BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Potrzebny szpenio do silnika ETY z okolic trójmiasta

fileo - 2006-02-15, 23:51
Temat postu: Potrzebny szpenio do silnika ETY z okolic trójmiasta
Jak w temacie. Chodzi o przegląd i pomoc w regulacji. Także możliwie w podniesieniu mocy
Bruner - 2006-02-16, 14:18

Jakiegos wybitnego speca to Ci nie polece, ale jest na tym forum pare osob z Twoich okolic ktore maja M20, w tym conajmniej 2 ety :wink: Zalezy co masz za problem, moze uda sie wspolnymi silami cos wymyslic.
jaras87 - 2006-02-16, 17:10

hej kolego ... 501 784 547 to jest numer do gościa na którego mówią DOCENT zajmuje sie beemkami ..i podobno z niego niezły magik od m30 ... spytaj go moze coś Ci pomoze ...
wiem ze robi auta w skarszewach ?

sarna1 - 2006-02-16, 18:13
Temat postu: Re: Potrzebny szpenio do silnika ETY z okolic trójmiasta
fileo napisa³/a:
Jak w temacie. Chodzi o przegląd i pomoc w regulacji. Także możliwie w podniesieniu mocy

Arek
arek@westel.pl
0 609 88 85 88

hej :)

a co sie dzieje z moim bylym autkiem ??

tasku - 2006-02-18, 00:30

jeżeli chodzi o speca BMW z Gdańska to ja mam kolesia co pracował w serwisie BMW w brzeźnie RS moge cie z nim umówić moj nr 696-001-994
duchPW - 2006-02-18, 09:43

sorry za OT, ale temat jakoÅ› nie idzie :?

fileo - takie rzeczy można zamieszczać w dziale ogłoszenia, a tu jak napisal Bruner, napisz o konkretnym problemie - co chcesz wyregulować i może wspólnie ludzie ciś zaradzą

co do polecania warsztatow itp, to takie ionfo proszę podawać na PW, albo jeszcze lepiej w specjalnym przyklejonym temmacie

a co do podnoszenia mocy, to jest specjalne forum o tuningu ... i tutejsi modowie nie chcieliby odbierać chleba tamtejszym modom

... a zatem do rzeczy

fileo - 2006-02-20, 22:50
Temat postu: Re: Potrzebny szpenio do silnika ETY z okolic trójmiasta
sarna1 napisa³/a:
fileo napisa³/a:

Arek
arek@westel.pl
0 609 88 85 88

hej :)

a co sie dzieje z moim bylym autkiem ??

Zrobiłem nim kilkaset kilometrów i zwiedziłem nawet góry. Ale problem jest ten sam. Auto nie zawsze (ale często) zacina się przy około 4 tyś obrotów. Wyglądą tak jakby spadł moment obrowowy i padła moc. Mimo iż obroty pójdą w górę to już zgubił impet. Problem polega na tym że robi to nie zawsze. Nie ma znaczenia rodzaj paliwa LPG czy PB. Szukałem przyczyn w rozrządzie ale już któraś osoba mi mówi że to może być co innego, ale zawsze "coś". Na hamowni wyszło to bardzo kiepsko (wykres mogę wysłać na @). Jak się nie zatnie to idzie jak strzała do 5500 obrotów. Trochę mnie to denerwuje. Dam trochę kasy jak toś mi powie jak mu wcisnąć w mordę trochę kucyków.

Pozdrawiam

sarna1 - 2006-02-21, 11:20

podjedz do kogos zeby ci zawory wyregulowal, jak ja tak cisniesz to mogly zgubic zalecane luzy :)
fileo - 2006-02-21, 18:32

sarna1 napisa³/a:
podjedz do kogos zeby ci zawory wyregulowal, jak ja tak cisniesz to mogly zgubic zalecane luzy :)

On ma hydrauliczne regulatory zaworów, alo ktoś mnie w pole wpędził

Artur C. - 2006-02-21, 18:53

:? Ma ręczną regulację i trzeba to robic co 20 tyś km. :!:
Pio - 2006-02-21, 19:45

Ja mam podobny problem ze swoją ETĄ, i poruszałem go już kiedyś, ale moja jest zmulona do ok 2 500 obr, a później pędzi, tylko nie zawsze :evil: . Zawory sprawdzałem w sobotę i luzy ok, sprężyny też. Wlewałem preparat kleen flo do czyszczenia układu paliwowego i też nic nie dało :evil:
Jutro rano jadę na warsztat i spróbujemy stwierdzić co jest grane. Może jakiś czujnik :?: regulator ciśnienia :?: pompa paliwowa :?:
Najciekawsze jest to, że jak jest całkiem zimna, to zapier... jak M3 :wink: Ale tylko przez chwilkę i po zabawie. Zresztą tylko ze dwa razy tak zrobiłem bo szkoda motoru.
Stwierdziłem też, że jak zaczyna ją mulić to czasem wystarczy odpuścić na chwilę gaz i znowu depnąć i przez chwilę jest lepiej, no i znowu... :evil: :evil: :evil:

cypis0 - 2006-02-21, 19:58

moja od 2500 dopiero ciagnie ale na lpg na pb od spodu!!! co do tego moze byc ze sie wiesza przeplywomierz, silnik krokowy lub lambda....po kolei wyeliminoac to najlepiej na zwykly analizator spalin pojechac i zobaczyc co pokaze....u mnie to kwestia regulacji gazu :) )
Pio - 2006-02-21, 20:06

mam tylko benzynę, jak się to zaczęło to nie miałem sondy. Będziem patrzeć na przepływomierz i silnik krokowy. A jak nie, to dalej po omacku...
Adi - 2006-02-21, 20:36

a czujnik położenia przepustnicy? może z nim coś nie tak?
Pio - 2006-02-21, 20:49

Acha, jeszcze jedno - na luzie wkręca się ładnie na obroty. Tylko pod obciążeniem zauważam ten problem.
fileo - 2006-02-22, 16:05

Pio napisa³/a:
Ja mam podobny problem ze swoją ETĄ, i poruszałem go już kiedyś, ale moja jest zmulona do ok 2 500 obr, a później pędzi, tylko nie zawsze :evil: . Zawory sprawdzałem w sobotę i luzy ok, sprężyny też. Wlewałem preparat kleen flo do czyszczenia układu paliwowego i też nic nie dało :evil:
Jutro rano jadę na warsztat i spróbujemy stwierdzić co jest grane. Może jakiś czujnik :?: regulator ciśnienia :?: pompa paliwowa :?:
Najciekawsze jest to, że jak jest całkiem zimna, to zapier... jak M3 :wink: Ale tylko przez chwilkę i po zabawie. Zresztą tylko ze dwa razy tak zrobiłem bo szkoda motoru.
Stwierdziłem też, że jak zaczyna ją mulić to czasem wystarczy odpuścić na chwilę gaz i znowu depnąć i przez chwilę jest lepiej, no i znowu... :evil: :evil: :evil:

Rozmawiałem wczoraj z sarną i spróbuję szukać problemu w układzie zasilania z filtra powietrza. Możliwe że krzaczy zwężka od lpg, tzn przy wyzszych obrotach tak jakby nie dostawał powietrza i komputer odcinał paliwo. A w twoim przypadku kiedyś miałem takie objawy przy sondzie lambda. Dusił się, odpuściłem i dalej szedł dobrze. Ale nie wiem sam co u mnie. Wyjmę antywybuch i całą resztę i pojadę na hamownię. Z wykresu wynika ze powinien dojść do niecałych 160 koni. bede miał czas to pokombinuję.

Pio - 2006-02-22, 18:57

Byłem dziś na warsztacie i poregulowaliśmy przepływomierzem. Teraz super bierze z dołu i odrazu i chętnie reaguje na pedał przyspieszenia, ale wskazówka ekonomizera mnie przeraża. Na 5 przy 1500 - 1800 obr przy równej prędkości wskazówka pokazuje ok 8l/100 !! !
Wyobrażam sobie, że na początku powinna ciągnąć tak jak teraz, ale po ustabilizowaniu obrotów przy stałej prędkości na 5 biegu wskazówka powinna pokazywać ok 6l/100 a nie 8
Przy okazji górne obroty jakby straciły moc :cry:
Jutro jadę w trasę i zobaczę co się będzie działo, ale przypuszczam, że spalanie będzie spore. Pewnie będę muszał napinać sprężynę od przepływomierza, żeby obrócić trasę za 100zł (27,18 litra pb95 tankowane na Shellu).

Niech ktoś kto się zna na motronicu spróbuje zinterpretować co się dzieje. Please !!
Sondę mam założoną i jedyne co się zmieniło, to łatwiej się odpala auto.
Gazu nie mam.

[ Dodano: PiÄ… Lut 24, 2006 9:01 pm ]
no to wychodzi trochę ponad dychę na 100, ale po drodze regulowałem czaną tarczą przy przepłyce. po tym pali chyba mniej, a idzie jak szła :twisted:
Będziem dalej kombinowac, ale jest lepiej :D