BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - wolne obroty

Go舵 - 2004-08-06, 19:55
Temat postu: wolne obroty
witam dzis mialem dziwny przypadek! po zatrzymaniu i probi ponowenego uruchomienia umarl elektryka ale zajrzalem do bagaznika i okazalo sie ze klamra mi spadala z akumulatora! zalozylem ale co sie okazalo autko nei trzyma wolnych obrotow!! nie wiem odpalam zno i znow i to samo !! czasem po przygazowce zdarza mu sie juz zalapac ale po nastepnym przygazowaniu juz zgansnie!
to problem numer jeden teraz drugi
nie wiecie moze czmu moze bardzo wolno schodzi c z obrotow czyli jak przygazuje to bardzo powoli schodzi chyba tak nei bylo :? nie wiem co jest
no i trzeci
po wlaczeniu zaplonu na checku pojawia sie lamopka od hamulcow ta po lewej na samej gorze ale jak wcisne pedal to zraz gasnie
aha i jeszcz swieci sie od wody w chlodnicy mimo ze jest idealny stan to znow gasnie jak wyjme kluczyk i zalacze znow!
MAM NADZIEJE ZE MI POMOZECIE CZEKAM NA WASZE TRAFNE SUGESTJE :roll:

Miki - 2004-08-06, 20:22

to z lampka od hamulcow mam to samo po odlaczeniu akumulatora.
LUKAS - 2004-08-06, 22:36

Kt贸ra klamra Ci spad艂a :?:
Bo w samochodach z komputerem nale偶y najpierw od艂膮czy膰 minus a p贸藕niej plus. Zak艂膮daj膮c klamry nalezy najpierw za艂o偶y膰 plus a na ko艅cu minus.

Je艣li spad艂a Ci klamra od Plusa, to powiniene艣 zdj膮膰 wtedy minus, za艂o偶y膰 plus i dopiero wtedy za艂o偶y膰 minus. Je艣li spad艂 Ci plus i go odrazu za艂o偶y艂e艣 to mog艂e艣 rozprogramowa膰 komputer...

Go舵 - 2004-08-07, 08:10

spadl minus!! dodam ze to bmw e30 325i z 87r
lokop e30 320i - 2004-08-07, 15:48

A wiec kontrolka od hamolcow (poprawnie dzialajacych swiatel stop) powinna sie podobno zaswiecac zawsze po ponownym wlaczeniu zaplonu i gasnac po pierwszym wcisnieciu chamulcow. Pierwsze naduszenie powoduje poprostu sprawdzenie dzialania i jesli jest ok to kontrolka gasnie.
Jesli chodzi o czujnik poziomu plynu chlodzacego to sprawdzi czy sie nie zawiesil albo nie przerwal kturys kabelek (u mnie 2 razy sie przerywaly)
Brak wolnych obrotow to najczesciej rozszczelniony dolot.

SmasherE30 - 2004-08-07, 19:51

kontrolka od chamulc贸w 艣wici si臋 zawsze po przekr臋ceniu stacyjki i prowokuje do naci艣ni臋cia peda艂u hamulca, to jest test uk艂adu hamulcowego

na szajbe silnka jest rada:
odepnij klemy z akumulatora wedle koleno艣ci, poczekaj minut臋, za艂贸偶 spowrotem odpal silnik i wkr臋膰 go na 2500-3000obr. i potrzymaj tak 1 minut臋.

Chodzi o to, 偶e po od艂膮czeniu akumulatora komp si臋 resetuje i potrzebne mu takie podgazowanie do nabrania nowych ustawie艅 :roll:

Go舵 - 2004-08-07, 21:07

smasher czyli mam rozumiec ze jakakolwiek regulacja czy czyszczenie nei jest potrzene?? wystarczy od nowa wylaczyc akumulator i zalozyc od nowa!??
a powied zi bo tu kolega mowil ze najpier zdjac minu puzniej plus i znow jak zakladanie to najpier plus puznije minus czy tak???
i po tej przygazowce powinno byc oki?? bo w tej chwili autko zaczyna nabierac w miare normalnosci tylko bardzo faluje na wolnych ale po chwili ustaje iu stracil troche mocy co czuc:( zobacze czy cos pomoze twoja porada mam nadzieje ze nei zaszkodzi ?? !!

Miki - 2004-08-07, 22:02

Tak rada smashera pomo偶e pod warunkim 偶e masz szczelny dolot(sprawdz czy ta guma gdzies na zgi臋ciach nie pop臋ka艂a). Je偶eli pioza tym falowaniem chodzi na benzynce to z przep艂ywka powinno by膰 oki ale nie jestem specem...
SmasherE30 - 2004-08-07, 22:07

O ile dobrze pami臋tam to Sarna m贸wi艂 kiedy艣 o takim strojeniu autka po od艂膮czaniu akumulatora. Akumulator si臋 od艂膮cza tak jak m贸wi艂 Lukas a autko nie gazowa膰 tylko trzyma膰 na jednych i tych samych obrotach mi臋dzy ok.2500 (b臋dzie bezpieczniej). Na pewno nie zaszkodzi.

A przed spadni臋ciem klemy mia艂e艣 problemy z obrotami na biegu ja艂owym?

Go舵 - 2004-08-07, 22:14

nie nie mialem problemow autko rwalo beton i bylo zupelnie oki leciutko falowalo ale to juz mozna pomionac bo naprawde leciutko! a teraz jak go odpalam to faluje jak by byl na morzu po chwili sie wyrownuje ale nie ma juz takiego kopyta !! jeszcze jut postaram sie go waszym sposobem potraktowac!!
Go舵 - 2004-08-07, 22:16

dokalnei faluje od o,5 do 1 !! !
Miki - 2004-08-07, 22:51

z drugiej strony cxiesz sie ze nie gasnie:)
SmasherE30 - 2004-08-08, 00:03

i to wszystko na benzynie :?: :?
Go舵 - 2004-08-08, 08:32

benzynka z orlenu :) no i jak odlaczac ten akumulator czy to zbedne???
LUKAS - 2004-08-08, 08:41

NIE nie jest to oboj臋tne :!:
Akumulator od艂膮cz w tej kolejno艣ci o kt贸rej pisa艂em wcze艣niej.
MINUS pami臋taj 偶a zawsze si臋 pierwszy zdejmuje i ostatni zak艂ada :!:

Go舵 - 2004-08-08, 09:31

o dzis jeszcze odlacze ja kompletnie poczkeam treioche i znow zaloze klamry wedle wskazowek waszych :wink: i zobaczymy jaki bedzie efekt mam nadzieje ze pozytywny! wyobrazcie sobie ze teraz jest taki slaby ze wczoraj ledwo utrzymywalem sie za toledo 1,9tdi :cry:
Go舵 - 2004-08-08, 16:58

niestety ten sposub nei podzialal!! dokladnie jeszce raz opisze ze: po odpaleniu autko zaraaz spada z obrotow(chyba z ejest ssanie to jest oki) i gasnie puzniej po przeygazowaniu utrzymuej obroty ale faluje i znow po chwili falowania ustaje i jest oki ale po ponownym wlaczeniu silnika objawy wracaja!! :oops:
Gepard - 2004-08-08, 18:18

ja tak mialem jak mi gazik strzelil sprezyna na przeplywce przeskoczyla zwykla regulacja przeplywki wystarczyla.
Go舵 - 2004-08-08, 22:47

i co nikt nei wie co to mzoe byc i jak to naprawic!! gepard ale mi nic nei strzelilo nic nei bzyknelo nawet poprostu zgasilem silnik i zoabczylem ze klema spadala i zalozylem od nowa i zonk taki sie zorbil :cry: :cry:
LUKAS - 2004-08-08, 22:53

A prubowa艂e艣 zrobi膰 taki resecik kompa o jakim pis艂膮 Smasher :?: Tylko pami臋taj 偶eby klemy zdejmowa膰 i zak艂ada膰 w tej kolejno艣ci o kt贸rej pisa艂em :!:
SmasherE30 - 2004-08-08, 23:29

mo偶e by艂o kr贸tkie zwarcie i pad艂a mu przep艂ywka :roll:
Go舵 - 2004-08-09, 08:21

no prbubowalem al eni podzialalo (wyzejjuz pisalem)!! a mozliwe zeby przeplywka? jak to sprawdzic? po czym to poznac
Go舵 - 2004-08-09, 15:42

a czy mozeliwe ze padl ten silniczek wolnych obrotow??ten miedzy przeplywka a filtrem powietrza??? moze wiceie czy trzeba by go wymienic czy wystarczy walnac nim o podloge?? :) dajcie znac
SmasherE30 - 2004-08-09, 23:55

Cytat:
silniczek wolnych obrotow??ten miedzy przeplywka a filtrem powietrza

tam silniczka nie znajdziesz, w艂a艣ciwie to nic tam nie znajdziesz bo te 2 elementy 艣ci艣le do siebie przylegaj膮

sp贸jrz na kolektor dolotowy, zaraz za nim w kierunku filtra powietrza masz przepustnic臋 i ko艂o niej w stron臋 przodu betki jest taki czarno-srebrny walec z pod艂膮czonym do niego napi臋ciem i odchodzacymi 2ma rurkami gumowymi od strony srebrnej. to jest tw贸j silniczek krokowy. Wyci膮gnij z niego wtyczk臋 napi臋cia, od艂膮cz te 2 w臋偶yki gumowe i odczep gumowa obejm臋 (mocno sci艣nij pod spodem). We藕 do 艂apy i popatrz w te dziury. Kupa b艂ota no nie. No to we藕 teraz go do domqu i w艂贸偶 do jakiegos pojemniczka z benzyn膮 ekstrakcyjn膮. Jak ci szkoda benzyny to napsikaj w te kanaliki solidnie WD40 i zostaw tak na noc. Potem wr贸膰 do autka pod艂膮cz tylko ta wtyczk臋 a w kanaliki wepchnij chusteczki chigieniczne lub kawa艂ki szmaty. Idx do autka i przekr臋膰 kluczyk do pozycji stacyjka, wtedy w艂膮czy si臋 silniczek i za艂y rozpuszczony brud zamiast do rurek gumowych rozpry艣nie ci si臋 w szmaty. Potrzymaj tak z 10sekund wyci膮gnij kluczyk od艂膮cz silniczek i doczy艣膰 go jeszcze raz i finalnie zamontuj ak jak by艂.

To chyba tyle

P.S. Pewnie zauwazy艂e艣 偶e w tych w臋zykach gumowych tez jest syf ... i w ca艂ym dolocie, szczeg贸lnie w kolektorze!!. Po kilkunastu latach ma prawo tak by膰. Nigdy filtr do ko艅ca nie przecedzi polskiego 艣wierzego powietrza szczeg贸lnie jak si臋 go rzadko zmienia :wink:

Go舵 - 2004-08-10, 10:20

wiec..
iad od strny filtra powietrza jest takie male gowienko :) ktore jes podlaczone do napiecia tkaiej kostki ma dwa wezyki gumowe czy to to?? zrobie jak kazales mam tlyko nadizeje ze to pomoze!! i zauwazylem ze cos smeirdzi zle przepalona mieszanka paliwowa z niego :(

Go舵 - 2004-08-12, 15:16

witam niestety ten zabieg nei pomogl pomocy co teraz ? wymienic ile to mzoe kosdztowac???
Gepard - 2004-08-12, 19:11

Sprawdz go najpierw czy dziala. JEzeli chodzi to na wlaczonym zaplonie bodajze a na pewno na odpalonym samochodzie powinno sie dac wyczuc jego drgania. NAwet powinno sie slyszec brzeczenie. ewentualnie dejmij go zostaw podlaczona wtyczke od zasilania zatkaj rekoma oba te weze tylko nic nie wpychaj bo ci zassie do kolektora. Popros kogos aby odpalil autko i utrzymal je na obrotach a ty w tym czasie zobacz czy silniczek chodzi.Patrzac w dzurki po przewodach powinienes widziec jak ta czesc w sirodku wykonuje ruch. Powodzenia . Inaczej nie potrafie wytlumaczyc sprawdzenia tego silniczka.
Go舵 - 2004-08-12, 20:02

dzialc to dziala!! bo jak go podlaczalem to pamietam ze brzeczal!! aha no i autko gasnie ale tlyko jak go odpalam ponownie typu odpalam rano jets ssanie kolo 1 tys przejade kawalek troche wzrastaja i puzniej trzymaja sie kolo 1 wszystko jest oki! i puzniej schodzi na 0.6-0,7 tys i jest git! ale gasze i co autko zaczyna falowac na wolnych az gasnie musze trzymac noge na gazie i jak juz pojade ze 100 metrow jest luzik ale leciutko faluje z grancoach 0.5-1 i co ja nei wiem mechanik chce juz kupowac nowy silniczek krokowy za 300zl :(
SmasherE30 - 2004-08-13, 00:31

hester, nie pomy艣l o nas 藕le hehe, by膰 mo偶e to nie wina silniczka, mo偶e 偶eczywi艣cie to przep艂ywka albo wog贸le cosinnego, ale w艂膮cz stacyjk臋 i dotknij silniczka, on brz臋czy ale si臋 nie kr臋ci!! Teraz uruchom silnik i jeszcze raz go dotknij powinny by膰 wibracje :roll: