| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Uszczelka pod głowice w E36 325
viktor - 2006-01-17, 18:53 Temat postu: Uszczelka pod głowice w E36 325 Witam . Zauważyłem w mojej bawareczce lekki wyciek oleju spod uszczelki głowicy na ostatnim cylindrze . oszacowałem ze części tzn. zestaw uszczelek głowicy cylindra ELRING 570zl zestaw uszczelek pokrywy zaworów ELRING 107 zł sruby dł.95mm 60 zł po odliczeniu 40% rabatu będą kosztować ok 450zł . chciałem zapytać z jakimi kosztami jeszcze musze sie liczyć / planowanie i wymiana/ a także co mysłicie o częściach ELRING . /ceny Inter cars/
pozdrawiam .
luk325 - 2006-01-17, 22:58
cos ta cena uszczeli pod glowice duuza.
Ja za goetze zaplacilem 265zl. firmy elring nie znam . ja polecam goetze. jesli glowica jest w dobrym stanie to nic wiecej nie bedzie ci potrzebne
Gepard - 2006-01-18, 16:16
no coz planowanie glowicy to koszt od 50 do 100zl a reszta wedle gustu
viktor - 2006-01-18, 16:23
no dzięki, luk325 ooobyś miał racje . Znalazłem teraz na stronie inter cars goetze za 145 zeta
a ta poprzednia cena to za zestaw uszczelek .
pozdro.
cypis0 - 2006-02-28, 14:47
takie pytanie w mojej ecie dmucha przez bagnet troche i sie poci z pod uszczelki glowicy (oby:((((() problemy sie zaczoly po zimie po kilku dniach stania na -30 tak wszystkie uszczelki szlag trafil i teraz moje pytanie jak sprawdzic czy to na bank uszczelka (nie ma oleju w wodzie) ale jest troche wody w oleju::((( silnik pracuje rowno nie przerywa i moje pytanie czy przy kazdej wymianie uszczelki pod glowica trzeba planowac ja ksiazki pisza roznie, znajomi twierdza tez roznia...a i jak sprawdzic czy to na bank uszczelka czy nie glowica???
Adi - 2006-05-23, 22:39
| cypis0 napisa³/a: | | takie pytanie w mojej ecie dmucha przez bagnet troche i sie poci z pod uszczelki glowicy (oby:((((() problemy sie zaczoly po zimie po kilku dniach stania na -30 tak wszystkie uszczelki szlag trafil i teraz moje pytanie jak sprawdzic czy to na bank uszczelka (nie ma oleju w wodzie) ale jest troche wody w oleju::((( silnik pracuje rowno nie przerywa i moje pytanie czy przy kazdej wymianie uszczelki pod glowica trzeba planowac ja ksiazki pisza roznie, znajomi twierdza tez roznia...a i jak sprawdzic czy to na bank uszczelka czy nie glowica??? |
Odświeże temat ponieważ nikt wkońcu nie napisał czy trzeba planować głowice przy każdej wymiane uszczelki? Pytam ponieważ czeka mnie wymiana - ucieka mi płyn, całe szczęście nie do oleju - i wstępnie licze ile mnie to kosztować będzie . A ha radzicie wymienić też śruby?
luk325 - 2006-05-23, 22:43
Planowanie nie jest obowiazkowe ale zalecane. natomiast sruby wymien obowiazkowo bo stare sa wyciagniete i moga sie urwac przy ponownym dokrecaniu.
Adi - 2006-05-23, 22:44
oki, dzięki za odpowiedź
cypis0 - 2006-05-23, 22:56
wiec u mnie okazala sie zatkana odma xeon uratowal mnie w ostatniej chwili na szczescie przed zdjeciem glowicy (a wszyscy straszyli mne ze peknieta bo gaz itp!!) wiec tak po tej przygodzie zanim zabralem sie za robote naczytalem sie troche (na zapas sie okazalo na szczescie) sróby dla wlasnego bezpieczęnstwa (tzn silnika) trzeba zmienic z racji tego ze dociaga sie je dosc sporym momętem i po ruszeniu zdarzaja sie pekniecia i inne naprezenie!!(mechanika sie klania) koszt nie jest straszny dla silnika m20 to ok 80-90zl za komplet wiec nie warto ryzykowac za taka kase!! co do planowania tez nie jest prawda ze trzeba planowac za kazdym razem, jak silnik nie byl przegrzany i po sprawdzenie i dobrym odkreceniu (jest kolejnosc zakrecania odkrecamy odwrotnie do niej ) glowica powinna zostac idealnie prosta. Znam 2 przypadki gdzie u niby specjaliscu (kolega z zabrza wiec zaklada POLOKA powinien znac ....) planowali glowice a znajomi poprawiali po nich na szybie grobej i papierem sciernym bo chlopaki tak zdup...li te glowice a sposób jak sie podloze do szlifu przygotuje jest dobry, w celu drobnego wyrównania powierzchni z syfu jaki tam sie nagromadzil. Reszta to tylko wlasna precyzja wykonania dbalosci o detal dokrecenie srób dobrym kluczem dynamometrycznym wg kolejnosci dokrecania i bezwarunkowo odczekanie najlepiej kilku godzin (no 2 stykna:PP) i porpawienie srób tym samym mometem!!!! (czas na ulezenie sie materialu) nie slyszalem zeby do tego sie mechanicy stosowali!!szkoda im czasu:((jak sie to wszystko zerobi dokladnie to bedzie dłogo dobrze:))
mateo - 2006-05-24, 20:53
Earking jest stosowany fabrucznie w BMW, ostatnio kupowałem uszczelki do głowicy (oslona rozrzadu) w ASO i byly earlinga.
Jeslio dmucha wbagnet to moze juz przyszedl czas na pierscienie
cypis0 - 2006-05-25, 09:05
u mnie juz nic nie dmucha i pierscienie sa ok a sprawa byla banalna i na tym wszyscy sie rozkladaja niedrozna odma koszt naprawy 0zl a czas 10 min i nic juz nie dmucha )warto zobaczyc jak ktos bedzie mial taki problem zanim ruszy glowice nic to nie kosztuje:))
|
|