| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Podatek ekologiczny
Marcin - 2006-01-18, 16:21 Temat postu: Podatek ekologiczny Jak to jest z tym podatkiem, wszedl juz w zycie czy jescze nie a jezeli nie to od kiedy wejdzie.
A jak na obecna chwile jest ze sprowadzanymi samochodami, jakie oplaty czekaja w przypadku importu auta uzywanego???
cinek_sw - 2006-01-18, 17:29
dobre pytanie, podłączam sie do Marcina jakie opłaty jełśli np. chce za tydzień auto przytargać.... no i co z tą kartą jesli przytargam za ten tydzień czy w razie czego dostane zwrot czy nie
Mcinku - wydawało mi se ze ekologiczny wszedł od 1 stycznia
BADYL - 2006-01-18, 18:48 Temat postu: Re: Podatek ekologiczny
| Mcinek napisa³/a: | Jak to jest z tym podatkiem, wszedl juz w zycie czy jescze nie a jezeli nie to od kiedy wejdzie.
A jak na obecna chwile jest ze sprowadzanymi samochodami, jakie oplaty czekaja w przypadku importu auta uzywanego??? |
Nie wiem jak to jest z akcyza do konca ale:
- tłumaczenia (zelezy od ilosci stron);w wawie od 25-30 zł za strone;
- akcyza była 60 procent (auto powyzej 10 lat);
- rejestarcja około 200 wszelkie dokumenty zwiazane z rejestarcja blachy,znaczki skarbowe,blankiet dowodu itd);
- 501 zł za karte pojazu;
- 500 zł podatek recyglingowy (czy jak zwał tak zwał - podatek ekologiczny);
Nie doliczam do tego opłat za blachy celne wymeldowania itd.Aha i jeszcze OC mozna wykupic na blachy celne ale nie we wszystkich ubezpieczycelach (PZU,ALIANZE).
KUKI - 2006-01-19, 12:22
jak ja sprowadzałem w zeszłym roku
Akcyza to 60% od wartości za starsze(masz czas 5 dni od przekroczenia granicy ), +150zł za zwolnienie z podatku w skarbowym, pierwszy przeglad koło 150zł , tłumaczenia róznie to wzaleznosci ile stron . no i potem juz zostaje rejstracja i ubezbieczenie
ja za blaty tranzytowe zapłaciłem 120eur
BADYL - 2006-01-19, 13:51
| KUKI napisa³/a: | jak ja sprowadzaÅ‚em w zeszÅ‚ym roku
Akcyza to 60% od wartości za starsze(masz czas 5 dni od przekroczenia granicy ), +150zł za zwolnienie z podatku w skarbowym, pierwszy przeglad koło 150zł , tłumaczenia róznie to wzaleznosci ile stron . no i potem juz zostaje rejstracja i ubezbieczenie
ja za blaty tranzytowe zapłaciłem 120eur |
Sory tak własnie jest z akcyza co mi sie pomyliło
el-viz - 2006-01-19, 16:54
.................................
slawo - 2006-01-19, 19:16
| el-viz napisa³/a: | jeÅ›li chodzi o tablice wywozowe to kosztujÄ… od 90-160 euro w zależnoÅ›ci od terminu ważnoÅ›ci oraz od landu.
to tyle |
do 250e - tyle mi zawolali w Berlinie debile
el-viz - 2006-01-19, 19:49
| slawo napisa³/a: | | el-viz napisa³/a: | jeÅ›li chodzi o tablice wywozowe to kosztujÄ… od 90-160 euro w zależnoÅ›ci od terminu ważnoÅ›ci oraz od landu.
to tyle |
do 250e - tyle mi zawolali w Berlinie debile |
jak tak to zabierz z domu blachy ze swojego auta , ja przywiozę nowy nabytek do polski a ty dalej śmigniesz na kołach
zmieniam bo zastosowałem duży skrót myślowy
duchX - 2006-01-20, 07:44
5 dni jest na wniesienie oplaty celnej id daty zawarcia umowy 1 dzien zwloki 120pln kary sprawdzone dziala przy czym wysokosc kary moze regulowac celnik kolega za 5 dni dostl 200 pln badz co badz nieoplacalne zwlekanie z zaplata
nokerman - 2006-01-20, 07:48
| x_e_o_n napisa³/a: | | 5 dni jest na wniesienie oplaty celnej id daty zawarcia umowy 1 dzien zwloki 120pln kary sprawdzone dziala przy czym wysokosc kary moze regulowac celnik kolega za 5 dni dostl 200 pln badz co badz nieoplacalne zwlekanie z zaplata |
heh
nie od daty na umowie ale od daty przekroczenia granicy RP
Co byś zrobił jakbyć kupił auto w australii i statkiem wracał???
A kolega przepłacił, piszesz oświadczenie o treści ....że granicę przekroczyłeś dnia XX ... tak żeby było nie później niż 5 dni.
Pawel-e30 - 2006-01-20, 09:33
spoko noker ja tak zrobiłem... Ale celnik do mnie z tekstem jak pan mi udowodni że auto przekroczyło tego dnia?? skoro tablice wywozowe i ubespiecznie ma wcześniejszą date?? Ja mu na to że auto było naprawiane itd... Celnik na to pan pokaże mi rachunki za naprawe
kawał .... z niego
Ale i tak dał się ugadać nic oczywiście żadnej kary nie płaciłem
nokerman - 2006-01-20, 11:26
a w których przepisach jest to napisane że jak kupisz auto to szpuuuula do domu/ ba do CELNEGO !!!!
przecie tam są takie piękne landy że aż się wracać nie chce!!
PS. niech ON ci udowodni że tego dnia nie przekroczyło
|
|