BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Nietypowe drgania kiery w e30????

HAMANN E30 - 2006-01-20, 04:44
Temat postu: Nietypowe drgania kiery w e30????
Problem jest taki: gdy jadę autkiem około 5min.po odpaleniu zaczyna drgać kierownica niezaleznie jaką predkoscią jadę zaczyna drgac i to mocno.WYkluczam drążki,wywazanie kól oraz prostą felgę.Wszystkie te zabiegi zostały przeprowadzone i nadal problem sie pojawia.Najdziwniejsze jest to,ze po zatrzymaniu sie i odczekaniu chociaz 5min wszystko działa ok a pózniej znowu zaczyna drgać i to mocno.Coto moze być???? Autko jest kolegi BMW E30 320i ,przed tym wszystkim podobno kolega wjechał przodem w zaspę sniegu i od tego momentu zaczął sie problem z drganiem kiery.Proszę o pomoc.
korzuch - 2006-01-20, 07:14

yo!
Moim zdaniem tłoczki od zacisków klocków hamulcowych nie sa zamarzniete tylko dostały soli i sie przytarły ponieważ niema takich "gumek" uszczelniających :D
pozdro

BADYL - 2006-01-20, 07:22
Temat postu: Re: Nietypowe drgania kiery w e30????
HAMANN E30 napisa³/a:
Problem jest taki: gdy jadę autkiem około 5min.po odpaleniu zaczyna drgać kierownica niezaleznie jaką predkoscią jadę zaczyna drgac i to mocno.WYkluczam drążki,wywazanie kól oraz prostą felgę.Wszystkie te zabiegi zostały przeprowadzone i nadal problem sie pojawia.Najdziwniejsze jest to,ze po zatrzymaniu sie i odczekaniu chociaz 5min wszystko działa ok a pózniej znowu zaczyna drgać i to mocno.Coto moze być???? Autko jest kolegi BMW E30 320i ,przed tym wszystkim podobno kolega wjechał przodem w zaspę sniegu i od tego momentu zaczął sie problem z drganiem kiery.Proszę o pomoc.

Obejrzyj felgi czy gdzies poprostu nie ma zbitego sniegu na feldze bo to moze byc przyczyna niedogodnosci prowadzenia auta.

duchX - 2006-01-20, 07:33

ogladnij wszytkie felgi a potem sprawdz podpora walu i laczniki walu ze skrzynia i mostem
Pawel-e30 - 2006-01-20, 07:36

może poprostu kturaś opona jest trafiona :wink:
Adi - 2006-01-20, 08:58

Pawel-E30 napisa³/a:
może poprostu kturaś opona jest trafiona :wink:

Jesli opona była by uszkodzona to natychmiast po rozpoczęciu jazdy występowałyby drgania. A z tego co zrozumiałem drgania zaczynaja się po przejechaniu jakiegoś odcinka. Ale dla pewności można te opony sprawdzić, duzo czasu to nie pochłonie a będszie pewnośc, że są ok.
Rozumiem, że dzieje się to tylko w czasie jazdy?

adrian e30 - 2006-01-20, 12:47

dziwne ze dopiero po 5 min,tak jakby to zalezalo od ciepla silnika, a moze to bardziej zalezy od predkosci?
HAMANN E30 - 2006-01-20, 18:29

nie zależy od prękosci :!: felgi proste,sprawdzimy wał i łączenia bo stuki dochodzą równiez z tych okolic :idea:
LUKAS - 2006-01-20, 18:44

a czy w samej maglownicy nie masz przypadkiem luzu ??
HAMANN E30 - 2006-01-20, 18:56

LUKAS napisa³/a:
a czy w samej maglownicy nie masz przypadkiem luzu ??

sprawdzając luz na postoju to nic nie stuka w maglownicy,luz jaki powienien być i zadnych większych nie wyczuwam więc musiało cos sie stac po wjechaniu w tą zaspę snieżną,tylko co? :idea:

SmasherE30 - 2006-01-20, 19:43

drążek kierowniczy mógł Ci sie skrzywić może :roll:
Go¶æ - 2006-01-20, 20:00

a dziwi mnie jedno czemu nikt nieobstawia tarcz hamulcowych?? :wink:
z doświadczenia wiem ze na zimnych tarczach moze być ok a po rozgrzaniu bicie tarczy moze być znacznie wieksze niż dopuszczalne limity

P.S. rozgrzana tarcza moze sie skrzywić nawet od szklanki zimnej wody

HAMANN E30 - 2006-01-20, 21:48

SmasherE30 napisa³/a:
drążek kierowniczy mógł Ci sie skrzywić może :roll:

drążek odpada,gdyby był krzywy sciągałby odrazu na którąś ze stron.

jaqub - 2006-01-20, 22:00
Temat postu: Re: Nietypowe drgania kiery w e30????
kirek napisa³/a:
HAMANN E30 napisa³/a:

Obejrzyj felgi czy gdzies poprostu nie ma zbitego sniegu na feldze bo to moze byc przyczyna niedogodnosci prowadzenia auta.

ja tak mialem jak mi snieg zbil sie na felgach, roztopil sie od ciepla z hamulcow a pozniej zamarzl na mrozie... przy 100km/h auto sie tak telepalo ze deska rozdzielcza "skakala" sprawdz felgi od wewnatrz lub miedzy kolpakami a felgami.....

GLOWA - 2006-01-21, 00:45

A JA KOLEDZY OBSTAWIALBYM PODUSZKI POD SILNIKIEM....
JEST ZIMNO I GUMA TWARDNIEJE I PRZENOSI WSZYSTKIE WIBRACJE NA KAROSERJE A CO ZA TYM IDZIE I KIERE...
PO ROZGRZANIU SILNIKA TROCHE ROBI SIE CIEPLEJ W KOMORZE....I GUMY SIE NAGRZEWAJA....
NIE WIEM MOGE SIE MYLIC...ALE TAK MIALEM SWEGO CZASU W 318...CO PRAWDA INNE PODUSZKI SA ALE PO WYMIANIE DRGANIA USTALY...
PZD

duchX - 2006-01-21, 01:14

ok co maja tarcze do jazdy bez hamowania jesli by naciskal na hamulec ok moga byc tarcze !! !!!!!!!!!!

fakt opona moze byc trafiona pod wplywem temperatury guma sie naciaga i opona moze byc rozwarstwiona popekany kort jak juz mowilem sprawdz podpory lacznik walu skrzynia opony !! !!

adrian e30 - 2006-01-21, 09:12

jak ci sie chce to podjedz do mnie, pare kilometrow masz(80) ale co to na betke, mam doscspory dobrze wyposarzony warsztat,sprawdze ci co to jest
pozdro!!!!