BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - co ile wymiana...???

rogaś318 - 2004-07-13, 15:56
Temat postu: co ile wymiana...???
siema!!

Takei krotkie pytanko Panowie: ile robicie kilometrow miedzy wymiana olju w skrzyni i dyfrze? jaki olej polecacie do skrzyni? mam chyba "normalna" nie ta sportowa... weim ze o oleju do dyfra juz byla napisywanka ale o skrzyni to chyba nie...

LUKAS - 2004-07-13, 16:07

Przedewszystkim olej do skrzyni musi byś syntetyczny, inaczej w zime mocujesz się z lewarkiem.
W dyfrze może być też syntetyk, ale nie koniecznie, ja mam mineral.
Co do terminów co ile się wymienia, to co około 3 lata, ale nie wiem co ile jeśli chodzi o przebiegi. Więc też się z chęcią tego dowiem. Ale wydaje mi się, że co około 20 tys. km.

PS.
Ja zalewam CASTROLEM

LUKAS NIE NABIJAJ TAK POSTÓW NIE MOZESZ WYEDYTOWAC SWOJEGO POSTA >>> ALBO POMYSL PRZED TYM JAK NAPISZESZ ABY POD SPODEM NIE BYLO TAKIEGO "PS" OK !!

rogaś318 - 2004-07-13, 16:17

A może jakieś konkretne oznaczenia producentów? Bo coś mi huczy. A poza tym może mniejsze opory poprawią troszke spalanie i przyjemność z jazdy... :roll:
sarna1 - 2004-07-13, 17:07

na to nie licz :) , ja mam zalane mineralnego Mobila do skrzyni i do mostu - nic nie huczy, jezdzi sie przyjemnie (osobiscie nie odczulem zadnej roznicy po wymianie oleju w skrzyni poza wspomnianym przez Lukasa o wiele latwiejszym wbijaniu biegow zima - mam mineral w skrzyni i chodzi superplynnie, wydaje mi sie ze nie zalezy to od klasy oleju ale od jego ''swiezosci''.)
SmasherE30 - 2004-07-13, 17:43

zalecana wymiana oleju w dyfrze co 60tys. km
zalecana wymiana oleju w skrzyni ... jak nie masz pewności że był wymieniany, to wymień, ale BMW zastrzega dożywotnią pracę na pierwszym oleju :shock: ... jeśli silniczek ma ponad 150tys. km nabite to wymień

Polecane firmy ... Castrol, Mobil, Motul :wink:

P.S. Jeśli chodzi o praktyczna częstotliwość wymian oleju, to jest ona uzależniona od stylu jazdy ... Jeśli używasz swojego śmigiełka agresywnie i uczestniczysz w rajdach popularnych to zaleca sie 2 razy częstszą wymianę olejów. Jeśli jeździsz spokojnie i czasami lubisz depnąć to wymień oleje i zapomnij :wink:

rogaś318 - 2004-07-14, 21:26

ohohohoho!!! ładnie!! konkretnie!! dzieki!!
sarna1 - 2004-07-15, 00:05

ok, zalozyciel :) tematu zadowolony wiec zamykam :)