| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Ledwo swiecące zegary i ciagłe wyładowanie akumulatora
fab - 2006-01-16, 20:50 Temat postu: Ledwo swiecące zegary i ciagłe wyładowanie akumulatora Fabian Witam Wszystkich.
Mam problem, mianowicie podświetlenie zegarów ledwo działa, po czy na następny dzień wyczerpał mi sie akumulator. Pomyślałem że to złom i kupiłem nowy i to samo, zegary ledwo świecą i po 2 dniach akumulator znowu rozładowany:(
Czy miał ktoś z was podobny problem?
Dzięki
KORDI - 2006-01-16, 20:52
Masz gdzieś zwarcie.....rozkręć zegary i sprawdż wszystkie kable i styki....
To może na początek.....
PozdrOOfki...
fab - 2006-01-16, 20:54
A znacie może dobrego elektryka/mechanika w Krakowie co wie co piszczy w BMW?
KORDI - 2006-01-16, 20:55
Wal na PW do XEONA.....z tego co zdążyłem sie zorientować to on dobrze zna sie na rzeczy......
PozdrOOfki ......
fab - 2006-01-16, 21:04
Dzięki
Tak też uczynie
center - 2006-01-16, 23:47
a laduje Ci alternator w ogole??
sprawdzales czy masz ladowanie na aku??
HeMP - 2006-01-17, 00:22
moze zegary masz sciemnione . .. a alternator nie laduje ....zobacz czy iskrzy przy klemach jak odlaczysz aku. (-mocno-jak troszke,to norma) tak sprawdzisz czy masz zwarcie.. pozdrawiam
fab - 2006-01-17, 09:05
Ok dzieki za podpowiedzi, jak tylko sie do niego dorwe
to mu poukręcam wszystkie klemy.
Jak znajde przyczyne to dam na forum żeby wiedzieć na przyszłość:)
MARAS - 2006-01-17, 13:41
Prawdopodobnie alternator za słabo ładuje uszkodzony regulator napięcia lub któras z diód padła ładuje ale nie na tyle by starczyło pradu teraz jest okres jazdy na światłach więc większość prądu idzie na zapłon i światła i na podświetlanie zegarów go brakuje kontrolka na desce od ładowania gaśnie wprowadzakjąc zamęt w głowach elektryków że alternator ładuje podłacz na właczonym silniku do klem woltomierz jeżeli prad ładowania jest niższy niż 13 V (ewentualnie przygazuj i puść zwróć uwagę czy na jałowym biegu nie przygasaja światła) napewno to a rozładowuje go prawdopodobnie uszkodzona dioda naładujesz pojeżdzisz i na drugi dzień rano ledwie kręci rozrusznikiem aż kontrolki przygasają.
fab - 2006-01-22, 16:03
No i niewiadomo co było, nagle zegary zaczeły swiecić normalnie, fura jeździ i ładuje:)
Pewnie coś zawilgło w te mrozy.
center - 2006-02-16, 18:13
a ja odswieze temat..
mam taki problem, ze jak wlacze auto to ladowanie mam na poziomie 11.8-12..musze go przegazowac do okolo 3tys i wtedy laduje 13 i te okolice, pozniej jak puszcze to na wolnych juz tez laduje dobrze czyli kolo 13..co to moze byc?
regulator napiecia??
BADYL - 2006-02-16, 18:17
| center napisa³/a: | a ja odswieze temat..
mam taki problem, ze jak wlacze auto to ladowanie mam na poziomie 11.8-12..musze go przegazowac do okolo 3tys i wtedy laduje 13 i te okolice, pozniej jak puszcze to na wolnych juz tez laduje dobrze czyli kolo 13..co to moze byc?
regulator napiecia?? |
Polecam czyszczenie klem i aku!!!!!!!i posmarowanie wazelina technicza bezkwasowa!!!!!!!!!to jest wazne!!!!!!!zeby nie było to zadnen zwykły smar!!!!!..
Przetestowane niejednokrotnie w wielu autach.
Vindevil - 2006-02-16, 20:31
| center napisa³/a: | a ja odswieze temat..
regulator napiecia?? |
Jeśli się świeci lampka ładowania przy niższych obrotach to przerwa w alternatorze lub spalona dioda, ale jak lampka gaśnie po odpaleniu to uszkodzony regulator ( jeszcze jeden stan jak świeci cały czas to uszkodzony regulator lub dioda wzbudzenia ). Napięcie na nie obciążonym altern. to 14,4 a na obciążonym od 12,4 do 14,2 w zależności od obrotów.
Pamiętajcie że alternator uzyskuję pełną swoją moc przy 1600 - 1800 obr/min a po niżej ok. 60%
Czesław - 2006-02-16, 22:09
Jeżeli przed uruchomieniem jak przekręcisz kluczyk na pierwszy poziom nie świeci sie kontrolka ładowania to może to być przyczyna zabardzo zużytego komutatora. Miałem podobny problem i po regeneracji komutatora broblem znikł. Jak się mylę to proszę o sprostowanie. Pozdrawiam:)
center - 2006-02-17, 14:03
dzisiaj posmarowalem wazelina, zobacze co z tego bedzie..
a tak przy okazji, ta wazelina mozna pociagnac uszczelki??
rosa3610 - 2006-02-18, 11:54
Witam tez chcialbym sie dolaczyc do tematu bo tez mam maly problem,a wyglada to tak,pada mi akumulator tak jak by niebylo ladowania ale dziwnie zachowuje sie kontrolka akumulatora bo przy wyrzszych obrotach zaczyna delikatnie swiecic,autko chodzi jak na baterie bo do chwili jak niepadnie akumulator,czy jest to alternator?
|
|