BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - padło światło

Anonymous - 2004-07-27, 11:14
Temat postu: padło światło
bez wyrażniego powodu straciłem podswietlanie wskazników i całej deskirozdzielczej (od zestawu wskazników po podświetlanie pokręteł od ogrzewania)
przy okazji zaczęło gasnąc tylne prawe światło - raz swieci raz nie swieci

bezpieczniki sprawdzone, żarówki z tyłu tez.
macie jakieś rady? czy to możliwe, żeby ukłąd elektryczny podśetlania deski był połączony ze swiatłami?

nokerman - 2004-07-27, 11:18

raczej nie, poprostu gdzieś ci sie zwarcie robi, przegląd instalacji elektrycznej sie kłania i to DOKŁADNY :!: :wink:
Anonymous - 2004-07-27, 11:29

no tak, wyjaz żonki na wieczorek panieński nad Soline musiał się tak skończyć,
mądry Polak po szkodzie :wink:

tak na poważnie - to nie bylo żadnego potopu.

LUKAS - 2004-07-27, 19:08

Rado, proponujęsprawdzić włącznik świateł. Prawdopodobnie tam tkwi przyczyna. Może jakiśkabelek się poluzował albo włącznik zwyczjnie zaczął stawiać fochy i trzeba go przeczyścić i nasmarować. Sprawdź to, wydaje mi się że to to.
Anonymous - 2004-07-27, 21:23

oczywiście że sprawdze
thx

Miki - 2004-07-28, 07:50

Ja miałem podobny problem w rekinie. Jade sobie na światłach aż tu nagle pyk i nie ma podświetlenia zegarów i prwego światla z tyłu. Z tym że u mnie za każdym razem sadzało bezpiecznik. Problem rozwiązalem sprawdzajac żarówki i okazało się że właśnie z tyłu była zamontowana troche inna niż wymagana i to bylo przyczyną. Ale zanim to zrobilem to z 4 bezpieczniki zmienialem :twisted:
duchPW - 2004-08-07, 15:49

mi nie świeciło lewe przednie pozycyjne (na początku objawy jak u rado z tylnymi) , dopiero dziś sprawdziłem, że mi się kabelek ukruszył przy samym świetle - to wiekowe auta i m0ogą z nimi być tego typu przygody, dlatego polecam przegląd przewodów - zwłaszcza tam gdzie się zginają przy częstym grzebaniu itd.
artvi - 2004-12-21, 18:13

Sorki ale odkopie ten temat :wink: padlo mi podswietlenie pokretel od ogrzewania , nawiewu. gdzie znajduje sie lampka i jak sie tam dostac???
Anonymous - 2004-12-21, 19:16

LUKAS napisa/a:
Rado, proponujęsprawdzić włącznik świateł. Prawdopodobnie tam tkwi przyczyna. Może jakiśkabelek się poluzował albo włącznik zwyczjnie zaczął stawiać fochy i trzeba go przeczyścić i nasmarować. Sprawdź to, wydaje mi się że to to.

Tak tak na 90% tu tkwi przyczyna, co ja się kiedyś z tym miałem, schematy czytałem lepiej od elektro - mechaników z pozoru był sprawny, przeczyściłem go, smarowałem i kupa, jeżeli masz możliwość podmień go na chwilę, jak nie to podłącz na krótko i wtedy się okarze :wink:

Qba - 2004-12-22, 15:05

Mam taki sam problem i pytanie jak się do tego zabrać bo u mnie już ten plastik przy włączaniu swiateł sie rusza (połamane zaczepy)
Dzięki pozdrowionka