to jest możliwość jej naprawy.
W moim M40 316i E30 z 90r. też przestała działać ale kolega zaproponował mi ją naprawić i jak powiedział tak zrobił.
Według jego problem polegał na tym, że w tych pompach szczotki wykonane są z twardego grafitu i te szczotki wyżłobiły rowki w miedzianym elemencie wirnika przez co nie mógła prawidłowo funkcjonować. Za pomocą lutownicy nałożył troche cyny i po problemie. Działa mi już od roku.
Pozdrawiam.

korzuch - 2005-11-24, 08:36

yo!
Miałem od vw bora jeździłem 1,5 roku bez problemu i koles któremu sprzedałem dalej jeździ - mowa o e30 1,6m40 :D
pozdro

rogaś318 - 2005-11-24, 11:37

pierwsza sprawa to jaka jest to pompa?
W zbiorniku czy przy progu?

o opmpach w zbiorniku jest sporo ale o pompach przy progu wciaz nie wiem co mozna zalozyc...

Benek_Gliwice - 2005-11-25, 11:09

rogaÅ›318 napisa³/a:
pierwsza sprawa to jaka jest to pompa?
W zbiorniku czy przy progu?
o opmpach w zbiorniku jest sporo ale o pompach przy progu wciaz nie wiem co mozna zalozyc...

Jeżeli masz pompę przy progu to masz zdecydowanie większe pole manewru - pompa taka musi posiadać tylko odpowiednią sprawność podawania paliwa (ilość, ciśnienie). Nie musisz się martwić gabarytami jak przy pompach w baku bo zawsze jakoś ją przymocujesz.
Wystarczy wejść do pierwszego lepszego sklepu a sprzedawca dopasuje coś z katalogu ...
Pozdrawiam

A R N I E30 - 2005-11-25, 14:24

Niechce mi sie kombinowac kupiłem uzywana pompke która dopiero przyjechała z zachodu wiec bedzie dzałać (mam taka nadzieję)

Jak sie dowadywałem w IC to za nówkę chcą 420,- :shock:

rogaś318 - 2005-11-25, 18:55

to i tak nie jest tragicznie. pytalem raz w pulawach i powiedzieli mi za oryginalna BMW 690zl.
rogaś318 - 2005-11-25, 18:56

to i tak nie jest tragicznie. pytalem raz w pulawach i powiedzieli mi za oryginalna BMW 690zl.