BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Mocowanie listew

Bruner - 2006-01-26, 20:31
Temat postu: Mocowanie listew
Jak sa mocowane listwy chromowane na rynienkach w E30? Odlazi mi to czasem i przy 110 km/h sterczy chyba z pol metra w bok, doprowadzajac mnie do szalu. WIem ze mozna to zacisnac kombinerkami, ale wolalbym nie kaleczyc listew, ma ktos jakies patenty na porzadne, estetyczne i TRWALE zamocowanie tego badziewia? Tam powinny byc jakies spinki albo cos w tym stylu, czy to bylo klejone?
Goliat - 2006-01-26, 20:43

Ja to potraktowalem klejem, tylko ja nie mam chromu tylko czarne matowe.
Fabrycznie to chyba bylo zaciskane, co jakies 10-15 cm sa dziwne znaczki od srodka na listwach.

OT. To szukam takiej czarnej do kombiaka od strony kierowcy :wink:

SmasherE30 - 2006-01-26, 20:49

ja również poproszę czarną przednią od strony pasażera (cały słupek przedni aż do słupka tylnego) :wink:
Bruner Ty uważaj bo mi to odleciało przy 90 km/h :idea:

Goliat - 2006-01-26, 22:55

SmasherE30 napisa³/a:
ja również poproszę czarną przednią od strony pasażera (cały słupek przedni aż do słupka tylnego) :wink:
Bruner Ty uważaj bo mi to odleciało przy 90 km/h :idea:

To chociaz wiesz ze przy tylu odlatuje :twisted:
Moje autko stalo sobie spokojnie w myjni automatycznej i to byl pierwszy i ostatni raz :mrgreen:
Nigdy wiecej takich myjni - teraz tylko reczne lub bez dotykowe :wink:

Bruner - 2006-01-26, 22:58

Czasem potrafi odleciec przy 80, ale wtedy to tylko na kilkanascie cm odlazi i tylko gwizdze :?
duchPW - 2006-01-26, 23:28

ja też potraktowałem to klejem i trzym asię dzielnie
SmasherE30 - 2006-01-27, 00:23

ja na parkingu zakleszczyłęm bo sterczała na jakieś 5cm i dobrze wyglądało, a 5 km dalej już nie miałem całej listwy :?
Marcin - 2006-01-27, 07:39

A jaki klej??
Goliat - 2006-01-27, 07:56

Mcinek napisa³/a:
A jaki klej??

Ja uzylem CSX 343 jak narazie trzyma :wink:

sarna1 - 2006-01-27, 10:44

zadnen klej - jedz do ASO i kup oryginlane plasticzki mocujace listwe = kosztuja grosze. Aby je wymienic to zrywasz listwe - wyjmujesz stare bo sie polamia i wsadzasz nowe. I po sprawie.
Goliat - 2006-01-27, 11:14

sarna1 napisa³/a:
zadnen klej - jedz do ASO i kup oryginlane plasticzki mocujace listwe = kosztuja grosze. Aby je wymienic to zrywasz listwe - wyjmujesz stare bo sie polamia i wsadzasz nowe. I po sprawie.

A ktos wie jak one = plasticzki wygladaja :?:

Jak kleilem zadnych nie widzialem [dobrych czy polamanych]

:wink:

mareks - 2006-01-27, 14:09

klej jest dobry

w mojej u poprzedniego wlasciciela 2 odpadly podczas jazdy:)
niedawno kupilem jedna za 10 zlotych przykleilem czymstam i sie dotej pory trzyma.
w kazdym badz razie do 160 :)

[ Dodano: Sob Sty 28, 2006 2:49 pm ]
a nie to nie byl klej. tylko silikon w takim bialym wyciskanym;)

grucha - 2006-01-29, 10:41

Cytat:
zadnen klej - jedz do ASO i kup oryginlane plasticzki mocujace listwe = kosztuja grosze. Aby je wymienic to zrywasz listwe - wyjmujesz stare bo sie polamia i wsadzasz nowe. I po sprawie

Dokładnie tak. Mi też co jakiś czas się odrywała aż w końcu odleciała. Po wymianie mocowań jest oki

Pozdro

LUKAS - 2006-01-29, 10:57

Ja straciłem obydwie :( Ale już mam znowu komplet (dzięki BOR ;) ).

Owe spinkik o których mówicie nie są plastikowe lecz metalowe.

Czy ktoświe ile one kosztują :?:

kafarek - 2006-09-07, 12:38

Odgrzewka tematu Panowie - mam patent na założenie listew w minutkę :] Bruner troszke zdembiał, gdy bez uszkodzen zamontowałem je w minutke ;) Do zalożenia i mocowania potrzeba 3 kawałków drewna i ruski klucz :] 2 kawałki drewna wielkości dużej drzazgi mającej zmiescić się pomiędzy spojenie blach dachu, a listwę (od wewnątrz) a trzeci jako podkładka pod siły działające po zastosowaniu ruskiego klucza :]

Na poczatekodmierzamy odległosci w okolicy podszybia (by pasowało w szczelinach) po czym zabieramy się do zamocowania listwewki od rufy auta. Od ukosa układamy listwe do krzywizny przedniej szyby, po czym przykładamy klocek i "łup!!" z góry młotkiem, aż zaskoczy. Potem przenosimy się do przedniej szyby i przekrecamy listwę az wskoczy na miejsce. Wtedy własnie podkładamy owe drzazgi jako element rozporowy pomiedzy listwą a blachą rynienki ;)

No z minutę to trwało ;)