BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - zegary e36

raven - 2006-02-24, 06:24
Temat postu: zegary e36
witam, ostatnio nieco z przypadku stałem sie właścicielem e36 316 z 93 roku w kompakcie. Nie jest to idealne auto ale jedno drażni mnie szczególnie- brak obrotomierza :x ...nie sądziłem iż jakaś bawarka może być z wielkim zegarem zamiast obrotomierza, ale widać znak czasów :( . Moje pytanie dotyczy ewentualnej zamiany całych zegarów na takie z obrotomierzem.Czy w moim aucie potrzebne sa jakieś dodatkowe przeróbki by takowa zamiana się sprawdziła? Czy wystarczy jedynie zakupić zegary i wpiąć kostki...pozdrawiam
--==maly==-- - 2006-02-24, 09:02

Zmieniasz tylko zegary i obrotomierz działa. Musisz tylko przed tym odpiąć akumulator jeżeli masz poduszke bo zacznie Ci mrygać lampka.
Sosen - 2006-02-24, 09:14

Jakbyś chciał to mam takie zegary z obrotomierzem na sprzedaż. Gdybyś był zainteresowany to pisz na PW albo sosen@post.pl
patryk w-wa - 2006-02-24, 12:16

A jak chcesz miec swoje dane na wyswietlaczu tzn przebieg itd to musisz ze starych zegarow wymontowac ta niebieska czesc z cala elektronika i wsadzic do nowych u mnie wszystko dziala tez zmienialem z zegarka na obrotomierz i mam swoj przebieg i reszte danych na wyswietlaczu odkreca sie to kluczem torx 5 albo szesc srubek 2 minuty i przelozone tylko pamietaj o tej poduszce bo jak podczas przekladania zegarow przekrecisz kluczyk to wskoczy blad i juz tylko w serwisie Ci go wykasuja ja o tym zapomnialem i swieci mi sie do dzisiaj.
raven - 2006-02-26, 12:04

w porządku, dzieki a podpowiedzi.Natomiast kontrolka poduszki po uruchomieniu silnika mruga sobie jakis czas a potem przestaje> Znajomy twierdzi, ze po prostu jest wystrzelona i chyba ma rację, bo zderzak przedni mam w inym kolorze.Dzieki raz jeszcze za odpowiedzi,pozdrowionka :)
Mirek - 2006-02-26, 17:45

Były różne wersje licznikow !!chodzin tu o tzw stecker0-w nim jest pamiec w ktorej zwarate jest info o numerze nadwozia,wesrji softu itd!!w niektorych bylo to proste-stecker byl wyciagany natomiast w niektorych-niestety jest 14 pinowa pamiec microwire 93C56 i trzeba ja przegrac!!!
przelozenie pamieci nic nie da-w tej pamieci sa zapiasne wszystkie ifnormacje o tym czy zegar jest z obortowmierzem czy bez wiec czasem niestety konieczna korekcja wsadu z poprzedniej pamieci!!!trzeba to umiejetnie zgrac do kupy gdyz jezeli nie ebdzie sie zgadzal numer nadwozia wpisany w ta pamiec w desce z numerem nadwozia w kompie to zaswieci sie czerowna kontrolka w zegarach (na tarczy predkosciomierza)-zalezy to od wersji zegara i jego softu!!!

raven - 2006-02-27, 05:16

a czy jest jakiś sposób, by poznac jaka to jest wersja, tzn stecker0 - czy akurat mam wyciągany??????????