BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Czy uszkodziłem szperę?

jakub - 2005-12-30, 21:58
Temat postu: Czy uszkodziłem szperę?
Witam. Według dokumentacji niemieckiej moje kombi jest wyposażone w blokadę mechanizmu róznicowego. Pierwszego dnia po zakupie dokonałem sprawdzenia czy rzeczywiście szpera jest na swoim miejscu. Podniosłem auto próbowałem przekręcić koło- nie udało się.
Przyszła zima. Pomyślałem, że ze szperą będzie się jeździło lepiej. Niestety lipa, przyspiesza na sniegu tak jakby szpery nie było. Podniosłem koło sprawdzam i koło kręci się bez trudu!
Co mogłem uszkodzić na dystansie 3000 km użytkując auto normalnie?

duchX - 2005-12-30, 22:19

Czemu nie dalo sie zakrecic kolem na podniesionym tyle auta ?? ?? moze bieg byl wbity ?? ??

czy jesli krcisz teraz kolem to czy drugie kreci sie w ta sama strone czy w przeciwna ?? ??

puz - 2005-12-30, 22:24

hmmmm powinny się krecić oba koła jeśli jest szpera!!! piszesz jakies dziwne rzeczy mowie o sprawdzaniu!!! szpera ciagnie na dwa koła tym bardziej na sniegu bedzie to widoczne! poza tym sprawdz oznaczenia z dyfra powinno przed numerem byc S!!! a czy w przyspieszaniu bedzie to takie widoczne hmmm wątpie.
jakub - 2005-12-30, 22:48

No właśnie powinny się kręcić koła jednocześnie. Przy sprawnej szperze po podniesieniu jednego z tylnych kół nie można nim obracać ponieważ blokuje je drugie (które nie jest podniesione).
Dlaczego przyspieszenie na śliskim powinno być lepsze ze szperą... to chyba oczywiste.

duchX - 2005-12-30, 22:56

no wlasnie nie koniecznie !! !! ale wydaje mi sie ze troszke jezdziles tym autem i powinienes juz czyc nawet na sniegu :) czy dziala szpera czy nie jak nie jestes pewny caly tyl do gory oba tylne kola w powietrzu i zakrec klolem powiesz co sie dzieje
jakub - 2005-12-30, 23:03

Zadam być może głupie pytanie, ale trudno.
Czy działanie szpery jest uzależnione od temperatury oleju w defrze?
Czytałem na forum, że istnieją dwa rodzaje szper - płytkowa i viscotyczna
(działanie visco kojarzy mi sie z temperaturą)

duchX - 2005-12-30, 23:13

jak dzial visco czy pod wplywem temperatury to nie wiem ale napewno pod wplywem predkosci z jaka zaczyna sie krecic !! !! jesli na blaszce na moscie masz oznaczenie sv to masz szpere wiskotyczna
LUKAS - 2005-12-31, 00:35

1) Po podniesieniu jednego koła, nawet jeżeli szpera jest sprawna (a o to trudno w używanych częściach) to kołem możesz obrócić ale będziesz czuł wyraźny opór. Ja tak mam i nie tylko ja. Ale trzeba wziąść pod uwagę że to jest część używana, a nie nowa :!:
2) W szperze wiskotycznej duzą rolęodgrywa temperatura, ale wiskozy...
3) Jakim olejem zalałeś dyfer:?: Do dyferencjałów z blokadą płytkową stosuje isę specjalny olej z dodatkiem teflonu. Ja mam Castrol SAF-XJ, specjalnie przeznaczony do zeszperowanych dyfrów dedykowany do BMW.
Jeśli zalałeś szpere zwykłym olejem, mogłeś ją zabić...

jakub - 2005-12-31, 00:45

Nie wymieniałem oleju, ani dyfra. Sprawdziłem tylko poziom oleju. Olej jest czysty. Nie mogę niestety nic odczytac z blaszki.
LUKAS - 2005-12-31, 00:49

Jak koledzy radzili podnieś cały tył do góry i zakrec jednym kołem, drugie powinno krecic sie w tą sama strone jesli jest szpera.
Dodatkowo na korpusie dyfra jest namalowana duza biała litera S, jesli dasz rade to jej poszukaj, u mnie jest ledwo co widoczna, ale Ty masz nowszy model, moze u Ciebie bedzie.

A jesli chodzi o olej, to niewiadomo na czym jeździł poprzedni własiciel.

Marcin - 2005-12-31, 10:57

Zainwestuj w wymiane oleju. Jak juz spuscisz olej to odkrec dekiel dyfra. Jak jest szpera to na takim walcu znajdziesz oznaczenie S25 i tyle. Potem idz do dealera BMW i kup olej BMW do dyfrow ze szpera (60pln/litr).
LUKAS - 2005-12-31, 11:35

Mcinek napisa³/a:
(60pln/litr).

Podpisuje siępod tym co napisał mcinek ;)
A olej kosztuje 50zł za litr ;)
Jest on lany z beczki u Dealera wiec mozesz wziasc 1,5 litra, a nie 2 ;)

kucyfir - 2005-12-31, 14:51

witam....a ja spytam z ciekawości, choć pytałem juz wcześniej ,ale odpowiedzi nie uzyskałem .....gdzie do kładnie jest napisane na dyfrze że to szpera...czy ktoś mógłby zamieścic fotke dyfra z zaznaczonym miejscem tej blaszki....bo ja akurat mam dyfer cały zkorodowany i niczego niemoge tam odczytać
LUKAS - 2005-12-31, 15:02

Jest to duża główka.

cy5 - 2005-12-31, 17:48

Można szperę sprawdzić w praktyce:
stajesz jednym tylnym kołem na lodzie czy śniegu by na pewno było ślisko,
drugim na czymś mniej śliskim sfalt beton ,
wbijasz bieg i ruszasz,
jeśli masz szperę ruszysz płynnie bez problemu,
jeśli nie masz szpery koło na suchym stoi a na śliskim kręci się 2X szybciej niż normalnie,gdy ślizgające się koło natrafi na mniej śliski grunt samochodem szarpnie wyraźnie - poczujesz. :lol:
pozdro

jakub - 2006-01-01, 14:48

Odczytałem tabliczkę na dyfrze oznaczenie to 345V 432, czyli szpera z dokumentów gdzies się chyba ulotniła :)
LUKAS - 2006-01-01, 14:55

powinno byc 3,45, ale tak "S" nie ma i szpery tez niema
Yatzek - 2006-01-01, 15:21

witam jak odczytales tabliczke to jest niezle :) bo czeto sa nieczytelne np.ja mam taką a raczej juz jej brak. co do info od Dealera to wedlug vinja i kumpel tez powinismy miec szpery ale to kija prawda a najprostrzy sposob to tak jak koledzy juz ci pisali kola w powietrzu albo poprostu stań na suchym skrec kolami zapnij asa depnij w gaz jak ci sie usmiechnie ryjek to masz szpere :) wisco dziala temparuturowo :) pozdro oby sie krecily w 2006!!!
LUKAS - 2006-01-01, 15:23

Jeżeli wg. VINu była szpera to tak było :!:

A jesli ktos nie ma szpery, tzn. ze poprzedni wlasiciel stwierdzil ze jemu w drugiej Beemce siębardziej przyda niż Tobie :P
Ja bym tak zrobił :P

mareks - 2006-01-07, 11:41

co to jest za kabelek i wtyczka widoczna na zdjeciu? mam takie cos i sie zastanawiam :?
Pio - 2006-01-07, 13:56

mareks napisa³/a:
co to jest za kabelek i wtyczka widoczna na zdjeciu? mam takie cos i sie zastanawiam :?

Jak to wypniesz, to swoją prędkość będziesz znał po szumie wiatru, albo po tym jak szybko drzewa mijasz :wink:

LUKAS - 2006-01-07, 14:10

Pio napisa³/a:
Jak to wypniesz, to swoją prędkość będziesz znał po szumie wiatru, albo po tym jak szybko drzewa mijasz :wink:

Albo Pan policjan Ci pokarze na "suszarze" ehhe :D

duchPW - 2006-01-07, 16:22

ponieważ dyskusja do niczego nie zmierza, to chyba czas na jej podsumowanie i zamknięcie - skatowałeś szperę, albo też nigdy jej nie miałeś ... ostattecznie nadal masz i wszystko jest OK - czyli nic się nie wyjaśniło, ale zrobł sie taki OT, że się już raczej nie wyjaśni :roll: