BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - pompa vaccum

krzycho - 2006-03-17, 16:54
Temat postu: pompa vaccum
Jakie ma byc podciśnienie w podciśnieniowej pompie wspomagającej hamulce?
Vindevil - 2006-03-18, 18:50

O podciśnieniu trudno powiedzieć jakie ,bo zależy ono od ilości powietrza zasysanego przez kolektor.A tak w ogóle to po co je mierzyć.
Jak hamulce są słabę to trzeba raczej szukać przyczyny w klockach, bembnach lub tarczch. Jeśli posiadasz pewność że są dobre i dalej jest źle to pomaga wymiana membrany w servo hamulca. A najprostszym sposobem jej sprawdzenia to na odpalonym silniku mocne pompowanie i patrzeć jak zachowują się obroty. Jak spadają tak nisko że samochód prawie gaśnie to na bank do wymiany.

krzycho - 2006-03-18, 19:38

Jeżeli chodzi o klocki bębny itd. jest OK. Wymieniłem nawet pompe hamulcową i serwo. zostaje tylko właśnie pompa vaccum która daje podciśnienie ale podejrzewam że zbyt małe. Nie działa ona na zasadzie memrany tylko jest tam obracajaca sie płytka z tworzywa sztucznego. Nie dzieje się to w mojej beemce tylko w służbowym Peugecie Boxer 2,5 TDI. Myślałem że mi ktos pomoże bo czytałem tu wiele mądrych wypowiedzi.
duchX - 2006-03-18, 20:43

wlacz silnik odlacz pompe vacu od serwa i palcem zatkaj wezyk od pompkli jak bedzie mocno ciagnac powietrze to jest ok
krzycho - 2006-03-18, 21:05

W ten sposób sprawdzałem i jest wyczuwalne to podcośnienie. Chodzi o to, że za pierwszym nacisnięciem pedału hamulca podczas hamowania na drodze jest wszystko dobrze. Natomiast za drugim i kolejnym wspomaganie przestaje działać. Dopiero po ok.20 sekundach powraca wspomaganie i rzecz dzieje się od nowa.
duchX - 2006-03-18, 21:52

albo masz walniete serwo alba polaczenie serwo pompka :) i tyle nic innego nie moze byc
xsilver - 2006-03-18, 23:05

masz typowe objawy uszkodzonej vacum pompy - mialem u siebie w renaulcie traficu to samo - naciskam raz na hamulec jest ok, 2 raz kiszka , a 3 nie ma wspomagania... objaw byl slabszy jak jezdzilem na wysokich obrotach - wymienilem pompe i wszystko smiga