BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Czy jest sens lać Pb98 do ety?

Pio - 2006-02-25, 23:00
Temat postu: Czy jest sens lać Pb98 do ety?
Jak w pytaniu, bo słyszałem, że eta pojedzie na wszystkim :wink: . podobno to silnik robiony do niskooktanowej benzyny. Tak więc czy jest sens lać np Pb 98, albo Vpower Racing 99+ ? Moja eta ma jak narazie nierówne spalanie, więc nie potrafię tego stwierdzić u siebie.

Pozdrawiam

jaqub - 2006-02-26, 00:46

dziwne pytanie... niskooktanowa benzyna jest prawie jak Vpower... PRAWIE ROBI WIELKA ROZNICE :D
a tak serio to im lepsza wlejesz benzyne tym lepiej bedzie pracowal silnik... nie masz sie co spodziewac poprawy osiagow ale raczej kultury pracy... ja kiedys sporo jezdzilem na Vpowerze 95 i od czasu do czasu na 99+ od kiedy w Lublinie jest Neste to wlewam po prostu 98... ciagla jazda na 99+ jest troche malo ekonomiczna... jak chcesz przeczyscic silnik to wlej co jakis czas np przed lub po wymianie oleju caly bak 99+ a tak na co dzien to polecam zwykla 98...

witaszek - 2006-02-26, 09:26

ja mam ete i lałem troche 98 w osiągach nie widze różnicy
Kultura pracy lepsza i troche wiecej kilosów natrzepiesz i nic pozatym
Pozdro

slawo - 2006-02-26, 10:29

witaszek napisa³/a:
ja mam ete i lałem troche 98 w osiągach nie widze różnicy
Kultura pracy lepsza i troche wiecej kilosów natrzepiesz i nic pozatym
Pozdro

zgadza sie, jednak u mnie to tylko lepsza kultura pracy, moze troche lepiej zachwuje sie na wyzszych biegach, ale z tym spalaniem to u mnie jest odwrotnie - wiecej pali 98 - lalem tylko na bp

Yatzek - 2006-02-26, 11:13

panowie kultura pracy w osiagach tez jest roznica tylko tak mala ze jej niewidac to prawda ze pzejedziesz odrobine wiecej na 98 ludziska leja 95 z oszczednosi a to na dwoje babka :(
to tak jak bys pil lodowa a wyborowa PRAWIE bez roznicy PRAWIE !! ! HEHE przeliczcie ile zaoszczedzacie 6zł na tankowaniu calego baku ?? bez sensu jak juz lubicie swoje silniczki to lejcie 98 wkońcu silnik to serce auta :)
to dokladnie tak jak z olejami !!
te autka to potrafia docenic traktujcie je jak byscie chcieli byc traktowani :)

prosta zasada ja moja nieoszczedzam i potrafi dostac wciory w tydzien takei jak inne niedostaja w rok ale!! wszystko jast robione na najlepszych czesciach z glowa a oleum i paliwa tylko sprawdzone :) efekt hmmmmm ani jednego zajekniecia podczas -27 i zero problemu zeby gdzies jechac moge wsiasc w kazdej chwili i czasnac niezla trase bez zawachania :) ze mi sie cos spierniczy czy ze niedojade

a co do 99+ v-power to tesz jest roznica i juz niezle odczuwalna !! ! ale trzeba wyjezdzic stare paliwo zalac fulla 99 poszalec i jeszcze raz zalac fulla a wtedy jest roznica :) czemu zero starego paliwska !! a w 90%aut po 90roku produkcji mapa bitowa komputera ma mozliwosc zmiany kiolku procentowa !! ! nawet samo odpiecie kompa na 15 minut zmieni ta mape !! ! odpinasz kompa wpinasz jezdzisz spokojnie mapa sie ustawi na oszczednosci i mula a jak pycisz po wpieciu kompa to sie ustawia na pycenie :) malo kto otym wie ale tak jest :)
pozdro.
pozdro

duchX - 2006-02-26, 11:47

w E-30 komputer nie uczy sie niczego moze jedynie nalapac bledow i wypiecie zrobi tylko tyle ze bledy sie skasuja :) nie wime jak jest w E-36 ale wydaje mi sie ze to ta samam mapa !! !!! pomijajac 24V i vanos'y bo tego nie znam
jaqub - 2006-02-26, 13:10

x_e_o_n napisa³/a:
w E-30 komputer nie uczy sie niczego moze jedynie nalapac bledow i wypiecie zrobi tylko tyle ze bledy sie skasuja :) nie wime jak jest w E-36 ale wydaje mi sie ze to ta samam mapa !! !!! pomijajac 24V i vanos'y bo tego nie znam

w M50tkach juz jest MĄdra :D

henry - 2006-02-26, 18:58
Temat postu: paliwo
Witam !! Akurat mam za soba "testy" róznych paliw ,nawet takiego o LO 104.Moim zdaniem nie ma sensu w normalnej eksploatacji lać LO98 czy LO99+. Chyba ,ze stopien spręzania jest większy od 10......Pozdrawiam - henry
BADYL - 2006-02-26, 19:38
Temat postu: Re: paliwo
henry napisa³/a:
Witam !! Akurat mam za soba "testy" róznych paliw ,nawet takiego o LO 104.Moim zdaniem nie ma sensu w normalnej eksploatacji lać LO98 czy LO99+. Chyba ,ze stopien spręzania jest większy od 10......Pozdrawiam - henry

A ja powiem tak - przestudiowac trzeba troszke system wtrysku paliwa MOTRONIC.I wyjasni sie wam czy sie opłaca lac 98 czy nie.

slawo - 2006-02-26, 20:14
kirek napisa³/a:
henry napisa³/a:

A ja powiem tak - przestudiowac trzeba troszke system wtrysku paliwa MOTRONIC.I wyjasni sie wam czy sie opłaca lac 98 czy nie.

Kirek wyjasnij wszystkim zeby nie bylo niedomowien

BADYL - 2006-02-26, 20:20
slawo napisa³/a:
kirek napisa³/a:
henry napisa³/a:

Kirek wyjasnij wszystkim zeby nie bylo niedomowien

Cytat:
Bosch Motronic - to cyfrowy - elektroniczny system kompleksowego sterowania silnikiem. Układ ten powstał z połączenia układu wtrysku paliwa typu L-Jetronic z elektronicznym układem sterowania zapłonem.Za pomocą mikrokomputera steruje on zarówno wtryskiem paliwa, jak i zapłonem - w zależności od obciążenia, prędkości obrotowej i temperatury czynnika chłodzącego. Sygnały wejściowe nadają czujniki: przepływu powietrza dolotowego, prędkości obrotowej silnika, położenia wału korbowego, temperatury silnika itd. Na podstawie tych sygnałów mikrokomputer oblicza optymalny czas trwania wtrysku paliwa i optymalny kąt wyprzedzenia zapłonu. W układzie Motronic, każdej prędkości obrotowej silnika oraz każdemu obiążeniu odpowiada inna wartość wyprzedzenia zapłonu. W pamieci mikrokomputera zawarta jest liczba 256 wartości kąta wyprzedzenia zapłonu. Przy uwzględnieniu pośrednich wartości prędkości obrotowej i obciążenia za pomocą mikrokomputera można uzyskać 4096 wartości kata wyprzedzenia zapłonu. Dzięki funkcjom zapisanym w pamięci mikrokomputera układ Motronic steruje wtryskiem paliwa w różnych stanach pracy silnika tzn. rozróżnia takie stany jak: bieg jałowy, nagrzewanie, hamowanie silnikiem, przyspieszanie oraz praca podczas obciążenia pełnego i obciążeń częściowych. Układ Motronic zapewnia oszczędne zużycie paliwa i pracuje prawie bezobsługowo.

Motronic jest tak madrym urzedzeniem ze sam zczytuje jaka wartosc oktanowa ma wtryskiwane paliwo - czyli jak zalejemy 95 komp bedzie czytał 95 - po tez nie wlewa sie do silnika 98 bo tak i tak zaleca producent zeby nie wzrosły koszty eksploatacji auta.

A jak wiadomo np w samochadch z podrasowanymi silnikami potrezba dokładniejsze spalanie i czesto gesto zalecane jest wlewanie minimum 98.Tak np miałem w Alpinie zalecane było 98.

PS.Sory za słownikow burdel ale mam prawie 40 goraczki.

Pancin - 2006-02-26, 22:08

W seryjnym silniku nie ma sensu lanie PB98. Do odpowiedniego spalenia PB98 potrzebne jest wyprzedzenie zapłonu, ponieważ wyższa liczba oktanowa daje lepszą kaloryczność paliwa, ale czas spalania jest dłuższy. Jeżeli auto nie ma czujnika spalania stukowego, komputer nie ma możliwości wyregulować odpowiednio zapłonu. Komputer silnika posiadającego czujnik spalania stukowego jest w stanie regulować zapłon na podstawie sygnałów z niego. Jeżeli zalejemy lepsze paliwo zapłon może zostać przyspieszony, ponieważ granica spalania stukowego też się przesuwa. Na gorszym paliwie komp. automatycznie opóźni zapłon. Kirek - nie wiem gdzie ty znalazłeś w tym opisie coś na temat takiego czujnika w Motronicu, ale z tego co się orientuję to w motorach M20 takiego czujnika nie ma.

Inaczej jest z paliwami typu 99+, bo tam mamy całą masę różnych dodatów uszlachetniających. W przypadku standardowego paliwa PB98 nie będzie żadnej poprawy osiągów, a zużycie paliwa może nawet wzrosnąć ponieważ silnik ze standardowym zapłonem tego paliwa nie będzie dopalał. Jedyna różnica może polegać na tym, że niestety w Polsce paliwo PB95 zwykle nie ma 95 i łatwiej trafić na jakiś syf, a 98 może poprostu być lepszej jakości.

casus maximus - 2006-02-27, 11:43

to jakie w koncu paliwo lac do m20b20? :lol:
--==maly==-- - 2006-02-27, 11:47

casus maximus napisa³/a:
to jakie w koncu paliwo lac do m20b20? :lol:

Olej napędowy lub opałowy powinien być ok.

casus maximus - 2006-02-27, 11:48

to w takim razie wleje mleko dowcipnisiu...
--==maly==-- - 2006-02-27, 12:03

Trzeba umieć wyciągać wnioski. Przeczytaj dokładnie co napisali koledzy. Dobrej jakości PB95 powinno wystarczyć ewentualnie v.power 99+.