| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Dziwne odglosy przy ruszaniu
marcinkosky - 2006-02-07, 17:43 Temat postu: Dziwne odglosy przy ruszaniu Witam, mam maly problemik z moja Bawarka, a wiec: jak ruszam autem i obroty rosna do blisko 2 tysiecy to pojawia sie dziwny dzwiek (zupelnie jakby jakies czesci byly za slabo skrecone), wylania sie on (ze tak powiem) jakby od dolu silnika czy gdzies w tamtych okolicach. Czasami dzwiek ten zanika jak predkosc obrotowa sie zwiekszy a czasami nie . tak mi sie wydaje ze to moga byc dolne oslony silnika (zawsze moge sie jednak mylic).
Dla dopelnienia mojego posta powiem dtylko tyle ze mam silniczek 2.0 M50 i automatyczna skrzynie biegow.
Z gory dziekuje za wasze odpowiedzi POZDRO
GHOSTEK - 2006-02-07, 19:44
Witam.
Nie wiem czy coś pomoże, ale ja miałem coś podobnego w Astrze 1,6 16V i też tak brzęczało i okazało się, że to jest rolka napinająca pasek rozrządu. Wymieniona i nic nie słychać już. A Ty masz pasek czy łańcuszek? ( SOrki ale nie orientuję się jak to tam jest w M50).
Pozdrawiam.
P.S. Mam nadzieje, że coś pomogłem
duchPW - 2006-02-07, 19:52
w m50 jest łańcuszek
sprawdź visco czy nie lata - prawdopodobieństwo niewielkie, ale ja tak ostatnio miałem
marcinkosky - 2006-02-07, 20:05
VISCO a co to jest?? sorki ale nie bardzo sie orietuje
A teraz jak podjechalem pod dom zaczela mi sie swiecic kontrolka zolta (kolko zebate z wykrzyknikiem w srodku) i nie mam pojecia od czego ona jest , nie wiem tez czy w takim razie jak ona mi sie zaswiecila dalej jezdzic autem
Adi - 2006-02-07, 20:09
Visco masz dokręcone do wiatraka przy chłodnicy.
marcinkosky - 2006-02-07, 20:11
Aha dizeki ADI
a ta kontrokla (prosil bym o w miare szybka odpowiedz bo nie wiem czy moge dalej jezdzic autem )
DF-E36 - 2006-02-08, 23:10
Kontrolka ta jest kontrolką od komputera automatycznej skrzyni biegów. Może być, że niska temperatura źle wpływa na pracę skrzyni (choć nie powinna) ja na twoim miejscu udałbym się z tym do fachowca. Pozdrawiam
kondor - 2006-03-02, 16:50
Odnosnie tych stukow to najpierw sprawdz czy to nie jest jakas czesc ukladu wydechowego.Moze powstawac rezonans przy okreslonych obrotach.
Bartek_P - 2006-03-02, 23:13
Może ten dziwny dźwięk to nie silnik tylko skrzynia??
Ta kontrolka to TRYB AWARYJNY STEROWNIKA SKRZYNI BIEGÓW!!!
Wolno na nim jechać tylko do warsytatu!!!!!!!!!!!!!!
Inaczej skrzynia się skończy o ile juz się nie skończyła.
Kiedy sprawdzałeś poziom oleju w skrzyni?
Kiedy zmieniałeś olej w skrzyni?
Najlepiej to sprawdź olej w skrzyni, jesli bedzie ok to jedź do fachowca od automatów, ale do fachowca a nie do kowala.
Jeśli stan oleju nie bedzie ok to dolej odpowiedniego DEXTRON II lub III w zależnosci od tego jaki jest i tez jedź do fachowca
Pozdrawiam i życze żeby to był tylko błąd komputera ale ajprawdopodobniej skrzynia sie stpia.
czekam na odpowoedź bo sam jeżdże automatem i ciekaw jestem co to było
Automaty mają to do siebie że są bezawaryjne ale muszą być często doglądane.
Pozdrawiam i życze szczęścia
marcinkosky - 2006-03-02, 23:18
olej w skrzyni wymienialem niedawno i musze powiedziec ze kontrolka juz sie nie swieci.
Bartek_P - 2006-03-02, 23:58
Zgasła sama , tak poprostu??
To masz dużo szczęścia bracie.
Oby tak dalej.
Jeśli nie jeździłeś jeszcze automatem to poszukaj sobie w necie porad dot. skrzyń automatycznych. Wiele się można dowiedzieć i wiele zaoszczędzić.
http://www.automat.pl/vademecum/index.html
POLECAM
Oczywiście chodziło mi o olej w skrzyni biegów
GP-T1000 - 2006-03-04, 00:38
najpierw sprawdz wydech!! ja mialem tez stukanie przy niskich obrotach a potem cichlo. i okazalo sie ze jedna z oslon termicznych tlumika (chyba pierwszy tlumik o ile pamietam dobrze) byla poluzowana. 15 zl za zdjecie obudowy i po krzyku
a wydawalo mi sie ze cos ze skrzynia albo z walem a to taka pierdola
aha dodam jeszcze ze wlasnie naczesniej te stuki (a raczej cos w sylu chrobotania) wydobywaly sie przy ruszaniu a potem cisza.
|
|