| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Kamizelka odblaskowa.
lokop e30 320i - 2006-01-11, 12:40 Temat postu: Kamizelka odblaskowa. Gdzie i od kiedy jest obowiazkowym wyposazeniem?
duchX - 2006-01-11, 13:27
Niemcy napewno obowiazkowe sprawdzaja nawet na granicy czasem w polsce nie wiem .....
cinek_sw - 2006-01-11, 15:17
ja słyszałem ze od 1 stycznia 2006r ale mogę sie mylić, rozmiawiałem z Policjantem i powiedziałze nie będą karać jeśli tego ktoś nie ma w auciena wyposażeniu, ale jesli sie będzie naprawiać auto bez niej to wtedy tak
korzuch - 2006-01-11, 17:23
yo!
Mariusz jestes jak jesteś napisz jakies szczegóły na ten temat
pozdro
Mariusz - 2006-01-11, 20:20
Jestem, jestem znów
Nie ma jednoznacznej interpretacji tego przepisu.
Artykuł 41 Prawa o Ruchu Drogowym mówi:
"Osoba wykonująca roboty lub inne czynności na drodze jest obowiązana używać w sposób widoczny dla innych uczestników ruchu elementów odblaskowych odpowiadajacych właściwym warunkom technicznym".
Czyli dobrze by było mieć taką kamizelkę, to nie wielki wydatek.
Natomiast jeśli chodzi o egzekwowanie tego przepisu to nie ma wytycznych co robić z kierowcami, którzy np: przy wymianie koła nie mają takowej kamizelki, czy elementu odblaskowego.
Warto kupić element odblaskowy i zadbać o bezpieczeństwo swoje i innych uczestników ruchu drogowego.
Adi - 2006-01-11, 21:02
| Mariusz napisa³/a: | Jestem, jestem znów
Warto kupić element odblaskowy i zadbać o bezpieczeństwo swoje i innych uczestników ruchu drogowego. |
Jestem za! Koszt niewielki a poprawa bezpieczeństwa znaczna. Tylko jak znam życie i nasz naród to zaraz zaczną narzekać, że nie potrzebny wydatek, że o samym stosowaniu już nie wspomnę.
Mariusz - 2006-01-11, 21:24
Dzisiaj na Orlenie widziałem za 8zł pomarańczowe i żółte.
Przez te żółte to mam wrażenie, że więcej policjantów mamy Dobrze, że sobie ludzie nie dorabiają naklejek "Policja"
Czasem widze, że ktoś zakłada sobie je jako koszulki na fotel.
Adi - 2006-01-11, 21:27
| Mariusz napisa³/a: | Dobrze, że sobie ludzie nie dorabiajÄ… naklejek "Policja"
|
Czekaj, czekaj niedługo znajdą się i tacy pacjenci
lokop e30 320i - 2006-01-12, 12:34
Czyli jesli dobrze zrozumialem to za samo niemanie kamizelki w czasie jakiejs kontroli nic nam niegrozi. A jesli nie mamy jej w czasie wymiany kola to mozemy sie spodziewac mandatu.
Dobrze rozumuje?
BADYL - 2006-01-12, 12:39
Moim skromnym zdaniem kamizelki odblaskowe to kompletna porażka.Ci ktorzy jeżdzili ze mna na zloty do Torunia dobrze wiedza czemu.Mozna miec niezła zabawe zakładajac i pojawiajac sie za lasu.Słychac wtedy jak kierowcy hamuje i ch.... ich strzela ze to nie Policja.I to jeszcze szczegolnie własnie zielone - jakas norma powinna byc pomaraczowe i juz a nie zaraz bedzie duzo takich akcji.Sam osobiscie mam zielona chociac jej nie woze ze soba bo kiedys paniowei policmajstry pytali sie którego policjanta obrobiłem ze mam taka piekna kamizeleczke.
MrKrYH_e34 - 2006-01-12, 14:07
hehehe dokladnie na zlotach jest fajna zabawa z tymi zielonymi kamizelkami ... ale czy jest gdzies ujete jaki ona ma miec kolor zielony pomaranczowy zolty ?
Mariusz - 2006-01-12, 16:02
| lokop e30 320i napisa³/a: | Czyli jesli dobrze zrozumialem to za samo niemanie kamizelki w czasie jakiejs kontroli nic nam niegrozi. A jesli nie mamy jej w czasie wymiany kola to mozemy sie spodziewac mandatu.
Dobrze rozumuje? |
Niet. Nie ma obowiązku wożenia ze sobą kamizelki, ale obowiązkiem jest jej nałożenie, gdy będziesz np: zmieniać koło. Natomiast jeśli nie założysz kamizelki to i tak Ci nic nie grozi - nie ma artykułu na to.
| MrKrYH_e34 napisa³/a: | \ale czy jest gdzies ujete jaki ona ma miec kolor zielony pomaranczowy zolty ? |
Niestety nie ma.
|
|