BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - wyjÄ…cy alternator

piotr323 - 2005-11-23, 10:00
Temat postu: wyjÄ…cy alternator
Witam :lol:

wyje-piszczy alternator,
czy mozna wymienić same łożyska , chyba 2 szt.
jaki rozmiar łożysk :?:
jak to zrobić :?:
ile jeszcze wytrzyma :?: czy to oznaka że zaraz padnie czy one tak mają :?:

E30 1,8 M40
pozdro

pudzian - 2005-11-23, 16:57

tak mozesz wymienic same lozyska kosz to oklo 25zl za wszystko :wink: umnie juz tak piszczy z pol roku ale tylko na zimnym silniku puzniej ustaje a u cibie ciagle :roll:
Marek E30 - 2005-11-23, 17:25

Cześć,

Ja wymieniałem łożyska, zapłaciłem 40 pln. Można oczywiście samemu bo te łożyska, które tam są nie są za drogie chyba, ale toche z tym roboty no i bez prasy trochę kijowo się to robi. A jesteś pewny że to alternator? U mnie też piszczało coś z przodu, rzuciłem się na te łożyska w alternatorze a okazało się że to pasek rozrządu. Piszczeć może też pompa wody. Piszczy cały czas czy tylko chwilami?

pozdrawiam

pudzian - 2005-11-23, 18:43

no wlasnie moj mechanik mowil mi ze to moze piszzcec pasek ale nie rozzadu tylko klinowy :wink: a pompa raczej niepowinna bo ma niecaly rok :roll: a rozad tez niepowinien:)ale tak jak pisalme szzcegolnie na zimnym silniku umnie piszczy;/pozdro
piotr323 - 2005-11-24, 08:18

dzięki za odpowiedzi,
piszczy na 99,99 % alternator czyli łożyska - naprawiam pralki i wiem jak słychać zacierające się łożyska , według mnie inny dźwięk jak pasek klinowy,
ale jeszce raz sprawdzÄ™,
początkowo piszczał jak się nagrzał, a teraz ciągle ale nie jednostajnym dzwiękiem tylko piszczy, rzęzi, przy różnych obrotach różne dźwięki - ciężko to opisać :roll:
dzięki , kupię łożyska i powalczę z wymianą :lol:

Tommec - 2005-11-24, 09:21

Zerknij też na ten temat o łożyskach:
http://slave.e-edukacja.p...pic.php?t=10107

jaras87 - 2005-11-24, 15:36

taki mał przykład dam ... nie wiem jak w beemce ... ale alternator to jest ciezka sprawa :) taki dam przykład ... robiłem alternator w maluchu ...
pojechałem do sklepu i kupiłem łozyska za około 7zł :D z usmiechem na twarzy pojechałem do domu myślać ze naprawa bedzie nie droga...
zacząłem go wyciągać i rozbierać ... cała naprawa trwała około tygodnia a koszty w drodze komplikacji wyniosły około 40zł ...
jak bede miał nastepnym razem robic alternator to napewno go poprostu wymienie ... szkoda nerwów :)

jezeli wymienisz łozyska warto tez spojrzeć na "szczotki" ? jezeli bedą w dobrym stanie powinien jeszcze bardzo długo pojezdizc... :)

Marek E30 - 2005-11-24, 16:47

pudzian napisa³/a:
no wlasnie moj mechanik mowil mi ze to moze piszzcec pasek ale nie rozzadu tylko klinowy :wink: a pompa raczej niepowinna bo ma niecaly rok :roll: a rozad tez niepowinien:)ale tak jak pisalme szzcegolnie na zimnym silniku umnie piszczy;/pozdro

A rozrządu nie może popiszczeć? ;) A jak jest ciepły silnik to piszczy jeszcze coś? U mnie z tym rozrządem było tak, że piszczał po uruchomieniu, potem przestawał na jakiś czas i znowu chwilę piszczał i znowu przestawał i tak w kółko... Zresztą pasek klinowy to kilkanaście złotych, wymień i będziesz wiedział czy to on piszczy czy nie.

Pozdrawiam

pudzian - 2005-11-24, 18:26

umnie piszczy tylko na zimnym :wink: pozdro