BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Stan licznika - Sprawdzanie prawdziwego przebiegu...

mrpop26 - 2006-02-05, 21:19
Temat postu: Stan licznika - Sprawdzanie prawdziwego przebiegu...
Witam....

Jestem nowy na forum i nie wiem czy już to było poruszane..Mianowicie jest taki jeden trik może się mylę i jest to coś innego ale wskazuje na to że pokazuje mi inny przebieg niż jest wyświetlany po wykonaniu pewnej operacji...Operację tą wykonuję w nastepujący sposób. Wciskamy przycisk kasowania liczniki i go trzymamy , następnie przekręcamy kluczyk w stacyjce i wyskakuje nam prawdziwy przebieg samochodu..Kolega miał w swojej bememce róznicę aż 160tyś km....Czy mam rację z tym sprawdzaniem przebiegu???

Pozdrawiam.....

korzuch - 2006-02-05, 21:28

yo!
Nie sugeruj sie tym :D bo widziałem juz bmw ktore miały 70 tys przebiegu po tym triku jeżeli masz auto sprowadzone z niemiec to ksiazka serwisowa powie ci prawde ale jak auto od turków to raczej sugeruj sie tym jak jest zuzyte w srodku nawet po kierownicy poznasz czy bylo dużo latane :D
pozdro
PS zresztą zrobienie 500 km w niemczech w jeden dzien to pikus :D

Yatzek - 2006-02-05, 22:43

hehe trik niezly ale nie do przebiegu niepamietam dokladnei co tam wyskakuje ale o ile pamietam to;
wersia nadwozia (końcowka vin)
kod klucza komutera
wesia oprogramowania
itp.

tak naprawde nic potrzebnego dla ciebiat :) a juz napewno nic co ma wspolnego z przebiegiem , jedyne co mozesz spr to czy liczniki masz od swojej :D
pozdro.

cypis0 - 2006-02-06, 00:31

hehehe nie ty pierwszys sie na ten trik zlapales poszperaj na forum ktos kiedys opisywal co poszczegolne liczby znacza ...mi juz pamiec szwankuje:PP
BADYL - 2006-02-06, 00:34

Cytat:
W momencie wyświetlenia się pierwszych danych możemy puścić przycisk.

Na wyświetlaczu konsoli zegarów tam gdzie wyświetlane są komunikaty komputera
np. godzina zostają wyświetlone następujące dane:

BMW NR xxxxxxxx

CODE NR xxxxx

K-ZAHL xxxx

F.G. NR xxxxxxx

numer nadwozia - siedem ostatnich znaków

Po teście zegarów wyświetlany jest autentyczny przebieg
-Jeśli jest inny niż przed testem znaczy to że ktoś elektronicznie cofną licznik.

Na koniec testowane są zegary, wskaźniki i lampki kontrolne.

Mirek - 2006-02-17, 00:06

W tym zegarze jak ktos cofnie go to zaponij ze odczytasz prawidlowy-niby gdzie on ma byc jak nie w pamieci EEPROM???w modelach BMW do roku 99 mozesz nawet tanczyc i spiewac kolo bmw a jak zegar dobrze zrobiony to nie ma szans spradzic!!gorzej jak miejsce przebiegu hest np w kilku miejscach jak w nowszych modelach (e39 w gore)tam [przebieg jest zapisany w module swiatel (LCM) immobiliserze (EWS) i desce rozdzielczej-w sumie to tez temat do przeskoczenia ale juz trzeba dysponowac lepszym sprzetem...a wiec reasumujac ta wypoqwiedz....nigdy nie bedziesz w stanie stwierdzic czy auto korym jezdzisz nie ma przypadkiem cfnietego zegara!!!!!!!!sa nawet urzadzenia ktore robia to bez koniecznosci ingerencji w elektronike-wszystko idzie "po kabelku"-DIAGPROG