BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Szyberdach zmiana z korbki na elektryke

Go - 2004-07-31, 16:01
Temat postu: Szyberdach zmiana z korbki na elektryke
Witam wszystkich.
Szukalem podobnego tematu w archiwum i nie znalazlem tego co mnie interesuje.

Mam szyber na korbe (fabryczny) w E30.
Chce go przerobic na elektryczny.
Co potrzebuje i czy sam podomam tej zmianie.
Rozumiem ze musze zakupic silnik i zaslepke z przyciskiem do sterowania. instalacji chyba mie ma bo zagladalem pod porbke i nie ma. czy gdzies pod decha jest kostka do podlaczenia instalacji i wyprowadzenia pod dach? podobno jest tez potrzebny przekaznik pod dachem. Takie mam info (nie sprawdzone).

slawo - 2004-07-31, 16:01

http://rust.mine.nu/bmw/p...300&hg=54&fg=05
Go - 2004-07-31, 16:07

Czyli co?
Potrzebuje tylko to co jest w diagramie "ELECTR.SLIDING LIFTING ROOF OPERATION" ?

Przekladam i dziala? Jeszcze tylko zmiana plastiku na taki co by klawisz zamontowac? i Lata jak ta lala?

slawo - 2004-07-31, 23:15

Teoretycznie tak,sam jestem ciekaw.Jak przywioze sobie elektryke odpowiem Ci na 100%.Narazie chce szybki na elektyrke zrobic,zobaczymy czy beda
Anonymous - 2004-08-01, 03:26

Slawo jak byś mogł to zapytaj ile by kosztowała elektryka do szyb z guzikami i okablowaniem do e34 z 90 roku. Jak byś miał załatwić w jakiejs spoko cenie to sie dogadamy. POZDRAWIAM
slawo - 2004-08-01, 03:30

A wiem chyba kto ma.Zapytam sie po niedzieli.Stoi e34 rozbita kolo mnie,moze bedzie chcial sprzedac elektryke.Dam Ci znac.Pozdrawiam
Rafał - 2004-08-02, 13:12

wystarczy miec orginalny silniczek do dachu (150pln na strazackiej), czarna nakladke (ta z miejscem na "czek kontrol" ) wiertarke i wolna sobote,przydal by sie tez orginalna wiazka i przycisk.

robilem takie cudo w mojej e30

Go - 2004-08-02, 21:36

masz jakies wskazowki? Po co wiertarka?
Rafał - 2004-08-04, 11:41

a wiec tak:
trzeba wykrecic korbke i przekladnie znajdujaca sie pod nia.
pod spodem bedziesz mial taka czarna blaszke a do niej donitowane sa takie 2 rurki w kt znajduja sie ciegna poruszajace dachem
carna blaszke musisz koniecznie wyjac poniewaz blaszka do elektrycznego dachu jest innaczej przetloczona

tu wlasnie przyda sie wiertarka-do roznitowania elementow

!! !!!!!!!trzeba pamietac zeby cos podlozyc miedzy dach a mechanizm najlepiej deseczke,zeby nie uszkodzic dachu!!!!!!!!!!!!!!!

sa teraz 2 wyjscia albo zalatwic sobie blaszke od elektrycznego dachu albo ta od korbki po prostu podciac tak aby zmiescil sie silnik.

Szef_22 - 2005-03-26, 21:47
Temat postu: e30
Sluchajcie Rafala!Próbowałem zalozyc elekt daszek w swoim e23,wszystko wydawalo sie takie proste,jednak szybko sie o otym przekonalem ,że jest inaczej.do samego silniczka potrzebna jest ta czarna blaszka do ktorej sie go montuje,nie wiem jak w e30 ale w e23 te blaszki sie roznily,na tyle ze potrzebna byla blaszka os mechanizmu elekt.Jakos sie z tym uporałem,wszystko podlaczylem,dach za 1 razem otworzyl sie idealnie,gozej juz bylo gdy postanowilem go zamknać.Blaszka i silniczek byly zamocowane idealnie,jednak te dwa mechanizy troche sie roznile.Podczas zamykania zebatka silniczka zjechala te ząbki na ciegnach od dachu,ktory zatrzymal sie w polowie.Powalczylem jeszcze troche i zalozylem ponownie korbke.Teraz zeby otworzyc dach musze pomuc mu ręką(smiesznie to wyglada).Do tego w jakis sposub skrzywil mi sie lekko sam szyber(szumi znacznie powyzej 100km/h).Jak widać,zamiast cos ulepszyc tylko popsulem,a niby wszystko bylo jak na dloni,wystarczylo tylko przelozyc.Kazdemu kto podejmie sie takiej opreracji,polecam uzbroic sie w cierpliwosc oraz robic to bardzo ostroznie.Jesli ktos chce mam jeszcze silniczek do szyberdachu,okablowanie oraz przelaczkim(jak cos to na priw).Kazdemu kto bedzie to robil rzycze powodzenia!
Arczi e30 - 2006-05-02, 11:47

chce odnowic temacik ... po elektrycznych szybach chce założyc elektryczny szyberdach co bedzie potrzebne do jego zalożenia ...

http://www.realoem.com/bm...100&hg=54&fg=05

ETK wyróznia tylko czesci mechaniczne ... ale mam pytanko ...
- czy podstawka pod manual jest taka sama jak pod elektryczny silniczek
- czy cięgna od szyberdachu sa takie same?
- czy potrzebne sa jakies przekazniki ...
- czy ktoś posiada jakies zdjecia bo suche schamty nie odzwierciedlaja sytuacji

Sam sobie odpowiedziałem na pytania ...

A że mam wszystko co potrzeba to obok elektrycznych szybek zagosci lada dzień elektryczny szyberdach ...

RoboCop - 2006-05-16, 20:38

Arczi napisz koniecznie jak Ci poszło, bo mamy teraz takie auto do rozbiórki i zastanawiam się czy się targować o ten el szyber... :D
Kosa - 2006-06-30, 13:01

odświeże temat

udało się czy się nie udało, jezeli sie udalo mozesz napisac krok po kroku co robiles ?

moze uda mi sie kupic takie cus, wiela problemow z tym bedzie ;)

slawo - 2006-06-30, 13:48

brak Ci blachy mocujacej silniczek - jest inna przy korbce i przy silniczku, mozna wyciac
MARTINEZ - 2006-07-01, 12:46

PODEPNE SIE DO TEMATU :D
BRAKUJE MI TEJ ZEBATKI
CZY JAK ROZBIOER KORBKE CZY TA ZEBATKA BEDZIE PRZY MANUALNYM??
I DA SIE PRZEŁOZYC??

JAK NIE BEDZIE I SIE NIE DA TO MAZE KTOS Z WAS MA NA ZBYCIU TAKA ZEMBATKE??

Arczi e30 - 2006-07-01, 13:10

no niestety tranzakacja nie doszla do skutku i narazie nie mialem mozliwosci zobaczyc co i jak.... nie jest to trudne najlepiej jest wyciagac wszystko samemu wtedy nie bedzie zadnego problemu
meles - 2006-07-01, 15:49

Hej!

Ja jestem teraz w trakcie przerabiania dachu na elektryczny. Już działa! Jak wrócę do domu to zrobię fotki jak przerobić blachę i mocowanie.

Wygląda to tak, że jak macie silniczek to tą czarną blachę da się wykorzystać z mechanizmu korbkowego, tylko trzeba trochę podpiłować i wywiercić otwory w innych miejscach. Najlepiej mieć wszystko razem z tymi rurkami w których prowadzone są giętkie cięgna.

PS. Ja powinienem mieć ten mechanizm korbkowy, więc i zębatka też się powinna znaleźć.

Mauser - 2006-07-03, 20:59

pytanko z mojej strony:
ile kosztuje mechanizm kompletny?
i drugie
Jak z estetyką? Trzeba robić jakieś "własne" maskowanie? zlikwiduję korbkę i co w jej miejsce? Pozatym, czy ten mechanizm przypadkiem nie jest za gruby, tzn nie wystaje jakoś?

meles - 2006-07-03, 23:28

Teraz jest na allegro chyba jakiś mechanizm za ok 200 PLN.

Co do kawałka podsufitki to trzeba bt go przerobić, tzn. zaślepić miejsce na korbkę i tapicerować całą od nowa (tak by to najładniej wyglądało).

Najlepszym rozwiązaniem będzie kupienie całego mechanizmu razem z rurkami prowadzącymi popychacze szyn (takie giętkie pręty). Ja niestety miałem samą blachę i wyszło tak, że musiałem wykorzystać starą blachę od "korbkowego" mechanizmu.

Przy korbce przeniesienie napędu jest przeniesione bardziej do tyłu niż przy silniku, przez co rurki trzeba nieznacznie dogiąć (wykorzystując te z korbki) i dopasować wszystko co jednak kosztuje troche cierpliwości.

yoshi - 2006-07-04, 11:12

tez wlasnie przerabiam korbe na silniczek :D

no i tak
po1. trzeba wyjac mechanizm korby i naciac podsufitke :(
po2. szlifierka katowa (diaxem) wyciac blache (miedziane nity) do mocowania starego mechanizmu i 4 wkrety na klucz 8 bo przeszkada w zamontowaniu silniczka
po3. zamocowac silniczek na 2 z 3 srub, podlaczyc elektryke :)
po4. najlepiej zalozyc blende ta czarna z R6 z checkiem wtedy nie trzba wymieniac podsufitki i zalozyc przycisk

czas ok 1-1,5h :D

silniczek z wiazka - 150zl
blenda - 50zl (z przeciwslonecznikami)
szlifierka katowa z tarcza - 40zl
srubokret gwiazdka - 20zl
srubokret plaski - 20zl

wrazenia z eleszyberdachu - bezcenne :D

RoboCop - 2006-07-04, 11:24

Mauser napisa/a:

i drugie
Jak z estetyką? Trzeba robić jakieś "własne" maskowanie? zlikwiduję korbkę i co w jej miejsce? Pozatym, czy ten mechanizm przypadkiem nie jest za gruby, tzn nie wystaje jakoś?

najlepiej kup komplet razem z oryginalną blendą pod elektryczny dach... koleś przeniósł
przycisk sterowania szyberdachu obok przycisków do podnoszena szyb, bo kupił blende z wersji bez szyberdachu - tak mu się to bardziej "zwidziało" i podobno wygodniej...

Mauser - 2006-07-04, 13:55

Czyli koszt około 250 zł, no i sobota od rana do późnego popołudnia...
Efekty mam nadzieję będą takie jak być powinny, bez pomagania sobie łapkami

ZIUT - 2006-07-07, 12:30

wszystko elegancko jak piszecie ale teraz gdzi epodlaczyc kabel zasilajacy?? jest jakies miejsce specjalne czy pod stacyjke??

czy jakis bezpiecznik-przekaznik pod maska jest jeszcze niezbedny??

yoshi - 2006-07-07, 12:44

na dole pod oslona kierownicy masz biala puszke z pinami :)
tam znajdziesz miejsce gdzie to pasuje :) nie da sie zle podlaczyc :D

no i trzeba uzupelnic bezpiecznik w puszce nr 17 30A

[ Dodano: Pią Lip 07, 2006 12:54 pm ]
aha tylko czasem w niektorych wersjach E30 nie ma tego PINu :( w biale puszce

Mauser napisa/a:
Czyli koszt około 250 zł, no i sobota od rana do późnego popołudnia...
Efekty mam nadzieję będą takie jak być powinny, bez pomagania sobie łapkami

całość prac to czas ok 1-1,5h :D wiec spoko :)

ZIUT - 2006-07-07, 21:19

pin jest!!! brakuje tylko bezpiecznika!!

teraz zostaje mi tylko blacha od elektryki!! nie ma ktos?? :) )

podsufitka zalozona ladnie wyglada silnik dziala tylko teraz najwazniejsze blacha!!

meles - 2006-07-07, 21:59

ziut Jeżeli możesz poświęcić swój mechanizm korbkowy to da się przerobić blache z tego mechanizmu. Trzeba tylko rozwiercić nity trzymające cały mechanizm z blachą. Następnie przymierzyć i wywiercić otwory pod mocowanie silnika i wyciąć kawałek blachy tak, żeby silnik tam zmieścić. Oczywiście do tego musisz użyć długich śrub do mocowania silnika bo re nagwintowane otwory trzeba rozwiercić.

PS. Nie mam ostatnio jakoś ochoty rozwalać tego, ale szyber jeszcze nie zamontowany, więc zrobię chyba jakies fotostory.

ZIUT - 2006-07-07, 22:32

jakbys mogl zrobic foto to bylo by super!!

co do mojego mechanizmu korbkowego to moge go poswiecec!!(jest mi zbedny)

narazie i tak nie mam czasu wiec jest bez szyberdachu!!

marcinek_89 - 2008-09-22, 20:22

Odświeże temat, mam okazje kupić elektryczny szyberdach do E30, koleś mówi ze jest komplet do założenia czyli silnik z mocowaniem i prowadnicami, przekaźnik, przycisk i kawałek przewodu zasilającego, czy to na prawde wystarszy do jego zamontowania?

Czy jest różnica jeśliby ten komplet pochodził od sedana lub touringa a jak chciałbym go włożyć do coupe?

Gość chce za ten komplet 150zł, cena chyba jest ok? :)

Pozdrawiam