| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Nietypowe drgania kiery w e30????
HAMANN E30 - 2006-01-20, 04:44 Temat postu: Nietypowe drgania kiery w e30???? Problem jest taki: gdy jadę autkiem około 5min.po odpaleniu zaczyna drgać kierownica niezaleznie jaką predkoscią jadę zaczyna drgac i to mocno.WYkluczam drążki,wywazanie kól oraz prostą felgę.Wszystkie te zabiegi zostały przeprowadzone i nadal problem sie pojawia.Najdziwniejsze jest to,ze po zatrzymaniu sie i odczekaniu chociaz 5min wszystko działa ok a pózniej znowu zaczyna drgać i to mocno.Coto moze być???? Autko jest kolegi BMW E30 320i ,przed tym wszystkim podobno kolega wjechał przodem w zaspę sniegu i od tego momentu zaczął sie problem z drganiem kiery.Proszę o pomoc.
korzuch - 2006-01-20, 07:14
yo!
Moim zdaniem tłoczki od zacisków klocków hamulcowych nie sa zamarzniete tylko dostały soli i sie przytarły ponieważ niema takich "gumek" uszczelniających
pozdro
BADYL - 2006-01-20, 07:22 Temat postu: Re: Nietypowe drgania kiery w e30????
| HAMANN E30 napisa³/a: | | Problem jest taki: gdy jadÄ™ autkiem okoÅ‚o 5min.po odpaleniu zaczyna drgać kierownica niezaleznie jakÄ… predkosciÄ… jadÄ™ zaczyna drgac i to mocno.WYkluczam drążki,wywazanie kól oraz prostÄ… felgÄ™.Wszystkie te zabiegi zostaÅ‚y przeprowadzone i nadal problem sie pojawia.Najdziwniejsze jest to,ze po zatrzymaniu sie i odczekaniu chociaz 5min wszystko dziaÅ‚a ok a pózniej znowu zaczyna drgać i to mocno.Coto moze być???? Autko jest kolegi BMW E30 320i ,przed tym wszystkim podobno kolega wjechaÅ‚ przodem w zaspÄ™ sniegu i od tego momentu zaczÄ…Å‚ sie problem z drganiem kiery.ProszÄ™ o pomoc. |
Obejrzyj felgi czy gdzies poprostu nie ma zbitego sniegu na feldze bo to moze byc przyczyna niedogodnosci prowadzenia auta.
duchX - 2006-01-20, 07:33
ogladnij wszytkie felgi a potem sprawdz podpora walu i laczniki walu ze skrzynia i mostem
Pawel-e30 - 2006-01-20, 07:36
może poprostu kturaś opona jest trafiona
Adi - 2006-01-20, 08:58
| Pawel-E30 napisa³/a: | może poprostu kturaÅ› opona jest trafiona |
Jesli opona była by uszkodzona to natychmiast po rozpoczęciu jazdy występowałyby drgania. A z tego co zrozumiałem drgania zaczynaja się po przejechaniu jakiegoś odcinka. Ale dla pewności można te opony sprawdzić, duzo czasu to nie pochłonie a będszie pewnośc, że są ok.
Rozumiem, że dzieje się to tylko w czasie jazdy?
adrian e30 - 2006-01-20, 12:47
dziwne ze dopiero po 5 min,tak jakby to zalezalo od ciepla silnika, a moze to bardziej zalezy od predkosci?
HAMANN E30 - 2006-01-20, 18:29
nie zależy od prękosci felgi proste,sprawdzimy wał i łączenia bo stuki dochodzą równiez z tych okolic
LUKAS - 2006-01-20, 18:44
a czy w samej maglownicy nie masz przypadkiem luzu
HAMANN E30 - 2006-01-20, 18:56
| LUKAS napisa³/a: | a czy w samej maglownicy nie masz przypadkiem luzu |
sprawdzając luz na postoju to nic nie stuka w maglownicy,luz jaki powienien być i zadnych większych nie wyczuwam więc musiało cos sie stac po wjechaniu w tą zaspę snieżną,tylko co?
SmasherE30 - 2006-01-20, 19:43
drążek kierowniczy mógł Ci sie skrzywić może
Go¶æ - 2006-01-20, 20:00
a dziwi mnie jedno czemu nikt nieobstawia tarcz hamulcowych??
z doświadczenia wiem ze na zimnych tarczach moze być ok a po rozgrzaniu bicie tarczy moze być znacznie wieksze niż dopuszczalne limity
P.S. rozgrzana tarcza moze sie skrzywić nawet od szklanki zimnej wody
HAMANN E30 - 2006-01-20, 21:48
| SmasherE30 napisa³/a: | drążek kierowniczy mógÅ‚ Ci sie skrzywić może |
drążek odpada,gdyby był krzywy sciągałby odrazu na którąś ze stron.
jaqub - 2006-01-20, 22:00 Temat postu: Re: Nietypowe drgania kiery w e30????
| kirek napisa³/a: | | HAMANN E30 napisa³/a: | | Problem jest taki: gdy jadÄ™ autkiem okoÅ‚o 5min.po odpaleniu zaczyna drgać kierownica niezaleznie jakÄ… predkosciÄ… jadÄ™ zaczyna drgac i to mocno.WYkluczam drążki,wywazanie kól oraz prostÄ… felgÄ™.Wszystkie te zabiegi zostaÅ‚y przeprowadzone i nadal problem sie pojawia.Najdziwniejsze jest to,ze po zatrzymaniu sie i odczekaniu chociaz 5min wszystko dziaÅ‚a ok a pózniej znowu zaczyna drgać i to mocno.Coto moze być???? Autko jest kolegi BMW E30 320i ,przed tym wszystkim podobno kolega wjechaÅ‚ przodem w zaspÄ™ sniegu i od tego momentu zaczÄ…Å‚ sie problem z drganiem kiery.ProszÄ™ o pomoc. |
Obejrzyj felgi czy gdzies poprostu nie ma zbitego sniegu na feldze bo to moze byc przyczyna niedogodnosci prowadzenia auta. |
ja tak mialem jak mi snieg zbil sie na felgach, roztopil sie od ciepla z hamulcow a pozniej zamarzl na mrozie... przy 100km/h auto sie tak telepalo ze deska rozdzielcza "skakala" sprawdz felgi od wewnatrz lub miedzy kolpakami a felgami.....
GLOWA - 2006-01-21, 00:45
A JA KOLEDZY OBSTAWIALBYM PODUSZKI POD SILNIKIEM....
JEST ZIMNO I GUMA TWARDNIEJE I PRZENOSI WSZYSTKIE WIBRACJE NA KAROSERJE A CO ZA TYM IDZIE I KIERE...
PO ROZGRZANIU SILNIKA TROCHE ROBI SIE CIEPLEJ W KOMORZE....I GUMY SIE NAGRZEWAJA....
NIE WIEM MOGE SIE MYLIC...ALE TAK MIALEM SWEGO CZASU W 318...CO PRAWDA INNE PODUSZKI SA ALE PO WYMIANIE DRGANIA USTALY...
PZD
duchX - 2006-01-21, 01:14
ok co maja tarcze do jazdy bez hamowania jesli by naciskal na hamulec ok moga byc tarcze !!!!!!!!!!
fakt opona moze byc trafiona pod wplywem temperatury guma sie naciaga i opona moze byc rozwarstwiona popekany kort jak juz mowilem sprawdz podpory lacznik walu skrzynia opony !!
adrian e30 - 2006-01-21, 09:12
jak ci sie chce to podjedz do mnie, pare kilometrow masz(80) ale co to na betke, mam doscspory dobrze wyposarzony warsztat,sprawdze ci co to jest
pozdro!!!!
|
|