BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Cała buda drga

Piotreek E-30 - 2006-03-03, 19:43
Temat postu: Cała buda drga
Witam. Mam taki problem cała karoseri ami drga i to jest wtedy dość głośno. Bardzo mocne to jest przy wysokim biegu i niskich obrotach. Przy normalnych obrotach jest mniej odczuwalne ale nadal występuje. Mam pytanie co może być winne temu? Podpora wąłu, może poduszka pod dyfrem czy guma łącząca skrzynie z wałem. Poduszki pod silnikiem wymienione. Sprawdzałem gume skrzynia-dyfer z wyglądu jest okej nie pąpekana i nie widac śladów zużycia, podpora też mi sie wydaje oki chociarz troche guma jest miękka ale nie mocno. Poduszki dyfra nie sprawdząłem ostatnio, jesienią wyglądała na dobra też.Czy są jakieś konkretne sposoby żeby sprawdzić te elementy? Czy pozostaje wymiana po kolei tych elementów aż do wyeliminowania drgań??
duchPW - 2006-03-03, 20:01

może to głupie, ale czy masz wyważone koła?
a co do drgań na niskich obrotach przy i na wysokim biegu, to normalka i staraj się tak nie robić, bo to najgorsze katowanie silnika - poczytaj, bo ostatnio był o tym dośc obszerny temat na forum

Piotreek E-30 - 2006-03-03, 20:26

Koła raczej sa w porządku były wyważane przed zimą, co do jazdy na niskich obrotach wiem że tak nie można nie mówie że tak jezdze ale, czasami przy zmianie biegów zanim przyspieszy też jest takie drganie jak sie rozpędza, po obserwacji podczas jazdy wydaje mi sie że to jedna z tych 3 rzeczy co wymieniałem wyżej tylko jak sprawdzić która:/
Adi - 2006-03-03, 20:43

jeśli chodzi o te koła to sprawdź na wszelki wypadek bo jak wyważałeś przed zimą to do tej pory mogło się co nieco zmienić szczególnie na naszych dziurawych drogach mogłeś coś zgubić, może też być, że masz uszkodzoną sama opone tzn. siakiś cycek Ci wyskoczył. Sprawdź to, nic nie kosztuje a zawsze bedziesz pewien, że koła są ok. Ja tak miałem w poprzednim samochodzie, już chciałem co nieco wymieniać a okazało się że opona uszkodzona i właśnie objaw był taki że troche drgało na kierownicy i przenosiło się na całe nadwozie.
Piotreek E-30 - 2006-03-03, 21:24

Jutro sprawdze koła w wulkanizacji a te drgania wg mnie powstają mniej więcej od połowy samochodu między skrzynią a dyfrem.Kierownica mi niedrga.
sarna1 - 2006-03-03, 21:31

podpora walu do wymiany.
Bartek_P - 2006-03-03, 23:01

Na moje też podpora wału, jeśli była wymieniana niedawno, to może wał trzeba wyważyć.
Jeśli wał trzeba wyważyć to cały kompletny.
Jakby koła biły to nie częsło by całą budą. Kierownica, tył, może , ale nie całą kastą.
Jeśli poduszki pod skrzynią i silnikiem są ok, to zostaje podpora wału.
Przy niewyważonym wale, nawet nowa po miesiącu będzie do wymiany

Lord Lukasz - 2006-03-04, 08:15

Warto obadać też poduchy pod skrzynią, ja też tak miałem w 1.8, wydaje mi sie że to będzie kwastia wału, nie rozkręcałeś czasem wału kiedyś ? jeśli tak, masz go dobrze złożonego (do znaków) i 2 kawałki napewno są te same. Obadaj podpore i gume stawiam że to będzie coś z wałem. Podczas swapa dowiedziałem sie rzeczy o których nie miałem pojęcia, na 2 kawałkach wału są znaki i czeba wał skręcać żeby były w lini pionowej, przestawienie o jeden zawet ząbek powoduje drgania, pozatym często ludzie oferują do sprzedaży jedną część wału, tez głupota takie coś kupować bo wał przecież wyważany jest w całości

Pozatym żeby obadać gume i podpore musisz mieć wał ściągnięty bo tak na oko nie wybadasz.