BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - JAk regulowac odciecie paliwa przy wysokich obrotach?

Tytus - 2006-02-04, 11:12
Temat postu: JAk regulowac odciecie paliwa przy wysokich obrotach?
Moj wczesniejszy silnik mb4016 w E30 mial odcinany doplyw paliwa dopiero przy predkosci 170-175km/h, a ten zamontowany teraz odcina juz przy 160-165 km/h, gdy wskazowka obrotomierza osiaga ledwie 4,5 tys obrotow. To chyba za male obroty do odcinania, prawda? Jak mozna to regulowac/zmienic?
duchX - 2006-02-04, 21:56

mie ma czegos takiego jak odciecie plaiwa odcina ale iskre jesli nie jedzie szybcije to padla pompa za malo daje paliwa
Bruner - 2006-02-04, 22:37

Xeon, z tego co wiem to tak bylo tylko w gaznikowcach. Byl taki ciekawy patent w aparatach zaplonowych ktory po przekroczeniu pewnych obrotow odcinanal iskre a paliwo lalo sie do wydechu, dlatego takie piekne marchewy mozna bylo puszczac :wink: W silnikach z wtryskiem poprostu przez moment wtryskiwacze nie podaja paliwa, iskra jest caly czas. Cos podobnego jak podczas hamowania silnikiem.
duchPW - 2006-02-04, 23:46

Tytus - z tego co piszesz, to możesz mieć wytarty wałek - kiedys był bardzo obszerny temat Baura o rzekomej odcince przy niższych obrotach - wówczas okazało się, że częsta to przypadłość w M40 i jedynym ratunkiem jest wymiana - wałka lub silnika

poszukaj

P.S.
czy to ("odcinka") dzieje się na wszystkich biegach, czy tylko na V przy max prędkości

duchX - 2006-02-05, 08:58

Bruner moze masz racje wytargam jedna swiece i sprawdze moze faktycznie tak jest jak mowisz wiem napewno ze kumpel ma M20B20 i tam odcicie jest na palcu sila odsrodkowa go rozlacza :)
kamil.k - 2006-02-05, 09:44

x_e_o_n napisa³/a:
tam odcicie jest na palcu sila odsrodkowa go rozlacza :)

tez mi sie wydaje ze tak jest i zeby podniesc obroty max to sie kombinowalo z tym palcem

cypis0 - 2006-02-05, 09:45

hmm a nie masz zegarów z 6cylindrowca?? w max przy 4,5 tys obrotów???moja eta nawet dalej sie kreci:))
Pawel-e30 - 2006-02-06, 20:18

Pioter_W napisa³/a:
Tytus - z tego co piszesz, to możesz mieć wytarty wałek - kiedys był bardzo obszerny temat Baura o rzekomej odcince przy niższych obrotach - wówczas okazało się, że częsta to przypadłość w M40 i jedynym ratunkiem jest wymiana - wałka lub silnika

Co do odcinki Baura to nie była przyczyna wałka :wink:
Wtryski po strzałach gazu sie rozpłyneły :wink:

a jak dasz na jałowym biegu w odcięcia to przy ilu odcina?? moze poprostu masz słabą kompresje?? i dalej nie ma mocy ciagnąć??

Tytus - 2006-02-07, 17:00
Temat postu: No, to czas sprzedac
Wiecie co, to juz lepiej sprzedac autko niz dalej sie nad tym zastanawiac. Myslalem, ze to sie robi calkiem prosto, na komputerze, a tu takie czary..
cypis0 - 2006-02-07, 18:20

bo m40 silniki nie slyna z bezawaryjnosci lepiej doplacic troche do paliwa (ale w granicach rozsadku ) do m20 i masz 6 garów i mniej problemow