| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Problem z kopułką
damiano_e30 - 2006-01-27, 21:18 Temat postu: Problem z kopułką Witam wszystkich miłośników BMW
Mam następujący problem: co jakiś czas nadpalają mi się metalowe kołki w kopułce rozdzielacza co powoduje nierówną prace silnika. Po przeczyszczeniu papierem ściernym jest ok ale po jakimś czasie znowu jest to samo. Nie wiem co jest przyczyną nadpalania tych końcówek. Silnik 1.8 M10. Z góry dzięki za wszelką pomoc. Pozdro
BADYL - 2006-01-27, 21:25
Własnie to ze je przeczysciłem papierem sciernym - nie robi sie takich rzeczy na urządzeniach elektryczych poniewaz sa pokryte czyms tam i własnie zdzierasz je papierem sciernym i powsaje tak zwane kleje styków czy jak to sie poprawnie nazywa
Vindevil - 2006-01-27, 23:40
Nie ma takiego "czegoś" typu pokrycie styków w kopółce. Styki pokryte "tym czymś" to zwykłe słabej jakości srebro i występuje w lepszej jakości przekaźnikach i stycznikach. A w rzeczach bardziej precyzyjnych stosuje się złoto, ale na temat "tego" w kopółkach to jest tylko zwykły mosiądz. W technice wysokich napięć powstają mikropory w metalach i dlatego są te wżery. Można je usówać papierem ściernym , ale nie na długo , więc pozostaje tylko jedno - wymiana.
(nie wyobrażam sobie sytuacj w której skleiły by mi się styki w kopółce , a poza tym to właśnie klejenie występuje tylko przy prądach przekraczających wytrzymałość styku)
duchX - 2006-01-27, 23:41
i tu bym sie z Toba Kirek nie zgodzil bo przetrzec trzeba papierkiem a powstawanie nagaru jest spowodowane tym ze sie dostaje wilgoc do kopulki .....
henry - 2006-01-28, 10:11 Temat postu: Kopułka .......Ale przeciez w kopułce nie ma bezpośredniego styku palca rozdzielacza ze stykami w kopulce.Tam jest przerwa którą pokonuje iskra do zapłonu mieszanki.To co pokrywa styk to efekt elektroerozji styku. przy przeskoku iskry.Wystarczy utrzymywac wnętrze kopulki w czystości i okresowo przy jakims przglądzie przetrzec ją suchą szmatką i popsikac jakims srodkiem wypierającym wilgoć.........- henry
RoboCop - 2006-01-28, 12:59
masz rację henry, ale jak jest mocno wypalona to trzeba sobie już pomóc
inaczej, ja wyskrobuje nagar a potem drobny papier ścierny...
niestety kopułka dobrej firmy do Motronica tania nie jest...
|
|