| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - podgrzewacz silnika
Bruner - 2006-01-31, 06:52 Temat postu: podgrzewacz silnika Czy montaz takiego urzadzenia ma sens?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82355996
Kumpel ma cos podobnego zamontowane fabrycznie (samochod sprowadzony ze skandynawii) i nie straszne mu najwieksze mrozy, ale grzalka jest zamontowana w misce olejowej. Podgrzewanie wody ma wogole sens? No i czy nie grozi to zapowietrzeniem ukladu? W koncu w czasie gotowania wody wydziela sie sporo pecherzykow powietrza, a grzalka o mocy 500 W raczej dosc szybko zagotuje wode w okolicy miejsca montazu.
duchX - 2006-01-31, 08:35
lepiej dolozycz troszke kasy i kupic do mercedesa pompe elektryczna z grzalka zreszta co ja mowie w bmw e-34 i e-32 tez byly takie pompy koszt okolo 300 pln i mozna tym sterowac z obc duzego no nie martwisz sie o to skad wziac 230V ja osobiscie to sobie w przyszlym roku zakladam na zime
MrKrYH_e34 - 2006-01-31, 08:36
Ja osobiscie bym tego nie stosowal .. mysle ze nie zamarznie woda tylko w otoczeniu tego czegos .. a gdzie tu caly uklad aby uklad nie zamarzl to musi byc obieg prawda ? .. Kolejna dosc istotna zecz jesli boisz sie ze zamarznie ci uklad chlodzenia to lej koncentrat i po klopocie ... a tak poza tym wszystkim co wyzej napisalem to balbym sie o jakies zwarcie lub pozar czy cokolwiek co moze (lecz nie musi) stac sie z autkiem ... pozdro
duchX - 2006-01-31, 08:46
mowisz o orygnalnym czy tym za 125 bo jak o tym za 125 to ja tez bym sie bal tego uzywac osobiescie ???
druga sprawa mysle ze tu nikt nie mial na mysli stosowanie podgrzewacza po to zeby woda ne zamarzla tylko po to zeby nagrzac plyn a poprzez to zeby silnik zmienil temperature i mial chociazby 20°C
jaqub - 2006-01-31, 11:04
w teorii to urzadzenie ma grzac a woda cyrkulowac dzieki grawitacji (cieple w gore zimne w dol)... plusem jest to ze jesli ktos parkuje auto u siebie a nie pod blokiem to podlacza pod 220 i nie obciaza aku... zawsze mozna za kilkanascie pln dokupic sobie programator czasowy... ja robie glowny przeglad co 2 lata (wymiana plynu hamulcowego, wspomagania i chlodzenia) i z silnikiem nie ma klopotu w mrozy...
MARAS - 2006-01-31, 11:08
Na pierwszy rzut oka widać że to gówno w stylu magnetyzerów i innych nikomu i niczemu potrzebnych pierdołów. zresztą przeczytaj juz facet nie odpowiada na maile i telefony z wyjątkiem tych co jeszcze nie kupili a złożyli zamówienie... PRZEWAŁA.
Gdzie znajdziesz miejsce w gumowym wężu w beemce gdzie jego długość w lini prostej będzie ok. 15cm? aby to gówno włożyć do środka. same zagięte węże
Pozatym w orginale w mercedesach czy volvo grzałka jest umieszczona w bloku silnika a nie w wężach do tego podgrzewany jest olej w misce.
henry - 2006-01-31, 16:15 Temat postu: Grzalka Witam !! Urzadzenie powinno miec termostat stabilizujacy temperaturę , a poniewaz ten "patent" tego nie ma nie warto kupowac.Mam kolegę w Norwegii , opowiadał mi ,ze tam owszem mozna taka grzałkę dokupic do auta ,lecz montuje sie ją w bloku silnika.A gniazda z napieciem 230 V sa nawet na stanowiskach parkingowych w garażach podziemnych , są podobno nawet na zewnatrz (np. na ulicy), chociaz nie bylem ,nie widziałem ....henry
duchX - 2006-01-31, 22:15
| MARAS napisa/a: | Na pierwszy rzut oka widać że to gówno w stylu magnetyzerów i innych nikomu i niczemu potrzebnych pierdołów. zresztą przeczytaj juz facet nie odpowiada na maile i telefony z wyjątkiem tych co jeszcze nie kupili a złożyli zamówienie... PRZEWAŁA.
Gdzie znajdziesz miejsce w gumowym wężu w beemce gdzie jego długość w lini prostej będzie ok. 15cm? aby to gówno włożyć do środka. same zagięte węże
Pozatym w orginale w mercedesach czy volvo grzałka jest umieszczona w bloku silnika a nie w wężach do tego podgrzewany jest olej w misce. |
co ty gadasz chlopie widziales kiedys mercedesa albo BMW to jest urzadzenie osobno wpiete w uklad jest to grzalka z pompa i to nie jest JESZCZE RAZ POWTARZAM po to zeby nie wymieniac plynu tylko po to zeby wsiasc do cieplego auta czy to tak ciezko zrozumiec pewnie za chwile sie jakis madry znajdzie co powie ze to druciarstwo !! tylko przypominam w BMW jest to montowane w wypasnych modelach ...........
jaqub - 2006-01-31, 22:33
| x_e_o_n napisa/a: | | MARAS napisa/a: | Na pierwszy rzut oka widać że to gówno w stylu magnetyzerów i innych nikomu i niczemu potrzebnych pierdołów. zresztą przeczytaj juz facet nie odpowiada na maile i telefony z wyjątkiem tych co jeszcze nie kupili a złożyli zamówienie... PRZEWAŁA.
Pozatym w orginale w mercedesach czy volvo grzałka jest umieszczona w bloku silnika a nie w wężach do tego podgrzewany jest olej w misce. |
co ty gadasz chlopie widziales kiedys mercedesa albo BMW to jest urzadzenie osobno wpiete w uklad jest to grzalka z pompa i to nie jest JESZCZE RAZ POWTARZAM po to zeby nie wymieniac plynu tylko po to zeby wsiasc do cieplego auta czy to tak ciezko zrozumiec pewnie za chwile sie jakis madry znajdzie co powie ze to druciarstwo !! tylko przypominam w BMW jest to montowane w wypasnych modelach ........... |
hej nie chodzilo mi o to ze to ma umozliwac nie wymienianie plynow tylko o to ze jesli utrzymuje sie silnik w dobrym stanie to nie bedzie klopotu z odpaleniem (chociaz mialem klopot z aku ale to inna sprawa). Sama idea urzadzenia jest OKa (webasco to praktycznie to samo tyle ze tam jest zuzywane paliwo a nie bezposrednio prad i nowe webasco kosztuje od 3tys pln)...
MARAS - 2006-02-01, 11:06
| x_e_o_n napisa/a: | | MARAS napisa/a: | Na pierwszy rzut oka widać że to gówno w stylu magnetyzerów i innych nikomu i niczemu potrzebnych pierdołów. zresztą przeczytaj juz facet nie odpowiada na maile i telefony z wyjątkiem tych co jeszcze nie kupili a złożyli zamówienie... PRZEWAŁA.
co ty gadasz chlopie widziales kiedys mercedesa albo BMW to jest urzadzenie osobno wpiete w uklad jest to grzalka z pompa i to nie jest JESZCZE RAZ POWTARZAM po to zeby nie wymieniac plynu tylko po to zeby wsiasc do cieplego auta czy to tak ciezko zrozumiec pewnie za chwile sie jakis madry znajdzie co powie ze to druciarstwo !! tylko przypominam w BMW jest to montowane w wypasnych modelach ........... |
Xeon O czym ty do mnie rozmawiasz jak wymiana płynu? pozatym gdzie w w/w zestawie widzisz pompę przy tej grzałce? coś się Tobie chyba pomotało dobrze myślisz co innego czytasz co innego piszesz... Czyzby brak koordynacji "ręka oko"?
duchX - 2006-02-01, 12:05
MrKrYH_e34 Ja osobiscie bym tego nie stosowal .. mysle ze nie zamarznie woda tylko w otoczeniu tego czegos .. a gdzie tu caly uklad aby uklad nie zamarzl to musi byc obieg prawda ? .. Kolejna dosc istotna zecz jesli boisz sie ze zamarznie ci uklad chlodzenia to lej koncentrat i po klopocie ...
Jak bys czytal uwaznie odpowiedzialem na temat tego podgrzewacza ze to syf i ja bym zalozyl oryginalny z BMW lub Mercedesa z pompa i grzalka wiec czytaj uwaznie do czego ja pije a potem przemysl jakie mam problemy koordynacyjne
MrKrYH_e34 - 2006-02-01, 12:24
misiaczq wyluzuj pulaski i to Ty czytaj uwaznie bo to nie JA!!!!! pisalem o Twoich problemach czy nie problemach ... wyrazielm swoje zdanie na ten temat .. wiec nie pisz mi jakichs wywodow .. bo nie ja napisalem ze masz problemy z koordynacja ... pozdro PS nie odbiegajmy od tematu
duchX - 2006-02-01, 12:25
MrKrYH_e34 Nie do Ciebie pisze tylko przyklad dalem skad sie u mnie wziela woda w odpowiedzi sorki jesli to tak wyglada jak bym sie Ciebie czepial
MrKrYH_e34 - 2006-02-01, 12:28
oki luzik ... tak tak to wygladalo niby pomysl dobry ... bo ogrzewanie i woda ciepla .. ale hmm fakt faktem ja bym tego nie stosowal .. i masz racje hmm delikatnie zle pomylilem znaczenia .. bo chodzi o podgrzanie a nie o nie zamarzanie sorki pozdro
duchX - 2006-02-01, 12:30
jak mowilem wczesniej jest takie cos nawet na allegro koszt od 250 pln za te slabsze do 350 za mocniejsze od mercedesa i po 300-350 za te od bmw super sprawa plyn potrafi zagrzac w 20 minut nawet do 60°C bardzo fajna sprawa pomysl nad tym jesli masz wolna kase bo warto
jaqub - 2006-02-01, 18:01
xenon jak mozesz to zarzuc linka do czegos co warto wg Ciebie zanabyc...
|
|