| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - polerowanie kolektora i pokrywy zaworow!!!!
adrian e30 - 2005-12-01, 21:05 Temat postu: polerowanie kolektora i pokrywy zaworow!!!! witam mam zamiar przez zime spolerowac pokrywe zaworow i kolektor dolotowy w mojej e30 325i. mozecie mi powiedziec ile mi to zajmie i jak to najlepiej zrobic zeby efekt byl niezly!!!!
pozdro i dzieki za odpowiedzi
Menel - 2005-12-01, 21:26
http://slave.e-edukacja.p...wanie+kolektora
Jacek E30 - 2005-12-01, 22:43
ADRIAN pasta taka zielona FILC sie na to mówi czy jakoś tak no i polerka wysokobrotowa miękką powłoką, no i taki efekt:
http://img471.imageshack.us/my.php?image=282lf.jpg
MIŁOSZ - 2005-12-01, 23:35
A mozesz cos wiecej o tej pascie?? gdzie to mozna kupic??
SmasherE30 - 2005-12-01, 23:55
zielonąpastę najcześciej można znaleć w kostce i występuje tam gdzie i narzedzia z wyższej półki do obróbi metalu, jak dwufunkcyjne szlifierkopolerki ... idealna do nierdzewki
ogólnie na metale należy używac agresywnej pasty, ale z własnego doświadczenia powiem wam że sa tworzywa na trzpieniach do wiertarki z takiego tworzywka między filcem a nylonem, które po papierze 200 potrafia na lustro wypolerować powierzchnie alu bez użycia pasty ... szukajcie twardego filcu do polerki (filc to materiał na podeszwe kapci )
el-viz - 2005-12-02, 00:08
.....................................
Jacek E30 - 2005-12-02, 00:16
EL VIZ zdaje mnie sie lecz moge sie mylic ale mozna tym sposobem troszke powłoke porysac, a to ma byc po prostu MEGA gładkie zeby sie świeciło jak psu...
Sebabmw - 2005-12-02, 10:13
Witam
Robie trochę z motocyklami i tam polerowanie bloków aluminiowych to norma. Najlepiej na początek pojechać delikatnie 400 ale jak struktóra jest fatalna to i mniejszym, potem 600 , 800, 1200, 2000- są to papiery wodne oczywiście. Dopiero potem jedziesz polerką i zieloną pastą, ale możesz użyć automaxa do polerowania lakieru, jest tańszy a efekt podobny. Jak na powierzchni masz jakieś rysy (głębokie) lub wżery to lepiej najpierw położyć spaw na aluminium i go zeszlifować niż jechać całą powierzchnię do jego poziomu. Jak wszystko jest dobrze zrobione to co miesiąc przetrzesz automaxem i świeci się cały czas. Jak zrobisz to tak sobie to sie szybko aluminum utlenia po powierzchni i pasywuje i wygląda matowo - temperatura pomaga.
Ostatnio w prasie motocyklowej jest sporo ogłoszeń o polerowaniu aluminium na zlecenie przez różnych gości. Opłaci się myśle u nich bo mają sprzęt i znają temat, a ceny przy płaskich powierzchniach (bez wymyślnych kształtów) są korzystne.
Więcej to na ten temat nie wiem 8)
Seba
Lord Lukasz - 2005-12-02, 11:08
Fajna sprawa ale trzeba być cierpilwym i mieć dużo czasu. Ja sie przypaliłem na to i po dniu machania papierem podziękowałem i ograniczyłem sie tylko do wypolerowania pokrywy. Tak jak piszą wszyscy wyżej, sama polerka jest najbardziej przyjemna ale przygotowanie czyli machanie papierem zajmuje najwięcej czasu i od tego kto jak długo wytrwa zależy effekt końcowy
Mały problem jest taki że pokrywe ściągasz bez problemu a z kolektorem jest troche zabawy.
|
|