BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - sygnaly dzwiekowe i kontrolka "Motorol" w E30

Bruner - 2004-08-10, 18:16
Temat postu: sygnaly dzwiekowe i kontrolka "Motorol" w E30
Witam
W moim 320 E30 wlacza sie czasem sygnal dzwiekowy - 3 krotkie "pikniecia" w odstepach ok pol sekundy, co one oznaczaja? Nie zapala mi sie w tym czasie zadna kontrolka, sygnal pojawia sie zarowno w czasie jazdy jak i na postoju przy wylaczonym silniku.
Drugie pytanko dotyczy "komputerka", a dokladnie kontrolki Motorol. Co ona oznacza? Domyslam sie ze cos z olejem ale co? Poziom? Cisnienie? Czy jeszcze cos innego? Zapala mi sie to czasem i nie wiem o co chodzi, przy roznych obrotach silnika, kontrolka na desce rozdzielczej w tym czasie sie nie pali, poziom oleju ok polowy skali.

Pozdrawiam
Bruner

sarna1 - 2004-08-10, 19:14

motoroil to poziom oleju - jest taki specjalny czujnik w misce - jezeli poziom jest ok to widocznie cos tam nie styka jak sie zapala - WD40 w kostke i zobaczysz (czujnik jest w misce olejowej od strony lewego przednniego kola)

a to pikanie to chyba (o ile sie nie myle) powiadomienie o gololedzi - pika jak temp. zewnetrzna spada do ok 3C takze pewnie masz zwalony czujnik..

Bruner - 2004-08-10, 23:10

Gdzie jest ten czujnik od gololedzi i co z nim zrobic jak go znajde? Tylko nie piszcie ze wymienic:) Elektryka to dla mnie czarna magia stad durne pytanie. Wlasciwie zle okreslilem ten dzwiek, to nie pikanie, tylko podobny dzwiek jak powiadomienie o wyladowanej baterii w nokii, taki jakby dzwoneczek dochodzacy gdzies z pod deski rozdzielczej.

Pozdrawiam
Bruner

slawo - 2004-08-10, 23:56

To jest od czujnika temp. a sprawdz nna zegarko-komputerku jaka wyswietla Ci temp.Jesli temp jest "dziwna" czujknik znajduje sie z przodu auta przy kanale powietrznym od hamulcow bodajrze,niech mnie ktos poprawi....bo za cholere nie pamietam
Bruner - 2004-08-11, 01:53

Temperature wyswietla na oko prawidlowa (jesli juz to raczej zawyza), czyli w ostatnich dniach zadko ponizej 26 stopni, nie zauazylem jakis dziwnych skokow . A tak wogole to myslalem ze ten wskaznik podaje temperature wewnatrz samochodu:)

Pozdrawiam
Bruner

Miki - 2004-08-11, 08:09

Bruner napisa³/a:
A tak wogole to myslalem ze ten wskaznik podaje temperature wewnatrz samochodu:)

Pozdrawiam
Bruner

wewnatrz samochdu na słońcu to byś miał ponad 50stopni pewnie dlatego czujnik nie pokazuje temp. we wnetrzu abyś nie dostał zawału :twisted: :twisted: :twisted:

slawo - 2004-08-11, 12:02

A ja nie mam czujnika (wrrrr szukam cay czas dobrego) i mam -30 stopni :) zima non-stop :)
sarna1 - 2004-08-11, 15:38

slawo napisa³/a:
A ja nie mam czujnika (wrrrr szukam cay czas dobrego) i mam -30 stopni :) zima non-stop :)

Przeciez pisalem wczesniej w jakims watku jak zrobic taki czujnik za ok 50 gr :) poszukaj..

slawo - 2004-08-11, 19:07

Nie obraz sie,ale szukalem :( albo mi juz sie w oczach przewraca.Mozesz napisac? Pozdrawiam
Anonymous - 2004-08-11, 23:20

slawo napisa³/a:
Nie obraz sie,ale szukalem :( albo mi juz sie w oczach przewraca.Mozesz napisac? Pozdrawiam

http://slave.e-edukacja.p...opic.php?t=1206

Pozdrawiam

slawo - 2004-08-11, 23:32

Ok,dzieki,ale w koncu jaki kupic termistor? nie mam miernika :(
Grzesio - 2004-08-12, 01:20

To zegarek piszczy przy zblirzającej się godzinie trzy razy jak masz włączoną funkcję ME (klawisz MEMO)
nokerman - 2004-08-12, 06:12

albo zdycha ci bateria w nokii :lol: