| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - m20b20 pompa wody
Adi - 2005-12-15, 23:12 Temat postu: m20b20 pompa wody Siema. Zbyt długo chyba cieszyłem się bezproblemową jazdą moim potworkiem... Dziś jadąc sobie spokojnie coś nagle zaczęło strasznie piszczeć. Okazało się, że piszczy pasek napędzający alternator. Według mnie padła pompa wody (alternator da się jakoś pokręcić ale pompa nie chce dać się ruszyć). Pytania moje są takie:
1. w momencie jak zaczeło piszczeć zapaliły się kontrolki od ładowania (to rozumiem) i kontr. hamulca recznego oraz kontrolka płynu hamulcowego na desce. Czy to ma jakiś związek z alternatorem?
2. czy pasek napędzający alternator pędzi po czymś jeszcze oprócz pompy wody? Było ciemno więc nic nie mogłem zobaczyć.
3. pompa wody - da się rozebrać, zregenerować, czy lepiej kupić nową? (podobno są jakieś dwa rodzaje, bez wykręcania i sprawdzania numerów mogę kupić taką jaką da mi sprzedawca do mojego m20b20 z 88r czy akurat wtedy stosowali obydwie?)
4. dużo roboty jest przy wymianie pompy?
Z góry dzięki z odpowiedzi.
Pozdro!
SmasherE30 - 2005-12-16, 02:39
pompa wody jest jedna, nowa kosztuje max. 150zł i tylko taką kup, nie żadną używkę albo co tam innego ...
odłączasz aku, zlewasz płyn, ułatwiasz sobie dostęp wywalając chłodnicę, demontujesz wiatrak, koło pasowe i niezbędne osłony i elementy, odkręcasz pompę i spowrotem
co do kontrolek to może specjalnie taka choinka żeby kierowca widział że zniknęło ładowanie
madcar - 2005-12-16, 09:00
z te go co wiem...to pompy sa dwa rodzaje..roznia sie tym..ze jedna ma dodatkowy krociec...te z dodatkowym byly coprawda stosowane we wczesniejszych modelach...ale zawsze ktos moze ci wcisnac...mi wcisnieto wlasnie te pompe bez tego krocca...i mowiono ze na 100% pasuje...mechnaik nawet probowal dorobic trojnik..ale okazalo sie ze u mnie w 323i jest jednak zbyt ciasno...i trza bylo zakupic nowa pompe z tym dodatkowym kroccem
takze przyjrzyj sie pompie...nawet jak zamontowana jest to widac ile od niej wezy odchodzi..i bedziesz wiedzial juz jak bedziesz kupowal
Sosen - 2005-12-16, 09:48
Dokładnie, też to przerabiałem, udało mi się nawet dospawać ten trójnik odcięty ze starej pompy, ale było bardzo ciasno żeby ją zamontować (przeszkadza kopułka) także kup taką jaka ma być.
center - 2005-12-16, 12:04
z wymiana nie ma zle, tak jak mowil smasher, kilka srubek i pompa na wierzchu...
mnie od zejscia na dol do autka, do wyjecia jej na wierzch zajelo troche ponad godzinke, a robilem to po raz 1 wiec no problem
teraz tylko montuje i mam nadzieje ze bedzie giciu..pozdrowionka, pompa tak jak pisalem w innym temacie 100zl nowka sztuka
Mauser - 2006-07-10, 23:04
Jaką pompę wybieracie? Jaka konkretna firma?
|
|