BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - remont kapitalny/generalny silnika m20 b23 czy "inny&qu

madcar - 2005-12-10, 13:43
Temat postu: remont kapitalny/generalny silnika m20 b23 czy "inny&qu
jak w temacie...co wg was zrobic??

zrobic kapitalke silnika ktory mam...??i ile to moze wyniesc??
pozatym...robic samemu??czy zlecic jednak mechanikowi??
teoretycznie mam klopot tylko z tym...ze bierze wg mnie ciutke za duzo oleju jakies 0,6litra na 1000km...i najprawdopodobniej chodzi o pierscienie a nie uszczelniacze (byly robione rzekomo przez poprzedniego wlasciciela jakis rok temu)
wiem ze jak juz bym wymienial pierscionki..to warto tez zajac sie panewkami...i innymi rzeczami...gorzej jak wyjdzie ze trza wyjac caly kompletny silnik...bo blok bedzie trza oddac na "rozwier" z powodu zbyt duzych "progow" :evil:

czy moze lepiej kupic "nowy" (w sensie uzywany) silnik m20b25 ??

jakie sa wasze opinie na ten temacik??
co moglbym wykorzystac ze starego silnika m20b23 do nowego m20b25??
jakie koszta mozna "przewidziec" ??
ile kosztuje wsawienie silnika m20b25 wraz z podlaczeniem i ew. przerobka instalacji ??

tak sie pytam...chce wiedziec w co sie pakowac i ile kasy szykowac??

puz - 2005-12-10, 17:44

zawsze istnieje ryzyko, że coś nie wypali czytaj nie przyniesie oczekiwanych rezultatów. Najlepiej wie to Adrian e30 porozmawiaj z nim o remoncie i wymianie silnika :) chyba juz lepiej nastepna ze szkopowa ściągnać!!! dokladne ceny kapitalki M20B25 zna Adrian tylko delikatnie bo go krew zalewa :twisted:
adrian e30 - 2005-12-10, 20:29

koszt konkretnego remontu silnika...
1:jak nie masz 4000 to wogole nie zaczynaj.
2:jak progi na cylindrach sa dosc duze to wkladanie samych pierscieni jest bez sensu
3 koszt tloka kolo 500 jak juz to tulejowanie(niby producent nie przewiduje ale da sie)
4 jak chcesz panewki wymienic to odrazu szlif na glownych i korbach
5 jak remont dolu to koniecznie remont glowicy bo nie masz pewnosci czy koles to zrobil, a wymiana samych gumek na zaworach tpo nie wszystko, w glowicy jeszcze sa prowadnice, zawory, gniazda.
jednym slowem nie warto sprzedaj swoje cacko jak stoi i kup samochod z niemiec(moze silnik bedzie w lepszym stanie)
jak chcesz konkretne ceny wszystkiego to moge podac mam gdzies rachunki
pozdroooo
Adrian

duchX - 2005-12-10, 22:10

Tak z tymi 4000 tysiaczkami to przesadziles troszke bo wydaje mi sie ze te pieniadze sa potrzebne jak motor to kompletny zlom jest

po co robic szlif walu jak chcesz wymienic panewki ,,,,,,po co wymieniac tloki skoro moze sie okazac ze po szlifie (honowaniu) cylinda zmiesci sie w normie i da sie zalozyc pierscienie bez potrzeby zmiany tloka ?? ?? koszt remontu motoru maksymalnie 2500 chyba ze totalny zlom i trzeba zmieniac tloki to w tedy 4000 ale mozna tez zrobic tulejowanie i maksymalnie wyjdzie 3000 :) pozdrawiam jak bierze olej to tylko pierscienie dolu nie ruszaj rozbieralem ostatnio silnik m20b25 300.000 przebiegu i zero rantu na cylindrze !! !!!!!!!!!!!!!!!!!

Sosen - 2005-12-10, 22:19

jeśli masz dobrą budę i chcesz mieć to auto to zmień piekarnik, nie remontuj go bo to jest po prostu nieopłacalne. Taka moja rada. Pakuj 2.5 i po temacie.
LUKAS - 2005-12-10, 23:00

Jeżeli buda jest ok i ogólnie reszta mechaniki a auto jest zadbane, to ja bym wyremontował motor. Kupisz coś innego w Bóg wie jakim stanie i może być to samo.
Jesli buda jest dobra i cała reszta, to remontuj motor.
Jesli nawet wydasz na remont 4000zł to bedziesz miał pewny motor, który (o ile zaniego zadbasz) posłuży Ci kolejne 20 lat ;)

Go¶æ - 2005-12-11, 00:24
Temat postu: Re: remont kapitalny/generalny silnika m20 b23 czy "inn
madcar napisa³/a:
...teoretycznie mam klopot tylko z tym...ze bierze wg mnie ciutke za duzo oleju jakies 0,6litra na 1000km...

Maksymalne zużycie oleju dla tego silnika wg. BMW to 1,5 litra na 1000km.
To samo dotyczy silników BMW M POWER :wink:

Sosen - 2005-12-11, 08:39

Dokładnie, kiedyś przeczytałem o tym w książce "Sam naprawiam BMW serii 3" i myślałem że to jakiś błąd w druku albo ja już nie wiem ile to jest decymetr sześcienny :wink: Dopiero po potwierdzeniu tej informacji w orginalnej intrukcji obługi się upewniłem. Miałem kiedyś e23 735 i brała mi ok. 1 litra na 1000km. Lałem olej i latałem, sprzedałem samochód, koleś później sprzedał go dalej... także jeszcze polatał. Może faktycznie daj sobie siana i smigaj dalej, a jak osiągi? i ogólnie poza tym nieco zwiększonym zużyciem występują jeszcze jakieś problemy z silnikiem? Może szkoda ruszać temat?
madcar - 2005-12-11, 12:05

tez sie tym nie przejomowalem...0,6 litra...olej mineralny..wiec groszowe sprawy jak kupuje sie z "beczki"...
jednak ost mialem klopoty z odpalaniem jak przyszla zima...i duza wilgosc w powietrzu...
mechanik ztwierdzil ze to wina wlasnie tego...ze bierze olej...i jak jezdze na gazie...to wtryski nie pracuja..i ten olej..zasyfia wtryski...i potem nieraz nie chce zapalac :evil:
z drugiej strony...wciaz nie jezdzilem na gazie...zawsze kilka km na benzynie robilem...
na razie wlalem jakis srodek do paliwa na przeczyszczenie wtryskow...
i na razie na wszelki wypadek jezdze tylko na benzynie...na razie wsio dziala..zobacze jak dlugo...
jak sie powtorzy to znak ze mechanik "zje..."....podal niepoprawna teorie :roll:
wymienione zostaly tez kopulka...swiece i palec rozdzielacza...kable sa oki...cewka tez...
do tej pory wszystko jest oki...oprocz brania oleju...i dwoch sytuacji ze nie chcial odpalic :evil: