BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Czym i jak pielegnowac skóre w aucie??

BADYL - 2005-12-11, 12:34
Temat postu: Czym i jak pielegnowac skóre w aucie??
Macie jakies srodki itd dziekuje za odpowiedzi.
AMISZ - 2005-12-11, 12:49

Jeśli mogę to mam tez pytanie co zrobić jak skóra jest już troszkę popękana da się to jakoś zapastować czy coś?? Tu foteczka jak to wyglada. http://img232.imageshack....dsc001143zk.jpg
Menel - 2005-12-11, 13:38

do jasnej skory sasiad uzywa zwyklego mleka.delikatna i miekka szmatka przecierac okolo 5-10 min odczekac pol godzinki i preparatem ala wosk kupionym np. w norauto (10-15zl) przetrzec na koniec.
tutaj link do sklepu internetowego www.orion1926.pl/index.htm ktory ma tez asortyment do czyszczenia skor.
ja czarna skore czyszcze zawsze oliwka johnson&baby.

AMISZ - 2005-12-11, 13:43

A po tej oliwce nie ma czasem tłustych brudzących foteli???
Menel - 2005-12-11, 13:49

nie ma plam bo kupuje taka najnowsza johnsona ktora nie pozostawia plam.wiesz jak to jest robione dla niemowlakow wiec musi byc idealna.szybko sie wchlania itd.moze troche bardziej sie slizga pozniej tapicerka ale da sie przyzwyczaic.oliwka jest w sprayu.(skora jest miekka i blyszczaca jak pupka niemowlecia :lol: )
co do jasnej skory ktos gdzies mi powiedzial ze tez mydliny gesto rozrobione z szarego mydla bardzo dobrze czyszcza a po tym tez nakladac wosk.

AMISZ - 2005-12-11, 13:58

Czyli tej oliwki nie uzywac do jasnej skóry??
Menel - 2005-12-11, 14:10

moim zdaniem oliwka raczej jest do czarnej skory gdzie wystarczy tylko nablyszczec.brudu nie widac wiec czyscic nie trzeba.u ciebie raczej trzeba najpierw umyc niby ten brud(wlasnie tymi mydlinami),potem odczekac az pozadnie wyschnie o na koniec nablyszcac.
HeMP - 2005-12-11, 14:19

zapraszam do castoramy tam jest wszystko do skor ,jasnych,ciemnych,czarnych, do czyszczenia ,konserwacji,nasycania barw itd.. itp... i o wiele tansze niz w sklepach auto-moto
A R N I E30 - 2005-12-11, 14:42

Jednym z najprostrzych i najbardziej funkcjonalnych sposobów jest poprostu Krem NIVEA.

Skóra ładnie sie czyści i po kilku takich zabiegach jest mieciutka jak pupcia niemowlaka :lol:

Dotego nie nabłyszcza sie jak po innych środkach chemicznych czasami jest śliska.

Stary sposób Tapicerów Samochodowych

AMISZ - 2005-12-11, 15:04

A na jasnej skórze krem nivea tez szczyści zabrudzenia???
A R N I E30 - 2005-12-11, 15:13

Tego nie sprawdzałem ale jak z szarej skurki zchodzi brud to z jasnej równierz.

Z białego skaju schodzi bez problemu..

AMISZ - 2005-12-11, 15:16

Spoczko zobacze i napisze jakie efekty, dziekuje za pomoc chłopaki :)
casus maximus - 2006-03-16, 16:25

odnosnie wcierania w skore tego kremu nivea to czym to robic i i czy krem ten nie pozostawia tlustych brudzacych sladow? i czy jest jakis srodek dobry na usuniecie pekniec?
webretti - 2006-03-16, 18:24

menel napisa³/a:
moim zdaniem oliwka raczej jest do czarnej skory gdzie wystarczy tylko nablyszczec.brudu nie widac wiec czyscic nie trzeba.u ciebie raczej trzeba najpierw umyc niby ten brud(wlasnie tymi mydlinami),potem odczekac az pozadnie wyschnie o na koniec nablyszcac.

hehe dobre, to w takim razie u Ciebie błyszczy się zaczajony brud :mrgreen:
Trzeba wyczyścić i należy, niezależnie od koloru skóry :!:

Podaje bardzo dobry sposób stosowany przez tapicerów, zakłady czyszczące skóry itp. i chyba najtańszy:
1. miseczka na wodÄ™
2. szare mydło
3. szmatka
4. miękka szczoteczka (najlepiej do zębów najbardziej miękka jaka jest)
5. olejek glicerynowy z apteki
następnie:
6. szare mydło rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody (nie żeby zaraz całe wiadro :mrgreen: )
7. zagęszczonym roztworem wodno-mydlanym czyścimy wszystkie zakamarki w skórach i wszystkie załamania, tam gdzie najwięcej brudu się zbiera
8. zwilżoną, w w/w roztworze, szmatką wycieramy reszte powierzchni foteli (również oparcia plastikowe tylne)
9. następnie wycieramy resztki (nadmiar) roztworu wodno-mydlanego mokra szmatką z czystej letniej wody
10. po wyschnięciu i wytarciu do sucha bierzemy watę (o kurde nie wymieniłem jej w spisie początkowym, hehe ale gafa), wata najlepsza jak jest gęsta, która dobrze wchłonie olejek, czyli zwilżamy watę olejkiem i wcieramy olejek w skórę, jednocześnie ją polerując
11. zostawiamy to na całą noc aby olejek wchłonął w skórę, rano wycieramy siedzenia lekko zwilżoną czystą szmatką

efekt piorunujący, oczywiście pod warunkiem, że siedzenia skórzane które czyściliśmy nie były w masakrycznym stanie, bo wtedy to już tylko zakład specjalizujący się w renowacji skóry

polecam i pozdrawiam

Menel - 2006-03-16, 19:02

u mnie brudu nie widac wiec tez i go nie ma. polerujac po nakremowaniu skory biala szmatka widzialbym czarne slady na niej a szmatka jest taka jak byla.

A TAK POZA TYM TO I TAK FOCH :evil:

sarna1 - 2006-03-16, 19:24

o musze sprawdzic bo w touringu mam pape :D
czarek - 2006-03-17, 14:05

a co myslicie u chusteczkach nawilzanych typu pampers ??

znajomy ktory zajmuje sie tapicerowaniem polecil mi ten sposob

Qba - 2006-03-18, 09:02

He he z tymi pampersami to moze być ok. ja raz zastosowałem preparat heliosan do smarowania krowich cycków ( pracuję w weterynarii ) :lol: efekt całkiem całkiem
MrKrYH_e34 - 2006-03-18, 13:05

hmm temat sie przewijal ale chyba dotyczylo skury na kierownicy .. ja bym obstawial krem nicvea .. wysmarowac kanapy np w upalny dzien .. pozniej wytrzec sucha sciera zeby nie brudzilo ubran i pozamaiatane .. pozdro
webretti - 2006-03-18, 17:27

ja wczoraj zastosowałem mój sposób w/w na tylnej kanapie, wymontowałem ją sobie, zaniosłem do domku i wieczorkiem wyczyściłem, a rano była świeżuteńka i pachnąca i co najważniejsze miękka i błyszcząca jak nowa z salonu :mrgreen:
czarek - 2006-03-19, 00:27

zwykly krem nivea??
taki jak do rak, w okraglym malym pudeleczku??

mam jeszcze mleczko nivea do skory suchej :D , takze podejdzie??

rogaś318 - 2006-03-19, 10:53

MrKrYH_e34 napisa³/a:
hmm temat sie przewijal ale chyba dotyczylo skury na kierownicy .. ja bym obstawial krem nicvea .. wysmarowac kanapy np w upalny dzien .. pozniej wytrzec sucha sciera zeby nie brudzilo ubran i pozamaiatane .. pozdro

upalny dzien w marcu czyli jak jest 0deg. C??? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: