BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Wymiana sprzegla.Jakies rady?

<jacob> - 2006-03-08, 20:56
Temat postu: Wymiana sprzegla.Jakies rady?
Witam
Niestety jestem zmuszony do wymiany sprzegla w etce,bo nie chce moje malenstwo jechac. Chce sam wymienic bo niechce dopuscic nikogo do niej:). Macie moze jakies rady, moze sami wymienialiscie i napotkaliscie sie na cos z czym byl jakis wiekszy problem. Jakies specyficzne klucze potrzebne? Pomozcie prosze moze komus jeszcze sie to przyda.
Pozdrowionka

Marcin e30 - 2006-03-08, 23:41

proponuję zaopatrzyć sie w klucz dynanometryczny, komplet dobrych nasadek + jakaś przedłużka, może też nasadki Torx ( takie fajne gwiazdki - jeśli masz takimi solnik skręcony ze skrzynią) i potrzebny będzie Ci walec do ustalenia położenia nowej tarczy - niestety nie wiem jaką powinien mieć średnicę przy ecie.

jeśli robisz to pierwszy raz to weź sobie kogoś do pomocy kto choć raz to robił - zawsze to jakieś ułatwienie
pozdro

slawo - 2006-03-09, 14:58
Temat postu: Re: Wymiana sprzegla.Jakies rady?
<jacob> napisa³/a:
Witam
Niestety jestem zmuszony do wymiany sprzegla w etce,bo nie chce moje malenstwo jechac. Chce sam wymienic bo niechce dopuscic nikogo do niej:). Macie moze jakies rady, moze sami wymienialiscie i napotkaliscie sie na cos z czym byl jakis wiekszy problem. Jakies specyficzne klucze potrzebne? Pomozcie prosze moze komus jeszcze sie to przyda.
Pozdrowionka

silnik musisz z tego co wiem opuscic na lapach bo iaczej chyba nie odkreciszz skrzyni - eta ma kolo dwumasowe - tracza jest bez sprezynek - zeby Ci innego nie sprzedali

bmwm - 2006-03-10, 01:13

jak wyjmniesz wszystko nawierzch,sprawdz czy kolo dwumasowe jest dobre,to tez prezyczyna moze byc ze autko nie jedzie
cypis0 - 2006-03-10, 08:07

powiem tak robotu odza.....nia ale 1 dzien i pomoc kolegi i dasz rade. co ci potrzeba nasadki torx 10 , 12, 14 komplet dobrych nasadech i dłogie przedłózki z przegubami.
co musisz zrobic wydech odkrec najlepiej przu kolektorze bo potem zwadza, odkrec podpore walu i wal przy skrzyni i opusc go, odkrec z skrzyni wysprzeglik (ale nie wezyk tylko cały wysprzeglik zeby potem go nie odpowietrzac) potem zabierasz sie za wyczepienie lewarka na 2 bocach wodziki sa do skrzyni i zabezpeczone blaszkami, odczepiasz czujnik wstecznego. To masz skrzynie goła teraz zakladasz torxy i jedziesz najwiekszy klopot sprawiaja 4 sróby....2 torx 14 na samej górze skrzyni dobra przedluzka i nad skrzynia je bedziesz widzial no i oczywiscie sroby rozrusznika to jest masakra!!! najlepiej wziasc breszke zaprzec sie i ocunac troche skrzynie w strone pasarzera wtedy robi sie tam wiecej miejsca..... jak juz masz skrzynie na dole odkrcasz dociska (6 srób imbusowych) i masz sprzeglo na dole:)))
nie kupuj sprzegla przed robota!!!! byly 2 rodzaje z kolem jedno i 2 masowym (90% to dwumasowe ....ale .....10% szans zostaje) zobacz wez tarcze ze soba i wtedy kupuj

ogólnie dniówka roboty ale nic nie da sie popsuc robota jedynie przewalona dlatego ze jest malo miejsca na okolo skrzyni od tyle co moge napisac :) )

<jacob> - 2006-03-12, 13:10

W tym tygodniu bede wymienial, zdam relacje z czym byl problem jak narazie dzieki za wskazy:)
meles - 2006-03-17, 15:21

Ja siÄ™ podepnÄ™ pod temat.

Jaka wysoka jest skrzynia? Czy da się ją wyjąć stawiając auto na kobyłkach 40cm, czy trzeba do tego kanał?

cypis0 - 2006-03-17, 18:22

hmm teoretycxnie da sie wszystko....praktycznie nie ma szans bez kanalu albo podnosnika do calego auta po 1 nie wiem czy wyciagniesz skrzynie dostep do srób jest tragiczny stracisz tylko nerwy..:PP