BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Co to za spręzyny??

AMISZ - 2005-12-26, 19:26
Temat postu: Co to za spręzyny??
Witam moge kupic obnizajace sprezyny ale do 1.8 is i nie wim czy mozna je zakaldac do 2.5i Wyglądaja troszke dziwnie bo tylnie maja kolor zielony a przednie są czarne z niebieskim paskiem. Czy to sa sprężyny od kompletu??
http://img428.imageshack....dscf65508bz.jpg

http://img428.imageshack....dscf65466sz.jpg

Z tymi sprężynami z tyłu napewno były amorki KONI a przednie jeszcze nie rozebrane;/ wiec nie wiem.

RoboCop - 2005-12-26, 19:59

napewno nie komplet, te przednie wyglądają na orginalne sprężyny BMW
tylko ktoś poprawił niebieskie oznaczenie (a co ono oznacza to pewnie nawet konstruktor nie wie), a te zielone z jakiejś niezależnej firmy - kolor jak na Kawasaki :D

AMISZ - 2005-12-26, 20:14

Te co jeździły na kawasaki ;) mialy amorki KONI Pazem były zamontowane w IS i stały ładnie rózno. Ile maja zwoi przednie sprezyny w 4 cylindrowce a ile w 6-cio??
RoboCop - 2005-12-26, 21:41

ilość zwoi chyba nie ma tu specjalnie wielkiego znaczenia...
Menel - 2005-12-26, 22:11

przednie to seryjne lub od mtechnika ale za malo zwoi maja wiec moga byc ciete..a tylne wlasnie podobne mam w piwnicy i czekaja na lato.kupilem od kumpla z e30 ktoremu tak siedziala :cenzura: ze nie mogl jezdzic.oszacowalismy to na okolo -70/80 mm. na zime nie bede zakladal bo wiadomo...(tylko gdzie ta zima :? )
Deyna - 2005-12-28, 23:48

Sprężyny poszczególnych firm tuningowych są sygnowane - mają markę i nr katalogowy - spróbuj je umyć i odczytać. Powinno dać się to rozszyfrować.

Poza tym to, że samochód stoi na nich równo.... na kołkach też będzie stał równo!
Sprężyna ma działać w czasie jazdy i współpracować z amortyzatorem, a nie ładnie wyglądać...

jaqub - 2005-12-28, 23:57

nie bardzo jest sens liczyc zwoje bo duzo zalezy od twardosci i charakterystyki sprezyn... wg mnie najlepiej jest zakladac komplety 4szt takich samych tzn. zestawy tej samej firmy o takich samych wlasciwosciach/parametrach. sprezyny o progresywnej charakterystyce beda wraz ze wzrostem obciazenia uginac sie coraz mniej (obrazowo do ugiecia o 1 cm potrzeba 10kg do ugiecia o kolejny cm potrzeba nie kolejne 10kg tylko np kolejne 20kg). dlatego roznica miedzy seryjnymi sprezynami a sportowymi (po wyjeciu z auta) jest czasem szokujaca a po zamontowaniu obnizenie jest np. 40mm...
BOGGY E36 - 2005-12-29, 21:38

tył:sporty
przód:zwykłe serwisówki
mam podobnie tył czerwone a przód z niebieskim ale te z paskiem są ciut niższe od całych czarnych
jak założysz takie auto nie będzie miało klina tylko będzie stało równo
GENERALNIE DO :cenzura: !

P.S może ktoś ma niepotrzebne sprężyny czerwone na przód ?? ?

pudzian - 2005-12-30, 10:16

panowie ja sie podpene pod ten temat jak odroznic sprezyny od e30 a e36 roznia sie bardzo poczym poznac dzieki pozdro :wink:
Sosen - 2005-12-30, 10:24

Te zielone wyglądają jakby były z firmy Weitec, oni malowali właśnie na taki kolor.
Menel - 2005-12-31, 14:57

pudzian napisa³/a:
panowie ja sie podpene pod ten temat jak odroznic sprezyny od e30 a e36 roznia sie bardzo poczym poznac dzieki pozdro :wink:

od e36 sa bardziej masywne i ksztal barylkowaty.tyl jest grubszy wiec jak wlozy sie takie do e30 autko wtedy pojdzie do gory.