| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [E-30]Montaż podsufitki pod check control
Kiler_E-30 - 2006-01-30, 22:32 Temat postu: [E-30]Montaż podsufitki pod check control Witam
Może ten post będzie głupi i śmieszny dla niektórych, ale dla mnie rozwiązanie będzie prawie że błogosławieństwem. Napiszę od razu że użyłem opcji "szukaj" i nic nie znalazłem. Interesuje mnie montaż podsufitki pod check-a do wersji z szyberdachem na korbke, udało mi się ją zainstalować samemu ale jakby mi nie pasuje, korbka od szybra jest za głęboko i nijak nie da się jej obsługiwać, a po resztą całość wygląda jak "nie spasowana". Dodam, że moja betka nie miała wcześniej tej podsufitki. W związku z powyższym mam kilka pytań:
1. Czy jestem na tyle ciemny, że nie potrafię jej zamontować??
2. Czy korbka od szyberdachu w wersji z podsufitką pod check-a i bez jest taka sama?
3. Jakie części są odmienne w wersjach "z" i "bez" tej podsufitki i które uniemożliwiają montaż wymienionej części.
P.S Ta podsufitka, którą kupiłem jest przystosowana do wersji z szyberdachem.
Pozdrawiam i liczę na pomoc
RoboCop - 2006-01-31, 10:18
Chester miał ten sam problem - zresztą przezemnie
http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=11076
Kiler_E-30 - 2006-01-31, 21:26
No nie do końca ten sam problem, bo ja mam podsufitke dedykowaną do wersji z szybrem i za cholere ta korbka mi tam nie pasuje, nie wiem jak ona jest montowana w wersji z check controlem i chciałbym się dowiedzieć czy były jakieś różnice nie licząc osłon przednich słupków.
chester - 2006-02-01, 18:53
Odpowiem, że problem jest podobny. Obojętnie czy masz podsufitkę z szyberdachem czy bez. Ja miałem bez i pozostała jedynie kwestia wycięcia dziury w odpowiednim miejscu i przeprofilowanie części tylnej aby dopasowała się do podsufitki przy szyberdachu. Więc masz prawie to samo tylko mniej roboty o kilka nacięć .
Sama korbka może jest ta sama ale pozostaje kwestia mechanizmu - on jest albo dłuższy albo niżej zamocowany - tego nie wiem.
Ja swój przerabiałem. Trzeba przerobic osłonę plastikową przy korbce oraz samą korbkę, albo przerobić podsufitkę w taki sposób aby wyglądała tak jak w poście (jest tam gdzieś zdjęcie jak to wyglada u mnie), który zapodał RoboCop. Niestety nie robiłem zdjęć więc trudno będzie wytłumaczyć jak to poprzerabiać, ale roboty trochę z tym jest. Więc napewno tam jest coś innego w tym mechaniźmie, ale nie wiem na 100% co takiego.
RoboCop widział dzisiaj moją jak została przerobiona i chyba źle nie wyglada .
Pozdrawiam
Chester
marekfl - 2006-03-17, 13:23
A nie myślałeś zeby zamontowac to bez podsufitki. Ja tak zrobiłem u siebie mam szyber manualny (korbka i wszystko pasuje bez zadnego problemu W tym miejscu co powiniem byc jest wytrasowane od środka ile trzba dokładnie wyciąc a nie pomylisz się bo wszystko poza tym otworem jest wzmocnione kształtka (blacha) wiec napewno nie wytniesz żle
Kiler_E-30 - 2006-03-17, 22:32
Tzn. jak bez podsufitki, co trzeba by przyciąć?? Na razie jeżdżę z przykręconą od tak nakładką, ale przyjdzie wiosna i chciałbym korzystać z szybra. Jakoś jeszcze nie wpadłem jak to jest rozwiązane fabrycznie.
Pozdrawiam
marekfl - 2006-03-18, 13:14
Słychaj ja wyciołem po prostu nożem do tapet w podsufitce przyznam się ze nie widziałem jeszcze jak wyglada podsófitka specjalnie pod tego checka jak chcesz to prześle ci fotki na meila to sobie zobaczysz jak to wyglada u mnie.
ps. Ja też mam szyber i nic nie zawadza jest tam specjalne miesce ze nie da się wyciac inaczej (to znaczy polak potrafi ale to nie jest trudne mi zajeło moze 10min
Jak chcesz to ci fotki prześle
POZDRO
[ Dodano: 2006-03-18, 13:37 ]
A tak to wyglada u mnie
Bez podsufitki :-p
POZDRO
chester - 2006-03-18, 16:47
Ty chyba piszesz o wycięciu pod Checka, a chłopak pisze o wycięcie na korbke do szyberdachu.
Zgadza sie jest wszystko wytrasowane. Więc nie sposób się pomylić.
Z tego co wiem to kombiki miały całkowicie inna podsufitkę - tzn. przedni panel pod Checka był zintegrowany z podsufitką, natomiast w sedanach jest dokładany.
I jesli chodzi o samego Checka to problemu nie ma aby go tam umiescić ale problem zaczyna się gdy chcemy zamontować ten przedni panel i korbke do szyberdachu - po prostu mechanizm korbki jest najprawdopodobniej inny (dłuższy) - chyba. Bynajmniej nie pasuje korbka (mechanizm) z samochodu z szyberdachem i bez panela Check do samochodu z panelem Check.
Ale namieszałem - ale da radę przeczytac .
Pozdrawiam
Chester
marekfl - 2006-03-18, 17:27
Nie wiem jaka podsufitka jest w sedanie ale nie wydaje mi się zeby była aż taka inna.
W tej częsci musi być taka sama. A mozna przymierzyć czy się zmieści bo jak bedzie jeszcze chociaz z centymetr do osłonki korbki dachu to napewno wejdzie. A pozatym to łątwiej wyciac w podsufitce niż przyciąc plastikowa podkładke czy obwódke korbki od szybra- napewno nie uda się tego zrobić tak żeby nie było widać.
Chyba ze zeczywiście podsufitka jest zupełnie inaczej wyprofilowana niż u mnie nie dam sobie reki uciąć ale wydaje mi się ze jest tak samo!
POZDRO
chester - 2006-03-18, 17:40
oj - chyba nie rozumiemy sie. Ale czasem ciezko jest sie dogadac bez słów i gestykulacji.
RoboCop - 2006-03-18, 22:54
Chester ma rację w trumniaku wygląda to inaczej niż w sedanach, nie ma o czym deliberować... a w cabrio jeszcze inaczej, żeby Wam bardziej zamieszać
marekfl - 2006-03-18, 23:00
A ma ktoś moze fotka jak to wyglada bo widziałem zdjęcia z sedana i wygladało tak samo jak u mnie. Sami zobaczcie to jest coupe!
http://wp1016621.wp027.we...0732/f00732.htm
http://wp1016621.wp027.we...t/f00732/07.jpg
yoshi - 2006-03-22, 20:02
ja mam taki problem ze jak zalozylem blende ta czarna do dachu E30 coupe to troche odstaje czy ma ktos przepis jak to dokladnie wyciac
chester - 2006-03-22, 21:11
Przepis - hmmmmm. Bokami wchodzi pod uszczelkę od drzwi, tyłem ja zamocowałem (mam szyberdach) pod śróbki z płetwy szyberdachu - to ta owiewka jak się dach otworzy co się uchyla aby powietrze nie wlatywało do środka. A zrobiłem to w sposób nastepujacy - odkleiłem tapicerkę z blendy i przykręciłem ja sróbkami z tej własnie płetwy - tzn. tapicerkę wadziłem pod listwę i przykreciłem.
Z przodu trzyma się na daszakach przeciwsłonecznych - na ich mocowaniach. Mnie póki co nic nie odstaje, a była dopasowywana bo była to do wersji bez szyberdachu a ja go posiadam wiec musiałem trochę ponacinać.
Nie wiem czy wyjasniłem jasno
Pozdrawiam
Chester
yoshi - 2006-03-22, 21:12
moze jakies foto
|
|