| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Tego jeszcze nie bylo - 2.5R6 z BMW w Polonezie
Senn_PTK - 2005-11-23, 08:52 Temat postu: Tego jeszcze nie bylo - 2.5R6 z BMW w Polonezie Na naszym forum PTK od zawsze istnieja tematy co by tu wsadzic pod maske poldzersa zeby zastapic wiekowy konstrukcyjnie silnik. Nie jest problemem wsadzic fiatowskie i fordowskie dwojki, 1.8 rovera, nawet 2.9 ze Scorpio, ale tego jeszcze nie bylo hehe. Az trudno uwierzyc ze kolo upchnal rzedowa szostke.
KLIK
center - 2005-11-23, 09:05
niezle zamotane...przydalby sie jakis kawalek filtra przed przeplywka
ale domyslam sie ze ladnie zaskakuje wszystkich na swiatlach
Łukasz - 2005-11-23, 09:20
Bez sensu. Polonez to jest auto bez swapowej przyszłości, wnętrze, fotele, zawias - tam by trzeba było wszystko wymienić. Blacha łapie rdzę w prawie nowych autach, spasowanie elementów tragiczne. No i po prostu jest brzydki. Miał ktoś "fantazję"
Senn_PTK - 2005-11-23, 09:25
Postaram sie nie komentowac Lukasz tego co piszesz, ale zareczam Ci ze bardzo sie mylisz
Łukasz - 2005-11-23, 10:12
Miałem do czynienia z Polonezem i wiem co to za auto. Wybacz, ale silnik r6 nie sprawi, że się tym można zachwycać. Może i fajnie poszaleć po jakiś nieuczęszczanych drogach, ale that's all. Chyba, że jest to jakaś specjalna wersja Poldka produkowana przez np. Audi i jakość wykonania, materiały są z innej beczki
Silnik to nie wszystko.
Baza musi być rozsądna, a poldek, hmmmm....
Zaznaczam, że wyrażam tylko swoje subiektywne zdanie i jesli się mylę wyprowadź mnie z błędu. 8)
Pozdro
mareks - 2005-11-23, 10:37
pomysl swietny, szkoda ze nie mam drobnych
kto by sie przejmowal w polonezie spasowaniem czy innymi duperelami.tylko troche niewygodnie sie siedzi ale do poszalenia po miescie swietny pomysl
Senn_PTK - 2005-11-23, 13:05
| Łukasz napisa/a: |
Zaznaczam, że wyrażam tylko swoje subiektywne zdanie i jesli się mylę wyprowadź mnie z błędu. 8)
Pozdro |
Nie mam zamiaru bo stworzylem ten watek dla zaprezentowania swego rodzaju majstersztyku jakim jest tego rodzaju swap.
Na tym forum dlatego ze uzyto silnika BMW.
Nie mam zamiaru polemizowac bo wiadomo do czego robi sie taki zabieg, a z drugiej strony na pewno wywolalbym ostra dyskusje, ktora przerodzilaby sie w klotnie. Tego nie chce.
Jacek E30 - 2005-11-23, 13:11
Hehe dobre!!! Sam miałem POLONEZA nie narzekałem na niego chodził jak złoto, nie było z nim nigdy żadnych problemów regularnie serwisowany, a był to 1,5 l na gażniku '94 (82KM) nie uwierzycie na radarze policyjnym wykazało 168 km/h specjalnie mierzyłem, bo na wskażniku było ponad 170 km/h. Na drugim biegu pisk opon żaden problem-aż mnie się łezka w oku zakręciła... zawsze będe miał sentyment do tego samochodu w latach świetności był naprawde dobrym autem i mało osiągalnym dla średnio zamożnego cżłowieka!!!
Skoro taki silnik to bardzo mnie interesuje czym został zastąpiony tylny most SENN oświeć mnie z chęcia poczytam, pytam się bo mój Tata miał z silnikiem ROVERA, a tam po 20 tys. most juz wył jak opętany!!!???
POZDRO dla Poloneziarzy
Łukasz - 2005-11-23, 13:12
nie obraź się, ale majstersztykiem nazwać można STRATO-poldka jeśli już, a to jest taki po prostu FUN i tyle.
Ale ma tylny napęd i to go ratuje
pozdrawiam
VinCent318iS - 2005-11-23, 14:03
jaaaa to tylko chciałbym wozik kamere i filmowac miny dumnych gości co chcą wystartowac z poldkiem na światłach. POLDEK RuLeZ wsadździe motor 2.8 od E36 do Fiata 125p to tez będzie coś ciekawego
Łukasz chyba każdy zna malushka silnik 1.7 BOXER powered by Alfa z Turbinką co wyprzedza nie jedno Porsche liczy się fantazja i satysfakcja że ma sie coś oryginalnego co może zaskoczyć wielu kierowców.
Wyobraź sobie Poldek na obwodnicy jadacy 220km/h objeżdżający wszystkie bejki do 2.5 nie wspomne o wszystkich wynalazkach Avensis Passaty MONDASY taki gośc wyprzedzany przez Poldka nie mysli o wykonaniu jego plastików ani o wyglądzie, a opowiadać takie zdarzenie z obwodnicy będzie przez conajmniej pół roku na każdym spotkaniu przedstawicieli
Łukasz - 2005-11-23, 14:11
wolałbym nie siedzieć w poldku jadącym 220 km/h chyba, że miałby skrzydła
KORDI - 2005-11-23, 14:16
Łukasz ale przecierz koleś pisał że z zawiechą też coś robił....
Też miałem poldka i nieźle go wspominam...
175 mi poleciał i wcale nie chciał mi odlecieć....
Łukasz - 2005-11-23, 14:25
ale ja nie mam jakoś zaufania do poloneza i tyle.
Taka wygodna kanapka dość z niego, po prostu. Dużo miejsca z tyłu na igraszki to fakt.
ten silnik jest dość ciężki, więc ciekaw jestem stanu nadwozia i wzmocnień pod maską. Na czym leży itd. Czy ktoś do tego podszedł chociaż PARAprofesjonalnie, czy to taki szybki garażowy swap.
Polonez ma bardzo podatne na skręcanie nadwozie, wiec mimo może nawet wzmocnionego zawiasu to się czuje.
cinek_sw - 2005-11-23, 14:30
a ja chciałbym coś wiecej usłuszeć na temat tego Poldka, Łukaszem się nie przejmuj On tak zawsze (pozdro Łuki) napewno kosztowało to dużo wysiłku upchnąc r6 pod machą...
BTW - Łuksaz zapomniałeś jak to kiedyś fabryczne były montowane 2.0 dohc i 1.6 turbo w Poldku, ja bym się kobznął takim 8) 8)
BADYL - 2005-11-23, 14:44
Wiecie co jakbym miał troche kasy to takie projkety rodziły sie jakies 7 lat temu.
SmasherE30 - 2005-11-23, 16:07
no własnie ... teraz na topie jest malar z silnikiem Suzuki GSXR 1100 co nie Kiras?
ale chyba zmodyfikuje ten projekt pod kątem ... M42B18
| Cytat: | | Łukasz chyba każdy zna malushka silnik 1.7 BOXER powered by Alfa z Turbinką |
tam turbinki nie ma ... to nie ten maluch
ten ma klasycznego bokserka z alfy 145 imola ... 1,7l 134km bodajże
"Krzyś" natomiast ma Corrado 1,8 na kompresorku i tam jest PODOBNO 300km
Sosen - 2005-11-23, 22:25
Co ty dajesz Kiras? mi sie podoba ów Poldolot, i proszę mi tu bez takich! No Chciałbym aby ta dyskusja trwała i podobnie jak poprzednicy (prawie wszyscy) bym się czegoś więcej o nim dowiedział, bo temat jest bezpośrednio związany z marką BMW, co by nie mówić Pozdrawiam wszystkich. Peace!
Menel - 2005-11-23, 22:43
DLACZEGO LUKASZ TAK ANTY PODCHODZISZ DO TEGO POLONEZA?
sam zrobiles swapa na zwyklych sprezynach i tarczach a czepiasz sie pomyslowego kolesia !
chcialbym zobaczyc twoja mine jak miales kiedys M40 i objechalby cie ten poldek..a i nie dawno jak odebrales swoja nie wystrojana,nie wyregolowana bejce ala hartge i przypadkiem dostalbys baty od poloneza
Jacek E30 - 2005-11-23, 22:56
Jestem tego samego zdania co MENEL!!!
Troszku mu na "system wjechałeś"... hehe
Łukasz - 2005-11-23, 23:33
| menel napisa/a: | DLACZEGO LUKASZ TAK ANTY PODCHODZISZ DO TEGO POLONEZA?
sam zrobiles swapa na zwyklych sprezynach i tarczach a czepiasz sie pomyslowego kolesia !
chcialbym zobaczyc twoja mine jak miales kiedys M40 i objechalby cie ten poldek..a i nie dawno jak odebrales swoja nie wystrojana,nie wyregolowana bejce ala hartge i przypadkiem dostalbys baty od poloneza |
Wyrażam swoje zdanie jak napisałem, w Polsce jest póki co demokracja i mam prawo. Pomysłowego? Hmmmm....A do wanny nie da rady podpiąć R6? Polonez to tylko polonez i silnik z BMW nie zmieni go w BMW, tylko w marny demoludowy produkt niebezpieczny dla otoczenia, bo wyposażony w nadmierną moc w stosunku do innych podzespołów.
A jak nie rozumiesz inaczej Tumanie to Ci wytłumaczę w ten sposób , bo bezpodstawnie mi jedziesz po gratach: to, że mam seryjne sprężyny nie sprawia, że mam niebezpieczny samochód(chyba, że uważasz, że seryjne sprężyny w BMW są niebezpieczne ), bo ma nowe amortyzatory i samochód trzyma się drogi w cywilnych warunkach doskonale, a po torze nim nie jeżdżę. Poza tym raczej jeżdżę spokojnie. Na polskie drogi jest ok bo mi nie wbija kości ogonowej w mózg jak Tobie przy tych wymarzonych -80mm. Hamulce zapewniam Cię chciałbyś mieć tak sprawne w swoim wozie do lansu - jak są u mnie. No i opony mam nowe(wszystkie 4), nowe, nowe, niezłej firmy- a nie dymane 16razy używki- jeśli wiesz co to znaczy. Czep się więc lepiej tramwaja, moze w końcu zacznie Ci to auto jechać i się odczepisz od mojego.
Pozdrawiam
P.S krytyka też może być budująca.
Menel - 2005-11-23, 23:48
tumana to se w rodzinie znajdz...lansiarzu hartge
Jacek E30 - 2005-11-23, 23:56
Z kolei Łukasz 2,5l to nie silnik od DRAGSTERA V8 600 KM lecz pewnie jak znająć życie 150-160 KM, zreszta zawieszenie w tym aucie jest zrobione na ile to nie wiem i Ty nie wiesz!!! Ale sądze, że dało by rade jechać tym 220km/h, znam takich co mieli 2,0 od Forda i jakoś 200wki śmigali bez większych problemów, podejrzewam dużo więcej silnik 2,5 nie waży niz 2,0, zreszta te auto sporo waży także zbędne będa skrzydła jak piszesz... nie martw sie auto nie wzbije sie ponad ziemie!!!
ROBERT HERBA w latach 80-tych maluchem leciał ponad 170 km/h.
P.S. A słowo takie jak TUMAN mógłbyś sobie darowac ale to tylko o Tobie świadczy jakim faktycznie jesteś człowiekiem...
center - 2005-11-24, 00:31
ja juz napisalem ze jak dla mnie bomba, swojego czasu podobaly mi sie poldki, nawet ten starszy fajny byl..
a za to ze koles swapa zrobil i wszystko jezdzi i zamiata to tylko wielkie oklaski dla niego..
wsadzic silnik z bmw w bmw to chyba nie taki wyczyn ale moge sie mylic..
a lukasz, Twoja inteligencja wprost sie wylala z Twojego posta, i przestan obrazac innych bo jesli nie w zyciu to na tym forum sa tez pewne zasady...
pozdro all
Łukasz - 2005-11-24, 09:23
o inteligencji nie będę dyskutował. Wiecie swoje i nie ma co was wyprowadzać z błędu.
W temacie wyraziłem spokojnie swoje zdanie na temat poloneza, czy wszyscy muszą mieć je takie same? Nie! I o to chodzi.
Jeżeli ktoś lubi takie wynalazki proszę bardzo - ja juz z tego wyrosłem i uważam, że to niebezpieczne i tyle. Takie rzeczy to się 20 lat temu robiło i teraz nikt nikomu czymś takim nie zaimponuje, ponieważ nieuchronnie zbliża się to do druciarstwa. Powtarzam wyczynem jest Stratopolonez(jesli niektórzy "szpece" wiedzą co to takiego) jesli już mówimy o polonezach. I to wszystko w temacie polonezów wzbudzających uznanie.
A słowo "tuman" napisałem z całą odpowiedzialnoscią, bo jak inaczej nazwać człowieka, ludzi, którzy mimo wielu tłumaczeń złośliwie, zazdrosnie i nie wiem jak jeszcze czepiają się BEZPODSTAWNIE mojego auta. Ale to takie polskie po prostu. I może nie ma się czemu dziwić.
Baur - 2005-11-24, 10:38
Jako fun car taki poldek to świetna sprawa, oczywiście na sztywnym dobrtym zawieszeniu i dobrych hamulcach. Te warunki mozna spelnić, zapłacić kartą master card - miny wyprzedzanych kolesi w dobrych furach - BEZCENNE
Łukasz v.s. Menel - Łukasz, sorki ale Jacek ma sporo racji, wiem z doświadczenia że seryjne zawieszenie i hamulce na bębnach nie są pewnym i bezpiecznym partnerem dla 190 konnego silnika... jakby nie były sprawne i nowe, nie są. I jest to BRAK w Twoim aucie, zapewne z braku kasy. I nie ma się co burzyć, krytykować i obrażać. W większości Naszych aut czegoś brakuje.
Senn_PTK - 2005-11-24, 10:53
Osobiscie nie znam tego kolesia ktory to swapowal i nie wiem czy modyfikowal zawieszenie i hamulce. W tym momencie nie jest to dla mnie wazne. Gdybym byl posiadaczem tego poldka juz by mialo. Łukasz, nie wiem czy kiedykolwiek miales okazje uczestniczyc w swapie silnika. Duzym problemem jest wlozenie np. silnika rovera do poldka z 1.6 pomimo tego ze wychodzily poldki 1.4, ale nie bede opisywal tutaj dlaczego. Duzym tez problemem jest wsadzenie dwojki, pomimo ze tez takie poldki wychodzily. Ogromnym problemem bylo dla kolegi z Mlawy wsadzic 2.9 Scorpio, a to co ten koles wyprawil z tym silnikiem BMW to jest po prostu MAJSTERSZTYK mechaniczny w pelni tego slowa znaczeniu.
Postaram sie czegos wiecej dowiedziec w temacie tego polda.
Pozdrawiam
KotSylwester - 2005-11-24, 11:09
Apropos sporu - troszkę brakuje mi słów na to co robicie z dyskusji, szkoda, bo wiele rzeczy można powiedzieć inaczej.
JA poldków nie lubie, nie podobają mi się , jeździłem ze dwa razy w życiu i nie rajcuje mnie. Co do tej wymiany silnika, fajna sprawa. Kiedyś moim 3,5litrowym e23, któe wymiatało zdrowo, stanąłęm na światłąch z tajniakami w czerwonym Atu:) Oni gazują i się cieszą.. ja też, żółte zielone. OGIEŃ.... nie przecieliśmy 3 pasów i już widziałem ich tylny zderzak, do końca dwójki już nie odczytałem ich tablic.... Do dziś dnia zastanawiam się co tam było... A Beema moja wymiatała... są świadkowie:D
Łukasz - 2005-11-24, 11:23
| Senn_PTK napisa/a: | Osobiscie nie znam tego kolesia ktory to swapowal i nie wiem czy modyfikowal zawieszenie i hamulce. W tym momencie nie jest to dla mnie wazne. Gdybym byl posiadaczem tego poldka juz by mialo. Łukasz, nie wiem czy kiedykolwiek miales okazje uczestniczyc w swapie silnika. Duzym problemem jest wlozenie np. silnika rovera do poldka z 1.6 pomimo tego ze wychodzily poldki 1.4, ale nie bede opisywal tutaj dlaczego. Duzym tez problemem jest wsadzenie dwojki, pomimo ze tez takie poldki wychodzily. Ogromnym problemem bylo dla kolegi z Mlawy wsadzic 2.9 Scorpio, a to co ten koles wyprawil z tym silnikiem BMW to jest po prostu MAJSTERSZTYK mechaniczny w pelni tego slowa znaczeniu.
Postaram sie czegos wiecej dowiedziec w temacie tego polda.
Pozdrawiam |
piszesz, że majstersztyk mechaniczny a nie wiesz prawie nic o aucie oprócz tego, ze ma silnik z beemki, mylisz pojęcia - majstersztyk to nie jest wrzucenie motoru pod maskę na druty(bo tam tak to wyglada po trosze), a profesjonalne, kompleksowe przerobienie auta. To nie wygląda na majstersztyk, ale na auto zrobione dla jaj dla zakładu o skrzynkę wódki. Ale możliwe, ze sie mylę, a auto stoi na bilsteinach i eibachach, a rozwiązania napedowo-zawieszeniowo-kierownicze przechodzą moje pojęcie.
Po raz kolejny piszę, że to tylko moja opinia, przecież nie każdy musi się z nia zgadzać
Mówisz, że są problemy z włożeniem motrów - od czego masz diaksa?
Baur, dlatego, że znam swoje auto i jego małe braki - jeżdżę nim nader spokojnie, pozwalając sobie na mały odpał tylko w naprawdę dobrych warunkach pogodowo-okolicznościowych. Nawet w ten sposób można czerpać z niego przyjemność. Wystarcza świadomość.
Pozdrawiam
P.S Wolałbym swapować wartburga -przynajmniej jest na ramie.
SmasherE30 - 2005-11-24, 11:36
Łukasz ... biorąc pod uwagę przedział cenowy w jakiej plasuje się ten peloponez to ja też uwazam że to majstersztyk ... przecierz indywidualny łepek nie będzie miał funduszy na stworzenie czegoś takiego jak Stratopoldon ... W tym przypadku nie zastanawiano się czy rozkład mas będzie 51,3% na tył czy 48,2% na przód, albo czy opony 225 Avon będą optymalne itd ... tu się liczyło tylko czy ten silnik się zmieści od maską i co trzeba przerobić by ukł napędowy poldona podpasił do tego serca i skrzyni .... dla szarego polaka taki swap to wyczyn i należy to docenić
Jacek E30 - 2005-11-24, 12:35
SENN jak masz możliwość to znajdż i zapodaj jak najwięcej informacji na temat tego POLAJA, z ogromną chęcią poczytam , pzdr.
Łukasz - 2005-11-24, 14:00
Trochę wiadomości o tym aucie z innego forum:
Cena to 3500zl, jakos nisko, gosc zrobil niedawno swap. Wpakowal kase w silnik, wlozyl mase roboty i poloneza za darmo tez nikt nie oddaje. Wydaje mi sie ze nie da sie tym poprostu jezdzic i chce sie tego pozbyc lub wlasciciel mial inne oczekiwania. Co do wyzszych predkosci w Polonezie to lecialem troche powyzej 140km/h dalo by sie szybciej ale wywalone koncowki byl luz troche i maska sie podnosila do gory az w srodku sie zapalalo swiatelko (w poldasie jak sie podniesie maske w srodku zapala sie lampka) ogolnie tragedia, gdyby wyrwalo mi maske do gory to kaplica, tak samo jest jak trzeba szybko zwolinic przy takiej predkosci zuca po calej drodze, nie sadze zeby ktos chcial latac tym ponad 200km/h bez wiekszych modyfikacji plusy to to ze auto jest niepozorne i oryginalne a minusy to to ze polonez sie nadaje jedynie do wozenia workow z ziemniakami
P.S nie obrazajac kierowcow polonezow, bo sam dosiadalem taki sprzet
KotSylwester - 2005-11-24, 14:07
Proponuję się umówić na oględziny i spalić mu dom za profanację deliktuśnej firmy BMW....
Notabene Łukasz, koleś zrobił to co TY, wstawił dopiero silnik, jeszcze nie zmieniając reszty, a jeździ raczej powoli i ekonomicznie... czasem tylko depnie.... Fakt że Ty jak mówisz zrobiłeś heble i zawias, ale on nie bo po co skoro sprzedaje? Zresztą patrząc ekonomicznie to pewnie operacja warta zachodu nie była, ale czy posiadacze e30tek zawsze zachowują się ekonomicznie ..bo ja nie...
Łukasz - 2005-11-24, 14:11
Nie Radek, ja wstawiłem silnik z BMW do BMW , nie mam poloneza, przecież widziałeś moje auto, czy ono przypomina Caro? A może Atu?
Prawie robi róznicę
poza tym zacytowałem - to nie moje słowa.
KotSylwester - 2005-11-24, 14:18
No nie bardziej dużego Fiata,
4 światła z przodu
Nadwodzie 4d
silnik rzędowy
napęd na tył
skaj na boczkach drzwi (do 88r.)
kalpa otwierana z kluczyka
maska otwierana do przodu....
Hahaha, a po tym Atu 3 dni ne miałem humoru co zaowocowało zmianą opon...
Łukasz - 2005-11-24, 14:22
2d - not 4d, skaj jest fakt napęd na tył też chyba, ale nie wiem, nie sprawdzałem które koła sie kręcą jak jadę. 8)
Tamten Atu co Cię zgrzał to był 1.4 rover albo 2.0 d z silnikiem citroena oba zapinaja jak wściekłe. W opcji była szpera, czy szpara już nie wiem bo nie mam prospektu pod ręką
Menel - 2005-11-24, 16:02
a von lukasz musi miec zawsze odmienne zdanie na forum bo czyms musi sie wyroznic . a czym? no sam napisal,ma nowe ,prawie nowe 4 opony ma nowe amory bilsztejny czy jak mu tam i ejbachy,ma silnik hartge .jezu jaki to fajowy samochod musi byc.chlopaki,doslownie zaczynam mu zazdroscic.jejku i jeszcze 2 drzwiowy.wooow
aaa i hamulce ma jakies extra mocne.jejku no..teraz to o niczym nie bede myslal.juz nawet o tym polonezie nie wspominam tylko o tym potworze lukasza.wooow i szpera tam jest.no doslownie chyle czola.
chlopaki ja to juz nie przyjezdzam na wasze spoty bo az mi glupio z moim zamulonym druciarskim bmw.jak to mozna w ogole nazwac bmw.
KORDI - 2005-11-24, 16:13
A propo tego "CYTATU",to on chyba jest z jakiegoś humorku.....
Bo nikt,ale to nikt nie pisze tak o swoim aucie w dodatku jeśli jest z nim zwiazany(stąd fanklub)....A ten tekst jest typowo jakby ktos sobie jaja robił...
Jeszcze jedna uwaga...
W ZADNYM POLONEZIE PRZY OTWIERANIU MASKI NIE ZAPALA SIE ŚWIATEŁKO W ŚRODKU....TROCHE LOGICZNEGO MYŚLENIA.... MIAŁEM pOLDA Z 2000R.I NIE MIAŁ TAKIEGO ROZWIĄZANIA...WIĘC SĄDZE ŻE STARSZE TEŻ NIE MIAŁY.....
A dla mnie też to jednak jest coś....bo koleś miał fantazje....
Łukasz - 2005-11-24, 16:19
menel skończ już bo nudny jesteś
kordi cytat jest realny, a może sam sobie to światełko zamontował w końcu w "motorze" co tydzień ukazuja się jakieś fajne porady - zrób to sam - grzanie lusterek, foteli, mierniki tego i owego.
Polonez ten przynajmniej narazie - z relacji świadków nie jest za bardzo profi.
Menel - 2005-11-24, 16:35
dobrze panie von lukasz..guru nasz warszawski
ale masz tak super profi auto i tak wszystkich wszędzie i zawsze krytykujesz ze doslownie az boje sie z domu wychodzic zeby ktos mnie nie skilowal na swiatlach a przede wszystkim tak profi beemka jak twoja.jaki wstyd gdy znajomi mnie zobacza jak przegrywam...
jejku no super masz to auto...
Bruner - 2005-11-24, 16:44
Prosze skonczyc te osobiste wycieczki, to sie juz nudne robi. Jeszcze 1 taki post i bede kasowac.
KORDI - 2005-11-24, 19:58
Senn nie przejmuj sie negatywnymi opiniami i zapodaj jeszcze jakieś informacje o tym Poldku....
Pozdro...
P.S.chłopaki nie najeżdzajcie na swoje autka bo to gorsze od obrażania swoich kobiet...i kazdy facet zareaguje nerwowo.....
Więcej dystansu...
peace.....
pudzian - 2005-11-24, 20:26
ja bym wolal tego poloneza chodziasz niema serca od betyyy ale ma naped na tyllll i szpereee
http://img345.imageshack....oldi12lm1he.jpg
cinek_sw - 2005-11-24, 21:27
| KotSylwester napisa/a: |
skaj na boczkach drzwi (do 88r.)
| ja mam przyjemniejszy w dotyku materiał
| Łukasz napisa/a: | | albo 2.0 d z silnikiem citroena | 1.9d, gwoli ścisowści
BTW - ten z coswortem też niezła sztuka
nie skaczcie sobie już do gardeł....... panowie, plisssss.....
Menel - 2005-11-24, 22:53
pudzian,ten tez ma naped na tyl
sam nie mialem poloneza i nie chcialem miec ale sam pomysl mi sie bardzo podoba.jednak polak potrafi.jaka koles ma teraz satysfakcje ze cos takiego wsadzil i nie jakiegos tam japonca,golfa,forda tylko przepieknie brzmiaca 6 garowke.nie sztuka jest wsadzic silnik bmw do bmw ,opisy mozna znalezc wszedzie.a tu prosze.taki maly,smieszny wynalazek bez spoilerkow ,cywilek i juz pol polski o nim mowi.jeszcze tydzien wolnego czasu i mozna spokojnie dopracowac zawieche,rozporki,klatka (aby sie to nie rozpadlo )...
sztuka jest sztuka 8)
BADYL - 2005-11-24, 23:00
Zaptyajcie swoich dziadów albo ojców moze pamietaja (chyba ze to była wtedy jakas tejamnica) ale normalnie była krótka seria Poldolotów silnikiem 2.0 mówie o tych pierwszych - miały napis na klapie 1500 a pod maska 2.0 - z tego co wiem smigali ci kierowcy w rzadzie tamtych czasów.
Jacek E30 - 2005-11-24, 23:06
Owszem KIREK było tak ale nie było tego, ze na klapie 1500 a pod machą 2,0! Jak 2,0 to i na klapie "POLONEZ 2000".
A te silniki były już montowane na początku lat 80-tych.
Bruner - 2005-11-24, 23:10
Kirek z tego co wiem to byla wersja milicyjna. Ale jeszcze ciekawsze fury mialy sluzby specjalne za nasz wschodnia granica - np taka niepozorna Wolga GAZ 24:
W wersji Gaz 24-34 miala silnik 5,5 litra V8 z Czajki - 2 gazniki i 220 koni. Byla to wersja specjalna produkowana dla KGB. Wiecej info np na www.gazklub.cz To jest dopiero niepozorny killer Chetnie bym sie czyms takim przejechal.
BADYL - 2005-11-24, 23:11
| Jacek K. E30 325i napisa/a: | Owszem KIREK było tak ale nie było tego, ze na klapie 1500 a pod machą 2,0! Jak 2,0 to i na klapie "POLONEZ 2000".
A te silniki były już montowane na początku lat 80-tych. |
No to widzisz mój świetej pamieci dziadek od wojny az po koniec PRL woził rozne wazne głowy i opowiadał mi własnie o autach i miał takie cudo.Jedno z wielku które prowadził.A to tak dla informacji tylko.
Menel - 2005-11-24, 23:21
kumpel z klatki obok mial z 8 lat temu fabrycznego poloneza z silnikiem od Fiata 132 Argenta .2 walki na gazniku dwu gardzielowym 118 koni. wychodzily tez na 4 walkach 170 koni.szukal takiego do swapa przez pare lat i zero info,zero wiesci
Łukasz - 2005-11-24, 23:42
Bruner - kozacka Wołga
KotSylwester - 2005-11-25, 10:52
Łukasz, czemu włąściwie tak się czepnąłęś? To że ktoś powiedział,, gdzieś napisali.. na TYM forum jest opisane również Twoje Hartge, jak siedzialo w poprzedniej budzie jako złom , co n ie mam mocy... co nie oznacza że to prawda. A co mówią chłopaki któzy cI wkłądali silnik, co mówią o Twojej budzie? Rozumiesz? Plotka to fajna rzecz i różnie bywa...
Ale nie ważne nie to chciałem powiedzieć. Nie możesz swojej racji wyrażać jakoś "milej". Łukasz ja Cię lubię, zresztą zdecydowaną większość z forum, lubie i często sobie żaruję , czasem bywam ciutkę złośliwy (taka moja natura)... zresztą niołkiem nie jestem...
Pozdro and Peace..
Łukasz - 2005-11-25, 10:57
tego złoma hartge nie tylko ja oceniłem jak najbardziej pozytywnie, także Ci, którzy go wkładali i inni, ale nie o tym mowa. Tylko super wypasionym poldku.
Łukasz - 2005-11-25, 11:07
Zapewniam Cię, że nie negowałem sprawy tylko z tego powodu, że jest to polonez. Jeśli wykonane byłoby to profesjonalnie ok, ale nie jest i stąd moja krytyka.
Ja osobiście nie wybrałbym poloneza jako bazę do swapu, ale to tylko moje zdanie, wiem, że są zapaleńcy którzy robią różne rzeczy z malarami 125 i poldkami i ok. Ja osobiście twierdzę, że poldek średnio się nadaje do tych rzeczy z powodu ogólnej jakości, ale jak ktoś lubi -ok....
Pozdrawiam
P.S widziałem na ten przykład poloneza coupe i jako idea nie był zły, jakby w tych czasach kiedy powstał popracowali nad jakościa i techniką mogłoby powstać ciekawe auto.
Senn_PTK - 2005-11-25, 11:10
Zaczynasz sensownie gadac, ale nie masz pewnosci co do wykonania tego poloneza. Podaj namiar na to forum skad zasiegnales info na temat tego poldka.
SmasherE30 - 2005-11-25, 11:23
http://www.streetracing.p...der=asc&start=0
Senn_PTK - 2005-11-25, 11:39
Dzieki za linka.
Mozliwe ze ktos dal ciala z tym swapem, co nie oznacza, ze gdyby byl zrobiony odpowiednio to byloby ciekawie.
Dla porownania cos Wam zaprezentuje. Byc moze nie wszyscy mieli okazje to widziec.
KLIK
KLIK
Łukasz - 2005-11-25, 11:45
Ładnie i czysto pod maską.
Co do stylistyki - delikatnie mówiąc dyskusyjna.
IMHO w polonezie nie można przesadzić z dodatkami stylistycznymi, bo średnio to wygląda.
Polonez wyglada fajnie w starym dobrym malowaniu rajdowym i z dodatkowymi reflektorami z epoki. No i ładniejszy jest z okragłymi reflektorami
KotSylwester - 2005-11-25, 13:06
Menel ja napisałem że ludzie różnie mówią, a nie że tak było, albo że tak jest... Zresztą mój baur tez nie mial sily zmielić opon , przed wymianą zaworka i regulacją , a teraz? Mieli:) A bałem się że się okaże porażka, a tu JEDEN zaworek, ale ktoś by się przejechałi co powie? Ten Baur ma zajechany silnik, nie ciągnie, a co by się działo jakby to mechanik obejżał i poszła fama na forum? Każdy by mówił że zajazda trafiłem.
Bruner - 2005-11-25, 14:24
Mimo ostrzezenia prawie wszystkie dzisiejsze posty w tym temacie nadawaly sie do usuniecia (i zgodnie z obietnica wylecialy). Jeszcze raz powtarzam - prosze o spokoj. Przestancie sie zachowywac jak dzieci i nie zmuszajcie mnie do zamkniecia ciekawego tematu.
KORDI - 2005-11-25, 15:52
Wołga.....-SZOK....
Nie wiedziałem że coś takiego było....Ciekawe ile paliło....
A co do tego poldka,to zgadzam sie z Łukaszem..Silniczek miodzio....czyściutki wszystko ładnie zrobine....Ale wydaje mi sie że lepiej by było gdyby zwierzchu był totalny cywil.....no tylko max gleba(na innym zawieszenie)i duże fele....Nie jednego by zaskoczył na światłach....
Ogólnie już widziałem tego Poldka...
A chętnie jeszcze poczytam....
Pozdro...
KORDI - 2005-11-25, 17:02
Eeee....chłopaki luuuuuzzz.......
Dajcie już spokuj ze swoimi autami.....
Przecierz Łukasz też już zaczął normalnie pisać....więc o co jeszcze chodzi....??
Gepard - 2005-11-26, 00:47
lezka sie w oku kreci przezucalo sie silniki w polonezie Fiatoskie silniczku rulez
Arczi e30 - 2005-11-27, 10:29
mat dość długi czytalem do połowy...
mam 2 zdania na temat tego auta....
1. gość miał wielką fantazje, tanio dorwal pol zabity silnik...bo nie wieze ze wlozyl w ten interes 5tysi...z tego wzg ze jakby mial 5tysi to by sprzedal poloneza i kupil np. te bmw, opla czy forda..wiadomo po ile chodze teraz sprowadzane auta, ktore sa napewno lepsze o poloneza
2. jezdzilem polonezem 1500 caro..toporny, jazda wiecej niz 150km/h masakra
Moje zdanie na temat poloneza jest podobne do zdania jeremmego clarksona z programu top gear...chcecie obejrzyjcie..nie trzeba znac jezyka angielskiego skoro kilka razy pod rzad wypowiadane jest slowo horror, horror....horror
http://mucco.internetdsl....O%20Polenez.wmv
zapraszam do obejrzenia ... dla sadystow powiem ze jeden polonez na dzwigu rozwalany jest o drugiego
dla odmiany powiem ze ogladalem top gear kiedy goscila np. BMW m-power e30...spuszczali sie nad nią..mowiac ze to jedne z najlepszych aut na swiecie...e30 to e30..choc m-power to inna bajka..ale e30 jest najlepszym na swiecie autem z samochodow cywilnych
Senn_PTK - 2005-11-28, 10:26
Ten poldek 2.9 ze Scorpio niejednago zaskoczyl i nie tylko na trasie. Kolega robil go pod wyscigi na 400m i wiem ze ma puchar zwyciezcy z jakiegos konkursu. Wtedy jeszcze nie mial biturbo, wiec teraz musi niezle wymiatac. W ogole jest zrobiony bardzo ladnie, ogolnie mowiac dopieszczony. Naped ma tez ze Scorpio wiec nie martwi sie o zmielenie mostu. Zreszta orginalny zmielil po 800 km
Archi e30, pozwole sie nie zgodzic z toba, bo za 5 tysi to kupujesz zloma z zachodu, a nie samochod. Nikt za darmo nie oddaje samochodu, nawet na zachodzie. Wystarczy zajrzec na autoscout24 i ceny mowia same za siebie. Te samochody w przedziale 5 - 10 tys to padliny z przebiegiem zaczynajacym sie od 200 tys, lykajace olej, z padnietymi amorkami, wytluczona zawiecha, beznadziejnymi oponami, czesto bite, skoszone i duzo bardziej niebezpieczne od poloneza z poczatku lat 90tych. Natomiast za 5 tysi mozna kupic juz poloneza z 1999 - 2000 roku z gazem itp. Zalezy jak kto woli. Polonez 1500 nie jest sztuka reprezentatywna. Nie mam zamiaru Cie przekonywac bo kazdy ma inne spojrzenie na te sprawy.
Zgadzam sie z toba co do e30 bo to super samochodzik, tez bardzo mi sie podoba. Czy jest najlepszy? Dla Ciebie na pewno tak. Dla mnie nie.
Co do Clarksona to dla mnie jest to idiota, ktory nie wie o czym mowi. Nie wysuwam tego po opini na temat poloneza bo podobne opinie ma o samochodach 10 razy drozszych od poldka, szczegolnie niemieckich z wiadomych wzgledow. To jest program rozrywkowy, a nie rzeczowy motoryzacyjny.
SmasherE30 - 2005-11-28, 12:47
Senn oglądałem niedawno Czas Tuningu na TVN turbo z tym podkiem biurbo i wlaściciel mówił że lakier i generalnie bude robił mu przyjaciel ... niby dobry, a szpachla z lakierem pęka koło wlotu na masce (z przodu koło jednego z boków wlotu) no ale nieważne ... własciciel widac człowiek spontaniczny i ... prawie jak zwariowany wynalazca, ale szcuneczek ... w sumie to jak ma zaplecze to mu sie nie dziwie że coś takieo wydłubał .. postapil rozsądnie bo jedyną rzecza której sam nie zrobił było strojenie no i gites!
Ale jak widac z Poldka wizualnie nigdy nic nie będzie choćby nie wiem jak się ktoś postarał
KotSylwester - 2005-11-28, 13:02
Mój kolega ma 23 letniego Poldka 2.3 Diesel, dostał go w spadku, wujek wstawił ten silnik jakieś 15 lat temu z peugeota bodajże... nawet chłodnia jest zlutowana z dwóch.. jeździ nim cały czas... To tak w ramach ciekawostki... Podkreślam w ramach ciekawostki.
Senn_PTK - 2005-11-28, 13:27
No kolega od 2.9 jest bardzo spokojnym, sympatycznym czlowiekiem i nigdy bym nie pomyslal ze to On mogl wyczarowac takiego polda, a jednak. Jak dla mnie sylwetka calkiem, calkiem. Wolalbym, zeby to bylo w budzie borewicza tak jak stratos. Dla mnie zboczenca fso'wskiego jest to jedne z najladniejszych nadwozi jakie widzialem, cos a'la Lancia Delta. W koncu to Gugiarro
Yyyy, KocieSylwestrze, moglbys "obfocić" tego poldka 2.3 i ewentualnie cosik skrobnąć na temat swapa?
W ogole niech wpadnie na www.fso.inds.pl
HeMP - 2005-12-20, 17:26
znam osobiscie wlasciciela tego poldka...widzialem auto....i nic nie jest tam zrobione na drut.....ma zrobiony zawias ...hamulce wlacznie z plynem.....jesli chodzi o srodek i kiepsko spasowane plastiki to nie przeszkadzaja bo ich niema tak jak i kanapy...;) ....koles ktory to skladal ma pojecie o jezdzeniu i prowadzeniu sie samochodow podejzewam wieksze niz wiekszosc was....sciga sie w roznych autach od lat....i sam je buduje....a poldka sprzedaje bo jest w czsie skladania kolejnego potworka.... zdradze tylko ze to bedzie e21.... a robi to bo lubi.....i co wezne COS ROBI a nie tylko najezdza ze ktos jezdzi malarem co ma 35km...ze to bez sesu bo to dalej malar!!!!! i ile to kasy kosztowalo...bo chodzi tu o to cos ....kazdy kto kocha motoryzacje wie oco chodzi...a nie wstawienie nowego auta do jakies tam firmy....i mowienie co to nie ja.....
pozdrawiam
|
|