| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - ZMIANA ROZRZADU E36 M40
Adzik - 2005-11-25, 12:06 Temat postu: ZMIANA ROZRZADU E36 M40 DOSTALEM KILKA MEILI Z PROSBA O OPIS ZMIANY RAZRZĄDU W M40 , PONIEWAZ KIEDYS PISAŁEM ,ŻE ROBIEM TO SAM. JUZ OD ROKU NIE JEZDZE TYM AUTEM ALE POSTARAŁEM SIE PRZYPOMNIEĆ OPISAC , PROSZ O EWENTUALNE POPRAWKI I UWAGI.
Na poczatek trzeba zdjac wiatrak z wiskozy o ile pamietam jedna nakretka nakecona centralnie, jedyny skuteczny sposób to nałożenie płaskiego klucza chyba 27 i uderzenie młotkiem w klucz, inaczej sie nie da brzmi brutalnie ale tak to sie robi poniewż wiskoze blokuje tylko pasek klinowy.
1 Nastepnie odkrecamy aparat zapłonowy który znajduje sie na górze o ile pamietam trzy sruby, nie zdejmujac przewodów odchylamy go na bok
2 odkrecamy aluminiową osłone paska rozrządu skałada sie z dwóch części
3 mamy na wiezchu caly rozrzad propnuje dla mnie wprawionych nałozyc na śrube wału klucz i okrecic tak aby rozrząd znalazł sie na znakach, czyli dolne koło wału i górne rozrządu, dla pewnosci i sprawdzenia można wykercic pierwsza świece , tłok powinien sie znajadowac w górnym martwym położeniu.
4 popuszczamy napinacz, jest to wieksza rolka z dwóch po których chodzi pasek .
chyba klucz nr 10 i imbus do kontry
5 zdejujemy pasek proponuje wymienić tez rolke prowadzaca i napinacz
aby np po 10 tys km do tego nie wracac bo okaże sie ,że coś chuczy
6 nakladamy pasek ZWRACAJAĆ UWAGE NA ZNAKI !! napinamy napinacz ciezko mi okreslc słowami siłe napięca , nie moze byc za mocno bo moze peknąc i szybciej sie bedzie zurzywał, za słabo moze przeskoczyc. Mozna wczesniej sparwdzic jak wychlona jest blacha napinacza i strac sie ustawic podobnie.
7 ponownie nakładamy klucz na srube wału i okrecamy do okoła zwracajac uwage czy nic nie blekuje i czy zgrywa sie ze znakami .
8 skrecamy wszystko i cieszymy sie spokojem że rozrzad jest nowy
Pozdrawiam mam nadzieje że to pomoże nie wiem czy wszyskto dobrze zapamiętalem.
|
|