| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Zaostrzone kontrole na %%% [mod edit]
VinCent318iS - 2005-12-12, 17:08 Temat postu: Zaostrzone kontrole na %%% [mod edit] teraz sobie oglądałem wiadomości podobno w tym miesiącu i przyszłym w całej Polsce jest zorganizowana akcja na kierowców pod wpływem etanolu mają to być nawet rutynowe kontrole. Napisałem żeby ostrzedz tych którzy lubią sobie drinknąć 8) ja też lubie heheh więc się zainteresowałem
cinek_sw - 2005-12-12, 18:38
dzięki dzięki, naszczęście mnie to nie dotyczy, nawet po małym piwie nie siadam za kółkiem.....
BTW - nie tytułujcie tematów "uwaga uwaga" bo potem nie wiadomo o so chodzi
Mariusz - 2005-12-12, 19:27 Temat postu: Re: Zaostrzone kontrole na %%% [mod edit]
| VinCent318iS napisa/a: | Napisałem żeby ostrzedz tych którzy lubią sobie drinknąć 8) ja też lubie heheh więc się zainteresowałem |
Czyli drinkujesz i za kierownicę ?
duchPW - 2005-12-12, 22:06
spokojnie Mariusz - nie sądzę, żeby ktokolwiek normalny sie do tego przyznał - każdy kto jeździ po kielichu, to kretyn
VinCent318iS - 2005-12-12, 22:27
nie nie jeżdże po kielichu ale lubie wypić heheh
center - 2005-12-12, 23:35
ludziom sie wydaje ze kielich w 1 czy w 2 strone to bez roznicy, placz i zgrzytanie zebow zaczyna sie na komendzie
no i wszystkie badania i inne pierdolki po fakcie kosztuja ladne pieniadze, wiec chocby dlatego nie warto...
ale kilkaset ludzi dziennie w polsce uwaza inaczej wiec..moze jak zaczna konfiskowac autka to cos ruszy, chociaz...chcialbym w to wierzyc...
aniavectra - 2005-12-13, 00:21
Witam,
Zgadzam się center, tylko czy konfiskata samochodów to najlepszy pomysł
Sama jestem od dawna kierowcą i uważam, że pomimo tego, iż jesteśmy młodzi - możemy nie doczekać chwili, gdy w wiadomościach TV czy radiu nie będzie się słyszało informacji ku przestrodze innych - typu: Pijany kierowca w mieście X wjechał w przystanek autobusowy i zabił X osób... itp. jakich wiele
Ja dawno straciłam nadzieję na to, że w przepisach coś wreszcie się zmieni. Inicjatorów zmian w rządzie na pęczki tylko czy myślą o jakichś wymiernych korzyściach płynących z decyzji przez siebie podejmowanych czy jedynie o tym jak zarobić - przeforsowując kolejną bezmyślną ustawę za nasze pieniądze
Są przepisy i przepisy - jedne bardzo ważne a inne powiedzmy - czysto informacyjne a królestwo temu, kto wymyśli jak przekonać ludzi do tego aby myśleli wsiadając za kierownicę i przewidywali skutki swoich zachowań
Pozdrowionka
Qba - 2005-12-13, 08:30
Popieram, ten kto jezdzi nawet po piwku to głupek, i prawo powinno byc wobec takich ludzi bezwzgledne.
P.S. Aniu bardziej pasowałoby Ci jakies ładne e30
aniavectra - 2005-12-13, 10:36
Qba, może kiedyś.... nie przeczę, że różne pomysły przychodzą mi do głowy... ale linia Vectruni jest tak kobieca, ze chyba na razie nic nie trzeba zmieniac
Pozdrawiam
mareks - 2005-12-13, 10:48
kilkuset dziennie to oni lapia.ciekawe ile naprawde jezdzi 10 razy tyle 100??
VinCent318iS - 2005-12-13, 17:06
To może Compact'cik E46 bardzo kobiecy jest
aniavectra - 2005-12-14, 12:40
VinCent..... zobaczy się w przyszłości Jeśli się kiedyś zdecyduję, to wiesz, samochód nie zając - nie ucieknie
A zresztą to musiałabym się dokładnie przyjrzeć poszczególnym modelom, może jakaś ''piątka"...
Pozdrawiam
mareks - 2005-12-15, 09:27
eeeeetam jakas mala 5:)
poco sie ograniczac 850!!
Lord Lukasz - 2005-12-15, 09:58
Ja raz jedyny jechałem "pod wpływem" i to był mój pierwszy i ostatni raz, darłem przez jakieś łąki i potem auta nie mogłem poznać. Co do konfiskaty samochodu bynajmniej ja mówie stanowczo NIE, wogule za żadne wykroczenie nigdy nie powinno być czegoś takiego jak konfiskata samochodu. A wracając do Alkoholu i kierowców pojawił sie teraz polski film PitBull, jest tam pokazana szczera prawda na temat właśnie Alkoholu i.... Polskiej pOLICJI. U mnie w mieście toczy sie sprawa w sądzie w tym temacie. A rok temu policjant na służbie,służbowym radiowozem potrącił kobiete na pasach, jak sie puźniej okazało był pod wpływem, kobiete w drodze do szpitala zmarła a Pan policjant... przeszedł w trybie prrześpieszonym na zasłużoną emeryture i to wszystko.
A tak z innej beczki, ostatnio coś sie czepiają cochwile o folie na szybach, pół roku miałem spokój i teraz nie wiem co im sie stało, u was też tak ??
Mariusz - 2005-12-15, 11:33
| Lord Lukasz napisa/a: | | Co do konfiskaty samochodu bynajmniej ja mówie stanowczo NIE |
Pewnie, że nie będzie ... z wielu powodów. Między innymi przez to, że wielu posłów i senatorów wsiada za kółko po alkoholu ... więc oni tego nie przegłosują. Nikt inny nie może.
| Lord Lukasz napisa/a: | | wogule za żadne wykroczenie nigdy nie powinno być czegoś takiego jak konfiskata samochodu. |
Jazda w stanie nietrzeźwości to już przestępstwo, nie wykroczenie
| Lord Lukasz napisa/a: | | A wracając do Alkoholu i kierowców pojawił sie teraz polski film PitBull, jest tam pokazana szczera prawda na temat właśnie Alkoholu i.... Polskiej pOLICJI. U mnie w mieście toczy sie sprawa w sądzie w tym temacie. A rok temu policjant na służbie,służbowym radiowozem potrącił kobiete na pasach, jak sie puźniej okazało był pod wpływem, kobiete w drodze do szpitala zmarła a Pan policjant... przeszedł w trybie prrześpieszonym na zasłużoną emeryture i to wszystko. |
W Policji też są takie przypadki. Niestety żadna instytucja nie jest idealna i są czarne owce. Nieda się ukryć ... fakt faktem, że dochodzi do takich rzeczy, że policjant będąc pod wpływem alkoholu potrąca kogoś ... ale wtedy zostaje zwolniony z pracy dyscyplinarnie i potem nie ma szans na żaden zawód związany z "budżetówką". Pozostaje im agencja ochroniarska albo ... sprzedawanie informacji o Policji niepowołanym ludziom. Np: organizacje przestępcze, itp.
mareks - 2005-12-15, 13:03
zdaje mi sie ze do 0,2 promila jest spokoj,0,2-0,5 wykroczenie a powyzej 0,5 przestepstwo
Bruner - 2005-12-15, 18:54
| Lord Lukasz napisa/a: | | Co do konfiskaty samochodu bynajmniej ja mówie stanowczo NIE |
A ja jestem za, znam typa ktorego juz nie raz zatrzymali po pijaku, prawka nie ma juz od paru lat a i tak sobie z tego niewiele robi i jezdzi dalej. Jak straci kilka/kilkanascie/kilkadziesiat tysiecy to moze bedzie jakis skutek. Takich ludzi jest calkiem sporo, a takie kary jak sa teraz widac nie dzialaja na nich odstraszajaco. Zreszta z tego co pamietam to projekt byl taki zeby konfiskowac samochod do czasu zaplacenia grzywny (i oplaty za parking oczywiscie), jesli ktos sie nie zmiesci w terminie to jego strata.
Mariusz - 2005-12-15, 19:52
| mareks napisa/a: | | zdaje mi sie ze do 0,2 promila jest spokoj,0,2-0,5 wykroczenie a powyzej 0,5 przestepstwo |
Dokładnie
Lord Lukasz - 2005-12-16, 12:20
A ja znam takiego co akurat raz wsiadł po pijaku i miał pecha, auto kupił z żoną za kredyt, ma 3 dzieci. OK on zawalił, jego wina ale jak zabiorą auto to skutki poniesie cała rodzina, dlaczego ?
Łukasz - 2005-12-16, 12:28
...
Lord Lukasz - 2005-12-16, 13:10
Ok istnieje prawo chyba w tym kraju, zabił lub spowodował wypadek po pijaku idzie siedzieć i to jest najbardziej sprawiedliwe. Ale u nas jest tak że dostanie zawiasy albo jakąś tam kase zapłaci i tyle a jak by wysyłali takich do paki byłby spokój.
Bruner - 2005-12-16, 13:26
Dostanie zawiasy, kary nie zaplaci i bedzie dalej jezdzil az kogos nie zabije. Jak mu zabiora samochod to przynajmniej nie bedzie mial czym jezdzic. A nawet jak bedzie mial drugi to juz tak chetnie do niego nie wsiadzie.
Sosen - 2005-12-16, 13:35
Popieram Brunera. Nie jestem zwolennikiem żeby wszystkich wrzucać do jednego worka i postępowanie z danym delikwentem powinno być różne w zależności od czynu którego się dopuścił czyli od procentów we krwi i od tego czy coś nawywijał czy nic nikomu nie zrobił.
Łukasz - 2005-12-16, 13:54
....
Sosen - 2005-12-16, 14:11
Chyba właśnie po to jest forum, żeby prowadzić na nim dyskusję, nie sądzisz? Czyli według Ciebie jeśli ktoś nie stracił kogoś bliskiego przez pijanego kierowcę nie może wypowiadać swojego zdania na ten temat na tym forum?
duchPW - 2005-12-16, 14:17
| Lord Lukasz napisa/a: | | A ja znam takiego co akurat raz wsiadł po pijaku i miał pecha, auto kupił z żoną za kredyt, ma 3 dzieci. OK on zawalił, jego wina ale jak zabiorą auto to skutki poniesie cała rodzina, dlaczego ? |
dlatego, że zgodzili się z nim wsiąść i jechać - uważam, że odpowiedzialność moralną za jazdę po pijaku ponoszą też (świadomi) pasażerowie, gdyż nie powinni się zgadzać, żeby jeździł po pijaku
Lord Lukasz - 2005-12-16, 14:31
Założyłem że oni z nim nie jadą , zabieranie samochodu to byłby najłatwiejszy i zarazem najabrdziej prymitywny sposób. Samochód to jest tylko narzędzie ewentualnego przestępstwa a pełną odpowiedzialność powinien ponosić sprawca czyli kierowca.
Tak samo moge założyć ża zabiorą samochód, koleś wsiądzie do innego lub kupi sobie następny i będzie dalej jeździł a jak posiedzi troche to napewno zmądrzeje.
Może i to śmieszne ale tak samo można iść w przeciwną strone, jechał po pijaku, popełnił przestępstwo to trzeba zabrać pozwolenie na sprzedaż alkoholu w sklepie w którym go kupił... bo to że spowodował wypadek to wina alkoholu a nie jego...
LUKAS - 2005-12-16, 14:40
Każdy ma swój rozum. Jeżeli ktoś wsiada po alkoholu za kółko to jest idiotą którego mi nie szkoda. Niech mu zabiorą samochód, wrzucą do więzienia, obarczą wszystkimi kosztami., JEGO WINA. Po pijaku się nie jeździ, i nie ma to tamto
Jak pił to neich za to odpowiada że prowadzi. Dla mnie ten co wypił i prowadził jest takim samym dewiantem jak ten który spowodował wypadek po pijaku, ponieważ ten pierwszy miał poprostu farta że akurat nic się nie stalo.
To człowiek jest zagrożeniem, nie alkohol i każdy możliwy środek karania takich prymitywów jest skuteczny, jeśli jest odpowiednio przemyślany, a zabieranie samochodu i prawka takiemu idiocie, uważam za trafiony pomysł.
Łukasz - 2005-12-16, 14:43
Lukas Piąteczka :!:
Święte słowa i popieram w całej rozciągłości.
duchPW - 2005-12-16, 14:46
| Cytat: | | Może i to śmieszne ale tak samo można iść w przeciwną strone, jechał po pijaku, popełnił przestępstwo to trzeba zabrać pozwolenie na sprzedaż alkoholu w sklepie w którym go kupił... bo to że spowodował wypadek to wina alkoholu a nie jego... |
... a to już jest inny temat... z resztą rzeka
kiedyś w jednym kraju zabronili sprzedaży alkocholu i źle na tym wyszli, bo powyrastały bardzo silne struktury przestępcze, które się na tym zakazie dorobiły
z drugiej strony, jest taki zapis (chyba w kodeksie karnym), że narzędzie przestępstwa ulega przepadkowi, więc ten pomysł jest niejako jego rozwinięciem - w tym przypadku wartość nie gra roli, a rodziny przestępcy (skazanego) zawsze cierpią i nie jest to wina państwa (którego wcale nie chcę bronić) tylko tego skazanego - to on ich na to naraża
|
|