BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - miska olejowa

MaSTeR - 2006-03-08, 17:26
Temat postu: miska olejowa
Przed wczoraj tak jakos sie zdazylo ze kostka brukowa na mojej ulicy "podniosla sie" ale tylko w jednym miejscu ... co przelozylo sie w polaczeniu z oryginalnym zawieszeniem iS-a na dosc niezla wyrwe z peknieciem w misce olejowej :evil: :evil: w zwiazku z tym mam pytanie ... na realoem.com obejrzalem miske M42 i M40 i wydaja sie takie same, chcialbym jakies potwierdzenie tego :roll: , teraz druga rzecz ... wg. tych rysunkow co tam znalazlem miska sklada sie z 2 czesci, gornej - przykrecanej do bloku silnika i dolnej - przykrecanej do tej poprzedniej czesci (prawda?)? Trzecie pytanie ... czy da sie kupic sama ta dolna czesc (o ile miska sie sklada z takich 2 czesci)? jaki jest koszt miski?
duchX - 2006-03-08, 17:37

wszystkie odpowiedzi an twoje pytania tak przy czym musisz trafic zeby dostac wogole miske tzn sam dol, jak nie to spawac duzo taniej !! !! tylko podstawa nie wolno myc miski tam gdzie spawaja sami sobie ja umyja
BADYL - 2006-03-08, 17:45
Temat postu: Re: miska olejowa
MaSTeR napisa³/a:
Przed wczoraj tak jakos sie zdazylo ze kostka brukowa na mojej ulicy "podniosla sie" ale tylko w jednym miejscu ... co przelozylo sie w polaczeniu z oryginalnym zawieszeniem iS-a na dosc niezla wyrwe z peknieciem w misce olejowej :evil: :evil: w zwiazku z tym mam pytanie ... na realoem.com obejrzalem miske M42 i M40 i wydaja sie takie same, chcialbym jakies potwierdzenie tego :roll: , teraz druga rzecz ... wg. tych rysunkow co tam znalazlem miska sklada sie z 2 czesci, gornej - przykrecanej do bloku silnika i dolnej - przykrecanej do tej poprzedniej czesci (prawda?)? Trzecie pytanie ... czy da sie kupic sama ta dolna czesc (o ile miska sie sklada z takich 2 czesci)? jaki jest koszt miski?

Da sie dokupic sama dolna czesc.

Ps. Nówka sztuka kosztuje 300 zł.

MaSTeR - 2006-03-08, 17:48

te 300zl to chodzi o dolna czesc?
z taka wyrwa w misce jak ja mam to raczej ze spawania nici :evil: czy 200zl za cala miske z m40 to duzo?

[ Dodano: Sro Mar 08, 2006 5:50 pm ]
aha ... moze jeszcze takie pytanie ... czy musze podnosic silnik lub inaczej kobinowac zeby zdjac miske olejowa (cala)? a jak bym chcial odkrecic tylko dolna czesc to czy by sie obeszlo bez zbednej robory?

wrona - 2006-03-08, 18:01

MaSTeR napisa³/a:

z taka wyrwa w misce jak ja mam to raczej ze spawania nici

dobry majster da rade ja do swojej miski pięść moglem włożyć ale kawal aluminiowej blachy karbowanej i dalo rade :)
za te usluge w szwecji zaplacilem prawie 700 pln :evil:

MaSTeR - 2006-03-08, 18:17

heheheh to chyba bym wilal do ASO pojechac:P z reszta i tak pewnie bedzie za czesci i robocizne placic zaklad ubespieczajacy ta droge bo wezwalem na miejsce policje :twisted: zobaczymy jak to dziala :) . Oby zadzialalo.
Jeszcze moze jedna rzecz ... da sie kupic osobno uszczelki do tej gornej i dolnej czesci miski czy musze kupic dwie (jako komplet)?

janek - 2006-03-08, 20:05

Można osobno .
MaSTeR - 2006-03-08, 20:26

to moze jeszcze ktos zaproponowal by mi jakis naprawde DOBRY olej do M42, kiedys na stronie castrola bylo takie fajne narzedzie do sprawdzania specyfikacji i dobierania olejow ale teraz go nie ma :cry:
duchX - 2006-03-08, 21:30

o olejach bylo !! !! Castrol RS 10W60
MaSTeR - 2006-03-09, 15:34

wg mnie rqaczej 10w odpada, wg tej specyfikacji ktora pamietam to byl to jakis 5w40 tylko ktory... ale dzieki za odpowiedzi. pozdro.
henry - 2006-03-09, 21:27
Temat postu: olej
....Sluchaj Xeon'a , ma rację , przeciez sam chciales by Ci polecic naprawde dobry olej więc Castrol RS Formula Racing 10W/60 jest naprawde super.......Pzdr- henry
MaSTeR - 2006-03-10, 00:05

[URL=javascript:openWin('http://www.ew2.lubesinfo.com/login.asp?sc=1203')]klik[/URL]

polecam poczytac zanim zmienicie olej...

[ Dodano: PiÄ… Mar 10, 2006 12:08 am ]
maly blad :) ... klik

[ Dodano: PiÄ… Mar 10, 2006 12:17 am ]
teraz mam jeszcze takie male pytanko ... czy silniki M42 i M44 roznia sie czyms prucz kolektora? jest jakas inna pompa oleju etc? bo maja zupelnie inne specyfikacje dotyczace olejow ... albo inaczej czy moge wlac castrola RS 0W40 do M42?