BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - leje olej !!

cypis0 - 2006-01-27, 21:47
Temat postu: leje olej !!
witam po 4 dniach stania na mrozie (do -30) autko odpalilo (ale aku byl w domu) i wszystko bylo ok chodzil rowno itp po powrocie z pracy i w czasie wjazdu na podjazd zobaczylem 2 plamy spooore oleju pod autem wtaszczylem do garazu na kanal i leje olejem z przodu silnika i z tylu (scieka z laczenia skrzyni z silnikiem ) leje jak mi sie zdaje od gory wczesniej silnik byl idealnie suchy i teraz moje 3 domysly pokrywa zaworow byla sciaga i nie zmienilem uszczelki (mozliwe zeby az tak mocno przez nieszczelna uszczelke lalo??) 2 [rzypuszczenie uszczelka pod glowica ale nie wiem czemu ?? ?? uszczelka pod miska olejowa (zachaczylem pare razy o koleiny lodowe) ale dlaczego byl by u gory obrzygany ?? ?nie chce rozkopywac calego silnika moze ktos ma jakis szybki sposob na sprawdzenie tego a i jeszcze jedno nie ma oleju w wodzie wiec mam nadzieje ze to nie uszczelka pod glowica
jaqub - 2006-01-27, 23:38

jesli spod dekla to przetrzyj dobrze dekiel do czysta ( i ponizej) odpal i patrz... koleiny lodowe... raczej nie no chyba ze jakies naprawde ekstremalne...
RoboCop - 2006-01-28, 10:24

Cypis miałem podobnie lało mi z przodu i z tyłu silnika (M20) na styku dekla od zaworów i głowicy, są tam takie małe zaślepki gumowe po dwie na każdą stronę silnika (razem 4sztuki) - one z wiekiem parcieją, zamówiłem to w BMW po 5zł/sztuke - nie kupuj podróbek, bo podobno szybko parcieją...
moje orginalne (pewnie od nowości) były już twarde jak kamień...

cypis0 - 2006-01-28, 21:26

hmm jak zdejmowalem pokrywe nie zauwazylem zadnych zaslepek gomowych raczej leje pod uszczelka pokrywy jest mokre na okolo mogl bys pokazac w real oem co to za element bo jestem bardzo ciekaw do salonu mam kawalek to chcial bym wiedziec co zamowic. zerkalem do programiku ale nie moglem sie doszukac tych uszczelek!!!
GLOWA - 2006-01-29, 03:03

TAK JAK PISZE CYPIS....:
TO SA TAKIE GUMOWE (KOLOR CZARNY) BROKI ONE ZASLEPIAJA KONCÓWKI WAŁKÓW POŚREDNICH I ZNAJDUJA SIE ZA KOLEM PASOWYM NA GŁOWICY I Z TYŁU JAK ZDEJMIESZ DEKIEL OD STRONY KAROSERJI....

PZD

cypis0 - 2006-01-29, 09:36

pokazcie to w etc ja szukam i nie moge tego elementu znalesc!!

[ Dodano: Nie Sty 29, 2006 4:22 pm ]
http://www.realoem.com/bm...910&hg=11&fg=15

czy ktos jest w stanie pokazac na tym rysunku o jaki element chodzi jutro udaje sie do salonu i nie mam bladego pojecia co zamowic ( oprocz uszczelki pokrywy oczywiscie:PP)

ja nie umiem tego znalesc o czy mmowice

[ Dodano: Nie Sty 29, 2006 4:28 pm ]
a i jeszcze jedno jak to ktos znajdzie to moze pare slow o wymiane ile czasowo zajmuje i co trzeba zrobic ??

[ Dodano: Nie Sty 29, 2006 8:07 pm ]
nie badzie tacy niechktos powie co to czy to o elementy nr 3 i 13 sie rozchodzi ?? ?musze to szybko zrobic bo poplyne na oleju tyle go leje :P P