BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - sprezyny plus rozporka e28

Łukasz82 - 2006-02-10, 15:20
Temat postu: sprezyny plus rozporka e28
Witam,
Chcialbym nieco obnizyc moja e28 (m20b20), chcialbym do tego celu uzyc sprezyn, najlepiej takich ktore moga pracowac ze standardowymi amortyzatorami, wazne jest dla mnie obnizenie i to, zeby nie zepsuc zachowania na drodze.
Jakie sa firmy takcih sprezyn i czy wogole jest to mozliwe, aha i czy sa jakies firmowe rozporki do e28????
Czy z tylu mozna zalozyc dolna rozporke????

duchPW - 2006-02-10, 15:37

o tylnej, dolnej rozpórce nie słyszałem... ale nie słyszałem o wielu rzeczach :wink: - w ogóle nie wiem zbyt wiele o rozpórkach do E28, ale na pewno są, bo do wszystkiego są, tyle, że to kwestia ceny

a co do sprężyn, to zależy ile kasy chcesz na to przeznaczyć - jeśli to nie będzie znaczne obniżenie, to możesz zostać przy seryjnych amorkach, a jak chcesz obniżyć bardziej, to powinieneś wymienić także amortyzatory, bo te Ci zaraz siądą

Sosen - 2006-02-10, 15:54

Miałem rozpórki przednią i tylną z polerowanego aluminium, lecz pomimo zapewnień sprzedawcy nie były to rozpórki firmy Wiechers, a takie właśnie miały być. Sprężyny kupowałem Jamex -40mm i do tego amorki Bilstein B6. Na tym zestawie auto prowadziło się bardzo dobrze, można było nim naprawdę szybko pokonywać zakręty i w sumie nie zrobiła się taczka także polecam taki set.
Łukasz82 - 2006-02-10, 16:15

no wlasnie.... wlasnia trafilem na jakas firme ktora oferuje "niemieckie" polerowane rozporki, ale ani slowa o firmie, i maja rowniez w ofercie sprezyny "jamex", tyle, ze pisza ze ona maja zastosowanie do normalnych amorow??? prawda czy mit??
Zalezy mi przede wszystkim na wygladzie, bo e28 z silnikiem m20b20 nie da sie szybko pojezdzic.

Sosen - 2006-02-10, 16:31

Jak kupiłem moją e28 to miała z przodu sprężyny Apex, ale nie wiem o ile dokładnie obniżały (podejrzewam że około 60mm, bo jak założyłem Jamexy to poszła sporo w górę), jednak nie dało się tym jeździć na seryjnych amorkach, waliła miską o asfalt nawet na normalnej drodze, po prostu amorki nie dawały rady niestety i przód dobijał. Na zimówkach nie dobijało tak tragicznie, ale już zmiana na 205/50/15 spowodowała duże zmiany.
Wyglądała tak na oponach zimowych 175/80R14:

Łukasz82 - 2006-02-10, 16:41

;) ))
O cos takiego mi chodzi, ja jezdze na 15, nie chcial bym wymieniac amorkow, bo pare miesiecy temu kupilem nowe sachsy;////
Co robic??
o ile tyl siedzi w miare nisko, znaczy krawedz kola jest rowna z krawedzia blotnika o tyle z przodu to terenowka...

Sosen - 2006-02-10, 16:52

No właśnie wiem o co Ci chodzi, ale to wynika z kształtu błotnika, zauważ jaki jest kształt przedniego i tylnego, w tylnym wnęka na koło jest taka jakby spłaszczona i dlatego koło jest bardziej schowane, a w przedni jest bardziej okrągły i przy takich samych sprężynach przednie koło zawsze będzie bardziej oddalone od błotnika niż z tyłu, mam nadzieje w miarę jasno to napisałem i skumasz o co chodzi.
Łukasz82 - 2006-02-10, 19:12

tak kumam, poza tym przednie nadkola sa wyzej zarysowane na blotnikach...
Reasumujac..., rozumiem, ze przod trzeba bardziej obnizyc??? nie chcial bym osiagnac efektu duzego fiata, znaczy przod gleba, tyl kosmos.
I kolejne pytanie, czy sa jakies psrezyny obnizajace przy ktorych moglbym zostac ze standardowymi amorami??

Sosen - 2006-02-10, 19:23

Generalnie uważam, że do niższych sprężyn trzeba zakładać amorki o innej charakterystyce pracy, jednak przyjęte jest że do -30mm można latać na seryjnych. Poszukaj sprężyn o zbliżonym obniżeniu i tyle.
Łukasz82 - 2006-02-10, 20:06

Wielkie dzieki za infi, zaczynam szkuac sprezyn. Jesli znacie jakies firmy ktorym warto sie przyjzec to prosze o info i oczywiscie w druga strone, jesli sa jakies firmy krzaki do ktorych nie wearto si zblizac to rownez prosze o info.
Dzieki i pozdrawiam.