BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Odciecie przy okolo 8000 czym to grozi "filmik"

duchX - 2005-12-21, 12:16
Temat postu: Odciecie przy okolo 8000 czym to grozi "filmik"
witam w mojej M20B25 z 89 roku jest cos robione z motorem odciecie jest przy okolo 8000 wskazuwka daleko za 7000 autko jedzie na pierwszym biegu 70km/h do odciecia na moscie 3,64 ...... czym grozi tak wysokie krecenie tego silnika pytam osoby ktore cos powiedza konkretnego bo sie znaja na zeczy .... dzieki za zainteresowanie !! !!!
duchPW - 2005-12-21, 12:33

na początek na pewno rozregulowaniem zaworów, a potem, to juz tylko drastycznym skróceniem żywotności silnika .... na reszcie się nie znam (nie słyszałem o kręceniu M20 do takich obrotów)

z resztą czy to ma jakiś sens? oprócz tego, że zwiększy Ci się prędkość z jaką jedziesz na danym biegu, to chyba tyle, bo moc max jest w okolicach 5500, więc potem już nawet nie będzie takiego przyspieszenia .... ale też jestem ciekaw

duchX - 2005-12-21, 12:41

no wlasnie pytam tylko moim zdaniem to auto nie jezdzi jak normalne M20 bo juz mialem pare i tez innymi jezdzilem wydaje mi sie ze caczyna ciagnac bardzo dobrze od 5000 do samego odciecia !! !!! ja nic nie robilem w tym motorze i dlatego pytam napewno pojade na hamownie ale nie wiem kiedy moze sie wszystko wyjasni
duchPW - 2005-12-21, 13:43

może miałeś np. kombinowany wałek... ale nie ma co gdybać - jeśli pojedziesz i będą jakieś ciekawe wyniki, to sie pochwal
jaras87 - 2005-12-21, 13:52

hym a mam takie małe pytanko ... jak sprawa obrotów ma sie w m30 ?
dokąd bezpiecznie krecic ...
jak narazie bezpiecznych obrotów trzymałem sie przez pojawiajacą sie chmurke ... ;) ale po remonciku silnik juz nie bedzie miał tak dobrze :)

duchX - 2005-12-21, 14:14

jak cos bedzie ciekawego to dam znac odrazu :) co do pytania o silnik M30 to jest to samo co M20 tylko zaczyna sie od pojemnosci 3.0 :)
Sosen - 2005-12-21, 16:35

Raczej zaczyna się od 2.5 :wink:
el-viz - 2005-12-21, 16:56

.................................
duchX - 2005-12-21, 17:00

jak bym mial zepsuty to bym napisal ze mam zepsuty !! !!!!!!!!!!!prosilem o nie zabieranie glosu jesli nic nie wnosi do tematu dzieki pozdrawiam

PS jesli zaczyna sie od 2,5 to przepraszam nie sprawdzilem :oops:

SmasherE30 - 2005-12-21, 17:37

kwestia maxobrotów w m30 jest taka że każda głowica tego silnika ma tylko 5 łożysk/podpór! Ale za to jes sztywniejsza od tej z m20 ... jak to się przekłąda na obroty tego nie wiem.

co do m20 to tak jak Piotrek napisał na początku, gdy przekraczasz wydajność sprężyn zaworowych o minimum to zamór zaczyna pływać i dźwignia wali w niego gdy on się do niej zbliża wiec jest dużo większa siła i stuki, co z miejsca powoduje utratę prawidłowego luzu zaworowego. Dalej prędkości z jakimi porusza się tłok i wydzielana temperatura moga spowodowac punktowe przypalenia oleju na przykłąd tego który przechodzi przez pierścienie olejowe w tłoku i zatrzymuje się na cylindrze. Może to spowodowac zatarcie silnika. Dalej długotrwałe kręcenie silnika na 8 tys. obr gdy silnik jest nie dłubany i seryjnie zaprojektowany do znoszenia obrotów max. rzędu .7000 może spowodować pojawienie sie wibracji w układzie korbowotłokowym, wynikających z niedoważenia i może nawet pęknąc korba (lub jak to się mówi popularnie wyjść bokiem). Poza tym przy minimalnie za ciasnym luzie zaworowym i lekko pofalowanej stopcje z każdym obrotem zwiększasz prawdopodobieństwo że coś pęknie (oczywiście chodzi mi o dźwigienkę).

Moim zdaniem, jeśli domniemujesz nieseryjność tego m20, powinieneś zdjąć dekiel zaworów i popatrzeć na rozrząd, czy dźwigienki nie sa jakieś podmienione na produkty wyczynowe, jak wygląda walek, czy nie ma na nim napisów świadczących o pochodzeniu ...
Na hamownię jak najbardziej :!:
Jakie prędkości to wyciaga na innych biegach bo rozumiem że 70km/h to na jedynce?
Czekamy na dalsze wieści... pozdro :D

duchX - 2005-12-21, 17:59

tak 70 km/h to na jedynce okolo 130km/h na 2 resztry nie krecilem do konca !! !!

ok o to mi chodzilo dzieki Smasher ca wyczerpujaca odpowiedz :) bede wszystko sprawdzal narazie jestem w strasie poniewaz w poniedzialek zaswiecila mi kontrolka cisnieniea oleju na goracym silniku przy wolnych obrotach jak na razie nie swieca po wymianie czujnika bo byl wpiety baczek ....... ale jak na razie jezdze ostroznie a i tak nie wkrecam go nawet do 6500 zobaczymy co sie bedzie dzialo !! !!!

Ps nie do tematu ale zapytam jak silnik chodzi jest nagrzany do normalnej pracy i odkrecicie korek wlewu oleju to w momencie spadania obrotow bo przy zdrowym silniku to normalne zaswieca sie na chwileczke kontrolka oleju i gasnie u mnie obroty spadaja do okolo 400 potem przy odkreconym korku nierowna praca (normalne) i obroty okolo 600 tak sie moze dziac ze zaswieci na chwilke cisnienie przy duzym spadku ?? ???

SmasherE30 - 2005-12-21, 19:29

wyjmij bagnet i powąchaj czy olej nie zajeżdża beną :idea:
nierówna praca silnika po odkręceniu korka wlewu oleju wynika tylko i wyłącznie z tego, że odma olejowa połączona jest z górną częścią rozrzadu a z drugiej strony włączona jest przed przepustnicą, to nic innego jak lewe powietrze ... lewe bo dostarczane z innego źródła za przepływomierzem . Zachowanie silnika podczas łąpania lewego powietrza na pewno znasz :wink: . Jeśli silnik posługuje sie niedużą dawką paliwa podczas pracy na biegu jałowym, lub elektronika i systemy odczytu ilości powietrza i AFR przez sondę sa bardzo precyzyjne i zostaną zachwiane to silnik ZGAŚNIE ... jesli nie to bedzie pracować pulsując o 200 obr z częstotliwością pół sekundy to jest to wynik zbyt ubogiej dawki paliwa. Im niższa ta dawka od wymaganej na jałowym tym niższych obrotów będzie sięgac pulsacja aż zgaśnie :wink:

Pozdro :wink:

GLOWA - 2005-12-21, 19:29

XEON A SPRAWDZALES KOMPA??
NIKT O TYM NIE NAPISAL A WYDAJE MI SIE TO WIELCE PRAWDOPODOBNE ZE MASZ WLOZONEGO W KOMPA JAKIEGOC CHPIA...KTORY JEST ZMODYFIKOWANY TAK BY PRZESUNAC ODCINKE DO 8tys. :D
NAJPROSCIEJ BEDZIE JAK WYJMIESZ KOMPA, ZDEJMNIEJSZ OBUDOWE I BEDZIESZ WIDZIAL POD TAKIM CZARNYM PLASTIKIEM, EPROMA...
JAKIES ZMIENIANE CHIPY(EPORMY)MAJA NAKLEJKE NAJCZESICEJ NAZWE FIRMY KTORA GO ROBILA CHYBA ZE KTOS TO ZROBIL DOMOWY SPOSOBEM...SERYJNE MAJA Z TEGO CO SIE ORIENTUJE I SREBRNA NAJLEJKE...ALE MOGE SIE MYLIC :)

PZD

PS.
HMM JESZCZE SIE NIE SPOTKALEM Z TYM ABY PO ODKRECENIU KORKA LAPKA OD CISNIENIA SIE ZAPALA...

duchX - 2005-12-21, 23:26

sprawdze kompa !! !! ona sie nie zapala na stale tylko w momencie odkrecenia korka spadaja w jednym momecie obroty do okolo 400 potem wracaja do normy tzn lekkie falowanie i troszke nizsze obroty caly czas odkrecony korek i wlasnmie w tym momencie jak sie odkreca korek obroty spadaja i zaswieca sie kontrolka po czym odrazu gasnie jak obroty ida w gore !! !!
puz - 2005-12-21, 23:51

mam tez M20B25 89 (szkoda, że nie cabrio :( ) odcinki nie mam wcale, taka instalalacja LPG czasem poniesie mnie fantazja i sporo wkręcę ją powyżej czerwonego :D 2 lata i nic jej nie jest. zawory? w mojej tego się nie reguluje, 40 tys od wymiany głowicy i nic równo pracuje co mnie niezmiernie cieszy!!! po odkręceniu korka u mnie obroty spadaja na chwilke i zaraz wracaja dalej rowno pracuje tak mi sie wydaje jutro jeszcze sprawdze :)
SmasherE30 - 2005-12-21, 23:54

sa 2 opcje z ta kontrolką
albo za rzadki olej, albo gdzieś ten silnik jest juz ostro zużyty, są luzy i nie trzyma ciśnienia :roll:

duchX - 2005-12-22, 00:44

sprawdzcie czy zaswieca sie kontrolka oleju na goracym silniku przy odkreceniu korka tylko jedna osoba siedzi w aucie druga odkreca inaczej sie nie da sprawdzic bo ona tylko mrugnie !! !
SmasherE30 - 2005-12-22, 01:21

jak mi powiecie gdzie jest czujnik ciśnienia oleju to postaram się wam wytłumaczyć czemu się tak ta kontrolka zachowuje :roll:
GLOWA - 2005-12-22, 02:47

CZUJNIK ZNAJDUJE SIE OD STRONY KOLEKTOROW WYDECHOWYCH...TYLE ZE BLIZEJ KOLA PASOWEGO...TRAFISZ TAM PO KABELKU :D :D :D

PS. WLASNIE MOZE MASZ ZA RZADKI OLEJ...ALBO JEST JZU ZUZYTY MOZNO TAK TEZ MOZE BYC..

SmasherE30 - 2005-12-22, 04:39

Jezeli jest od strony kolektorów wydechwych to znaczy że bierze informację z kanałów spływowych z czapki, które to kanały sa dosyć duże. W takim kanale ciśnienie raczej nie jest duże ... hmmm. Może być nawet przerwa w spływajcym oleju i stąd mrugnięcie lampki.
Xeon powiedz jak pachnie olej bo mi się świeciła kontrolka jak auto miało benzynę w oleju, a taki olej jedzie jak cholera :idea:

duchX - 2005-12-22, 09:03

Shmasher olej jest nowy przejechalem na nim jakies 30 km tak jak napisalem wczesniej mialem baczka podlaczonego i manometr tylko nie wskazywal i pewnego dnia zaswiecila sie i na wolnych i juz swiecila !! !!! na tych wolnych obrotach wymienilem olej i jak sie zagrzal to zaswiecala sie wymienilem czujnik i teraz sie nie zaswieca !! !! tylko w wypadku odkrecenia korka i spadku obrotow mrognie ............. coz jak przyjdzie czas bedzie trzeba zrobic remont dolu i po sprawie a moze to tylko pompa sprawdze przebieg udokumentowany nie duzy 144 tys ...
Artur C. - 2005-12-22, 10:27

SmasherE30 napisa/a:
Jezeli jest od strony kolektorów wydechwych to znaczy że bierze informację z kanałów spływowych z czapki, które to kanały sa dosyć duże.:idea:

Tam nie ma żadnego ciśnienia a olej spływa swobodnie tymi kanałami- czujnik jest na magistrali olejowej (nie pamiętam tylko w którym kierunku wiercony czy przed czy za filtr oleju)-więc co do tego zaświecania to poprostu gdy obroty silnia spadną poniżej minimalnych(odkręcenie korka oleju-wyciągnięcie miarki)spada wydajność pompy oleju i jeśli jest ona podjechana i lub panewki mają duże luzy może mrygać kontrolka oleju w rytm pulsacji obrotów silnika inną przyczyną może być za żatki olej- ogólnie jeśli na nominalnych minimalnych obrotach masz prawidłowe ciśnienie oleju a silnik nie wydaje niepokojących odgłosów podczas odpalania(kilka stuknięć zanim wskoczy ciśnienie) to nie ma powodów do obaw profilaktycznie można zmienić olej na gęstszy i lub zmienić /sprawdzić pompę oleju.

duchX - 2005-12-22, 15:28

kontrolka niemroga w rytm obrotow tylko raz sie zaswieci i zgasnie zastanawiam sie nad tymi odglosami bo wydaje mi sie ze jak dlugo nie jezdze i tak po 4 dniach go odpalam to przez 1 sek do 2 slychac ciche gluche stukanie wydaje mi sie ze moga to byc panewki ale nie do konca !! ! jak sie zaswieci na dobre na wolnych to wyciagne pompe i zobacze moze jest wyjechana !! !!
MrKrYH_e34 - 2005-12-22, 17:13

hmm jak moj sie tak wkrecil na gazie do 8 moze 9 tysia to poszlo 6 popychaczy i 6 zaworow .. pytanie czym to grozi jest trodne bo nikt Ci nie napsize co moze stac sie z Twoim silnikiem bo moze sie dziac wszystko ... u mnie w silniku m 20 b25 z 89 roku przekrecil sie silnik i zgasl .. szczatki popychaczy mialem w misce olejowej zawory poskrecane jak zempertyna dlaczego tak sie stalo u mnie??bo nie mialem odcinki na gazie
PS jest to chyba sensowna i konkretna odp 8)

duchX - 2005-12-22, 19:14

TAK :) wiem ze ocs sie moze stac tylko pytam co i kiedy bo troszke juz jezdzilem i i krecilem kilka dziesat razy do takich obrotow i nic sie nie dzialo :) nie wiem jak jezdzil poprzedni wlasciciel bo auto jest z niemiec !!
Yatzek - 2005-12-22, 19:57

te a moze poprostu musisz zaczac wiecej bokami sadzc zeby oleum sie zaczelo poprawnie rozprowadzac:) przynajmniej niebedziesz miał czasu na odkrecanie korka na zapalonym:) ale to tak tylko z seri moze by jakis drifcik po krk??
duchX - 2005-12-22, 21:12

OT najpierw filmik dla kolegi nakrece jak sie nie bedzie swiecic cisnienie to polatamy troszki nocka :)
duchX - 2005-12-24, 10:03

http://www.megaupload.com/?d=N74WSAKC tu jest link do filmiku na 2 biegu niestety baterie zdechly i tylko to co mi sie udalo nakrecilem i nie jechalem tak ze noga odrazu w podloge bo musialem troszke poczekac zeby sie miejsce zrobilo przedemna srodek miasta poludnie :)
MrKrYH_e34 - 2005-12-24, 10:17

Xenon pieknie sie wkeca ;) wiem ze to nie na temat ale musialem to napisac ;D hmm Kupiles to niedawno ?? masz jakies foty ?? ile zaplaciles itd .. jak cos to pisz na PW .. dzieki pozdro
duchX - 2005-12-24, 10:26

Jak zrobie jakies ladne zdjecia to wstawie do galeri tam sa jakies ale nie za specjalne
1 kupilem nie dawno zaplacilem duzo bardzo bo ponad 13.000 rok 1989 stan jest prawie idealny (gdyby nie to cos co sie z olejem dzialo czekam co bedzie dalej narazie nie swieci )

PS XEON nie XENON :P

LUKAS - 2005-12-24, 10:46

Filmik się urywa, ale słychaćwyraźnie że przy 6900-7000 obr jest odcinka... a gdzie 8000 ?
duchX - 2005-12-24, 10:55

Napisalem daleko za 7000 okolo 8000 nie dokladnie 8000 bo nie jestem tego w stanie sprawdzic nie majac wyskalowanego obrotomierza i zapytalem czym to grozi jak nakrece pozadnie bedziesz widzial znalazlem dzisiaj w aucie jakis przelacznik jest odbok wlaczania nadmuchu na tylna (szybe) jest on zrobiony z czarnego oryginalnego przelacznika i nie wiem czy on nie ma cos wspolnego z obrotami !! !! sprawdze to jak bede gdzies jezdzil bo tak w garazu na postoju nie ma sensu nie wiem gdzie ida kable nie chce mi sie rozbierac polowy konsoli zeby sprawdzic po swietach

PS jest jeszcze jedna zecz nie wiem bo jak jade to nie patzre caly czas na zegary ale wydaje mi sie jak by odciecie raz bylo a raz nie :( nie wiem o co chodzi z tym bede musial jednak wyciagnac kompa i zobaczyc czy tam cos nie siedzi

LUKAS - 2005-12-24, 11:14

M20 ponoć wytrzymuje obroty rzedu 7300-7400 obr.
Za wysokie krecenie moze doprowadzic do kompletnego zniszczenia motoru.
Rozrząd przy tak wysokich obrotach moze zaczac nie wyrabiac, tzn. sprezynki mogą okazac sie zbyt miekkie, co w efekcie doprowadzi do nieprawidlowego otwarcia zaworow, a to ciagnie za sobą widmo kolizji TŁOK-ZAWÓR...
Chyba nie musze tłumaczyc co to oznacza...

duchX - 2005-12-24, 11:18

JASNE :) thx staram sie nie wkrecac powyzej 6000 chyba ze jest taka potrzeba :wink:
Piotr_1 - 2005-12-24, 14:59

Nie wiem już sam, chyba jednak brakuje odcinki, a jezeli chodzi o wkrecanie się, to rewelka to aż taka nie jest (ciężki samochód). Jednak na moscie 3,6 przy 6300 obr powinna być wyższa prędkość na dwójce bo u Ciebie widzę około 87kmh. , chyba że masz dużo za dużą średnicę kół. Licznik raczej jest dobry do szóstki skoro ma skalę do 60litrów. Czy testował ktoś w końcu chipa do 325i m20? Jakieś wykresy z hamowni??
duchX - 2005-12-24, 15:09

:P :shock: wiesz co mialem juz e30 325 i jakos nie wydaje mi sie zeby ta chodzila normalnie dlatego zadalem pytanie na forum a z twojej wypowiedzi wynika ze ty masz cos co lepiej sie kreci ?? ?
SmasherE30 - 2005-12-24, 22:49

Cytat:
chyba że masz dużo za dużą średnicę kół.

to nie ma bezpośredniego powiązana ze wskazaniami prędkociomierza. Prędkościomierz przy najróżnijejszych kołach przy tej samej prędkości obrotowej na tym samym biegu będzie wskazywał tę samą prędkość (czujnik jest w dyfrze) . Pośrednio od kół zależy przekłamanie. Na dużych będzie wskazywał więcej niż w rzeczywistości ... baza to rozmiar seryjnego ogumienia.

jaqub - 2005-12-25, 18:47

SmasherE30 napisa/a:
Cytat:
chyba że masz dużo za dużą średnicę kół.

to nie ma bezpośredniego powiązana ze wskazaniami prędkociomierza. Prędkościomierz przy najróżnijejszych kołach przy tej samej prędkości obrotowej na tym samym biegu będzie wskazywał tę samą prędkość (czujnik jest w dyfrze) . Pośrednio od kół zależy przekłamanie. Na dużych będzie wskazywał więcej niż w rzeczywistości ... baza to rozmiar seryjnego ogumienia.

Przy wiekszej srednicy kol predkosciomierz zaniza wskazanie!!! Zreszta przebieg na wyzszych kolach tez jest zanizany!!!

SmasherE30 - 2005-12-26, 01:31

tfu sorki jasne
w kulminacyjnym punkcie popelniłem byk przepraszam :oops: :lol:
oczywiście na większych kołach prędkościomierz zaniża :wink: