BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - proba zbudowania szpery........ na razie luźne gadki

SUCHARUS - 2006-02-20, 00:08
Temat postu: proba zbudowania szpery........ na razie luźne gadki
witam.......ostatnimi czasy zakupilem nowy dyfer (3,91) niestety bez blokady.....no ale mam stary i pomyslalem ze mozna cos by pokombinowac....co by sobie szpere zrobic....ogolnie czytalem inne fora i znajdywali sie owi fantasci co tego wyczynu dokonali...ino chcialbym tez sprobowac.... wiem ze dyfer to nie takie hop siup ale w pracy mam male pole do popisu jesli chodzi o wytworzenie siakis walkow zebatek itp. no ze zlozeniem tego do kupy mysle ze problemu nie bedzie (akurat mosty u mnie w pracy sklada sie praktycznie na codzien) jesli ktos ma siakies schemaciki budowy szpery chetnie...bym poprosil.....albo jesli ktos ma siakis sensowny i konkretny sposob czy pomysl na zrobienie blokady to tez by bylo fajnie.....ale nie chodzi mi o posty typu "zespawaj sobie walek w moscie i bedizesz mial 100%" bo o maniane mi nie chodzi.. takie cos to mozna sobie w polonezie czy fiacie 125p zrobic..:)
pozdrawiam

duchX - 2006-02-20, 08:11

dziwie sie ze jeszcze nie bylu tu grona anty druciarstwa :) .............. swoja droga troszke cie ponioslo :)
slawo - 2006-02-20, 10:13

x_e_o_n napisa³/a:
dziwie sie ze jeszcze nie bylu tu grona anty druciarstwa :) .............. swoja droga troszke cie ponioslo :)

xeon prosze Cie opanuj sie ;)

na ebayu jest na licytacji sama szpera z 25% blokada z mozliwoscia spiecia na 40%, poszukaj.
Tylko podobno ciezko z zalozeniem samej szpery do zwyklego dyfra,popytaj na streetracing.pl

[ Dodano: Pon Lut 20, 2006 10:14 am ]
http://cgi.ebay.de/Sperre...1QQcmdZViewItem
tu masz linka

duchPW - 2006-02-20, 13:52

a ja tam widze różnicę między druciarstwem, a rzetelnymi patentami i dlatego kibicuję projektowi

... i nie widze wielkiej różnicy (od strony ideologicznej) pomiędzy swapem silnika, a "swapem" mechanizmu różnicowego do mostu :wink:

duchX - 2006-02-20, 17:56

jak poruszylem temat przelozenia z E-30 do E-36 pomysl zostal okrzykniety druciarstwem a tu nagle kibice sie znajduja i o dziwo nikt nie pisze ze sie nie da ze nikt tego nie ustawi nie wyreguluje koszmar, ludzie wy jestescie jak choragiewki jak zawieje tak sie obracacie niech mi nikt nie mowi zebym sie opanowal bo widze co piszecie i jak sie dowalacie do mnie !! !!

Pozatym jak mozna nazwac cos projektem co nosi nazwe zrobienie sobie szpery samemu :) najlepiej wziac pare plytek z mostu z blokada LSD pozakaladac po 5 na jedna i druga strone i juz szpera gotowa paranoja ,,,,,,,,,,,,,,,,,, i prosze bez idiotycznych docinek jak sie komus niepodoba to niech da ignora a nie robi wywodow

jaqub - 2006-02-20, 18:10

watpie ze znajdziesz schemat "jak zbudowac szpere" widzialem na necie opisy jak z lampki warsztatowej zrobic neon do podswietlania podwozia :D ale tego co Ci trzeba to sie nie wymysli...
duchPW - 2006-02-20, 18:52

xeon - twoje posty brzmiały wówczas bardzo buńczczucznie i zapierałeś się, że dla Ciebie to pestka, a o druciarstwie... hmmm - nie pamiętam, ale przyznam, że (nie wiem jak dla innych) dla mnie nie jest istotne kto to zrobi, ale jak wiesz coś na ten temat i będziesz uczestniczył w tym projekcie, to Tobie też pokibicuję - chyba to proste

nawet jak się nie uda, to trudno - może jak opiszecie doświadczenia, to skorzysta ktoś inny i może dołączy sie do projektu z jakimś pomysłem

z mojej strony mogę wyłącznie obiecać, że jeśli prace będą opisywane na forum (w tym dziale), to osobiście będę pilnował, żeby nic konstruktorów nie wyprowadzało z równowagi :wink: - żadnych głupich docinek i zniechęcania

... z tego co pamiętam :wink: , to Paweł E30 może mieć jakieś zjęcia, które moga okazac sie pomocne, także - jak masz, to zapodawaj zdjęcia i nie marudź
:lol:

...i od razu mówiÄ™, że ja siÄ™ do projektu nie mieszam, bo g#$%Γ wiem :wink:

pzdr

Yatzek - 2006-02-20, 19:54

wydaje mi sie ze bedzie barrrrrdzzzzzo ciezko :(

juz chyba predzej z ta adaptacja e30 do e 36 tylko narazie kasy brak :(

co do robienia to masz pole do popisu z dyframi hmmm niewiem o jakich piszesz ale powiem ze ciezko mimo ze chyba tez mam takie pole a blokady widze codzinnie :( raczej ciezko to bedzie wykonac momo sprzetu nie te sily!!! nie te obroty !! !

SUCHARUS - 2006-02-20, 23:18

Yatzek napisa³/a:
wydaje mi sie ze bedzie barrrrrdzzzzzo ciezko :(

juz chyba predzej z ta adaptacja e30 do e 36 tylko narazie kasy brak :(

co do robienia to masz pole do popisu z dyframi hmmm niewiem o jakich piszesz ale powiem ze ciezko mimo ze chyba tez mam takie pole a blokady widze codzinnie :( raczej ciezko to bedzie wykonac momo sprzetu nie te sily!!! nie te obroty !! !

wiadomo ze nie bedzie latwo dlatego zalozylem temacik.....napewno nie chodzi o to ze wiem jak to zrobic dlatego moje zapytanie....po prostu chcialem sie dowiedziec czy ktos juz cos takiego probowal zrobic.......co bym mial juz jakies wskazowki......a co do tego pola do popisu to chodzilo mi o to ze u mnie w pracy jest sprzet na ktorym mozna w razie czego stworzyc od podstaw potrzebne zebatki ogolnie o to chodzi ze jest z czego i na czym robic...i robia to ludzie ktorzy troche sie tym zajmuja.....a co do tego druciarstwa to nierozumiem kolegi......przeciez nie chcem zrobic jakies tandety ale cos co bedzie dzialalo i swoja funkcje spelnialo......nom ale nic ino jak cos uda mi sie konkretnego zmontowac to opisze...wszystko....

sesil - 2006-02-21, 20:17

jezeli jest to bardzo glupi pomysl to nie fakujcie za bardzo

w wielu nowych autach typu suv stosuje sie tzw. elektroniczna szpere, czyli przyhamowywane jest kolo ktore obraca sie z wieksza predkoscia. mysle ze przy odrobinie pomyslowosci i samozaparcia jest to do wykonania. potrzebny bylby uklad ktory pobieralby predkosc obrotwa kol i porownywal ja ze soba - wiekszy problem chyba bylby z przyhamowaniem jednego tylko kola

dobrze mysle?

Artur C. - 2006-02-21, 20:31

Dobrze myślisz i jest to stosowane w BMW seri X bo jest to tańsze i mniej klopotliwe w obsłudze nisz tradycyjna szpera e wentualne elementy do wymiany to klocki hamulcowe i tarcze a to regulacji p wymianie nie wymaga. co do stosowania w e30 to bardzo a nawet bardziej klopotliwe nisz projekt pierwotny z tego tematu.
sesil - 2006-02-22, 12:09

sama elektronika mysle ze ni byla by zbyt skompikowana i trudna do zrobienia (chcoc nie mowie ze umialbym to zrobic) problemem wydaje mi sie byloby przyhamowanie jednego tylko kola
Grzesio - 2006-02-22, 13:04

ale to co opisujesz to nie jest szpera tylko ASR sterowany ABSem (jeśli można to tak nazwać). W Fieście miałem coś takiego nazywało się TCS (Traction Control System) i działało to w ten sposób że koło któro zrywało przyczepność było hamowane ABSem.
jaqub - 2006-02-22, 14:35

sesil napisa³/a:
jezeli jest to bardzo glupi pomysl to nie fakujcie za bardzo

w wielu nowych autach typu suv stosuje sie tzw. elektroniczna szpere, czyli przyhamowywane jest kolo ktore obraca sie z wieksza predkoscia. mysle ze przy odrobinie pomyslowosci i samozaparcia jest to do wykonania. potrzebny bylby uklad ktory pobieralby predkosc obrotwa kol i porownywal ja ze soba - wiekszy problem chyba bylby z przyhamowaniem jednego tylko kola

dobrze mysle?

jak sie zakopie w sniegu/ ruszam na sliskim to delikatnie 2jeczka... powoli sprzeglo i recznym kontrola zeby sie zbytnio jedno koleczko nie krecilo zbyt szybko...

ale rozwiazanie takie ze szpera ma malo wspolnego bo przy okazji moment (silnik) jest lekko dlawiony/ zmniejszany a cala zabawa polega na tym zeby bylo szybciej i bardziej przyczepnie :D

sesil - 2006-02-22, 23:10

jaqub napisa³/a:
przy okazji moment (silnik) jest lekko dlawiony/ zmniejszany a cala zabawa polega na tym zeby bylo szybciej i bardziej przyczepnie :D

moment wlasnie jest przekazywany na kolo o wiekszej przyczepnosci - i o to chodzi :)

i w sumie wyszloby z tego takie TC (traction control) :wink:

jaqub - 2006-02-23, 11:42

tak ale te wszystkie systemy elektroniczne maja mniej doswiadczonym kierowcow pomoc jechac bezpieczniej a nie szybciej i dlatego ujmuja gaz (moment)... jako jedyne ferrari chyba zrobilo taki system ktory mniej doswiadczonym kierowcom pomaga jezdzic duzo szybciej w nowym f430...
duchX - 2006-02-23, 19:34

jak ktos chce to jak bedzie okazaj to moge zrobic zdjecia szprey LSD czyli takiej jak mamy u nas w bma plytkowej przy czym bedzie ona od jeppa zasada dzialanie ta sama
xsilver - 2006-02-23, 21:33

to o czy mowa - elektroniczna szpera - to nic innego jak asc ( +t) - stosowane w bmw juz w modelach e32/34 - dziala tak - jak kolo traci przeczepnosc ( tylne ) to uklad przymyka przepustnice oraz przychamowyje kolo poslizgowe .... efetk - moim zdaniem duzo lepszy niz zwykla szpera - samochodem z takim ukladem nie da sie stanac bokiem , mozna spokosnie ruszac na sliskiem - a jak sie ma szpere i mocny silnik ( np u mnie ) to wlosy siwieja ( mialem juz kilka takich sytuacji )
duchX - 2006-02-24, 08:15

szpera wlasnie plytkowa bo inna to kiszka jest po to zeby wlosy siwialy na glowie nie koniecznie kierowcy ale ogladajacym :)
Yatzek - 2006-02-24, 17:27

panowie !! !

troszke powagi szpera ma ciagnać a nie przychamowywac !! !
1-szpera ma dzilac
2- szpera ma ciagnać
3 szpera ma stawuiac bokiem nawet wtedy gdy jedziemy prosto

bez tych trzech zasad niema zabawy :( a mi juz je brakuje bo sie sucho zaczyna robic :(

x_e_o_n -widze ze te plytki lataja ci po glowie :) dzis miales w rekach blokade tylko troszkawu wielgusna byla :) ps.gdybym zalał orzeszka w sobote to obudz w niedzile :)

duchX - 2006-02-24, 18:05

:) obudze ,,,,,, dzisiaj nie robilem zadnej szpery to byl zwykly most :)
buni - 2006-02-24, 19:48

dyfer e30 duza glowka ...

a to magiczna plytka ktora odpowiada za % szpery...

i atakujaca...

czyli plytki 9 i 7 ... z ponizszego obrazka

duchX - 2006-02-24, 20:46

zrobie zdjecia innej szpery 60% i zobaczycie jaka jest sliczna i jakie ma ladne plytki LSD
Pawel-e30 - 2006-02-24, 21:06

xenon a znasz moze wymiary plytek?? moze pomiesz plytki atakujące i płytke która odpowiada za procentowość :wink:
duchX - 2006-02-24, 22:09

ale ja nie bede rozbieral szpery od bmw :( ale zasada ta sama przy czym wydaje mi sie ze plytki wykonane o wiele lepiej niz w bmw jesli chodzi o samo smarowanie !! !! jesli dalej jestes zainteresowany postaram sie pomnierzyc i zrobic zdjecia plytek !! !!!
Pawel-e30 - 2006-02-24, 22:22

ok to pomierz a ja pomierze te co buni fotki zapodal :wink:
duchX - 2006-02-24, 22:27

ok zmierze i zrobie zdjecia !! !
RoboCop - 2006-03-11, 21:39

może powinien na to być nowy temat... ?? ...
DRIFT SZPERA - cóż to za wynalazek??
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=91648613

kamil.k - 2006-03-12, 10:17

RoboCop napisa³/a:

DRIFT SZPERA - cóż to za wynalazek??

to nie jest szpera bo szpera to mechanizm różnicowy o ograniczonym poślizgu lub zwiekszonym tarciu wewnetrznym a to jest sztywny most

Rafał - 2006-03-12, 18:17

hehhe i koles chce za to 3 kafle hehhe
i zeby bylo madrzej to dokladnosc podal hehehhe

ja mysle ze za pomoca elektrody 3,25 mozna by takie cos stworzyc o wiele taniej !

Yatzek - 2006-03-16, 16:31

zwymiarowane ,ladnie dotoczone talez przelozony lozyska tez i 100%szperunku hehe

ale elektroda tez to zalatwi :)

yoshi - 2006-03-16, 16:44

ostatnio gadalem z Markiem z Sulejówka który ma E21 (niektórzy pewnie go znają) i mówil, że zbudowanie szpery jest możliwe pytanie ile ma to kosztować i ile czasu to zajmnie :D

jedyna sprawa która mnie niepokoii to jak to zahartować :?: by sie nie rozpadlo w trakcje jazdy bo wyciac na tokarni zebatki to nie problem :P (jak sie wie jak)

MARTINEZ - 2006-03-16, 17:39

podłacze sie do tematu :D
ale ja mam prożbe o dokładne wyjasnienie i pokazanie na obrazkach w których miejscach zaspawać dyfer aby była oczywiscie szpera 100%.
mam super spawacza ze spawarką wirową wiec mysle ze se poradzi jak mu palcem pokaże co zaspawać.
:D

kamil.k - 2006-03-16, 18:56

SUCHARUS - 2006-03-16, 23:21

no to jest troche hardcorowe :D :D:D:D hmmm a az z ciekawosci sie zapytam jak na takim czyms sie jezdzi:D???? da sie w ogole skrecac czy manewrowac:D:D:D????a opony to co tydzien do wymiany pewnie????:D:D:D
wojtii - 2006-03-19, 00:07

powiem tak : Polonez z zaspawanym mostem zajechał opony w 2 tygodnie,ale po śniegu nikt go nie dogonił, i ślady 2 opon przy ruszaniu na asfalcie :twisted: moc silnika około120-130 km<dłubnięte 2.0 dohc>po suchym ciężko się skręca :D
nio to co powie BMW z mocniejszym silnikem 8)

kamil.k - 2006-03-19, 13:11

wojtii napisa³/a:
powiem tak : Polonez z zaspawanym mostem zajechał opony w 2 tygodnie,ale po śniegu nikt go nie dogonił, i ślady 2 opon przy ruszaniu na asfalcie :twisted: moc silnika około120-130 km<dłubnięte 2.0 dohc>po suchym ciężko się skręca :D
nio to co powie BMW z mocniejszym silnikem 8)

slyszalem ze jak sie zaspawa most to praktycznie przy kazdym dodaniu gazu auto staje bokiem a baczki robi w miejscu a auto nie wybacza bledow

slyszalem tez o takich co jezdzili zima ale mowili ze to strasznie uciazliwe bo autem rzuca w kazda strone

xsilver - 2006-03-20, 09:47

zaspawany dyfer nie nadaje sie do zwyklej jazdy .... samochod jest strasznie nerwony , na sliskim nieobliczalny ...
duchPW - 2006-03-20, 10:20

przede wszyskim na każdym zakręcie/łuku jedno koło będzie obcierało - na ulicę całkowity bezsens

poza tym robi się OT - temat dotyczy budowy szpery, a nie tzw. elektroszpery - więc proszę o pisanie w temacie