BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Opony do e-36 oraz porada o wydech;)

LuKaSzQ18 - 2006-03-19, 19:58
Temat postu: Opony do e-36 oraz porada o wydech;)
Witam koledzy mam do was pytanko niedawno wymieniałem tłumik w mojej bmw e-36 m40b16 i był troszkie pogięty i niedziałający katalizator postanowiłem że go wytne i gdy założyłem tłumik sam jest troszke brzydki dziwięk, a wiec może jakies porady co zamiast katalizatora tam wsadzic oraz mam pytanie jaki niezadrogi tlumik końcowy założyć aby auto miare ładnie pomrukiwało. Następna kwestia to to ze kupiłem oto takie alufelgi http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=92254209 i niewiem jakie założyc opony aby auto mimo tak małego silnika się radziło ;) Proszę o jakies porady .Z góry dzięki
Menel - 2006-03-19, 20:19

masz ta samo porazke co ja . kolega wycial mi sam srodek kata nie uprzedzajac mnie o dzwieku jaki bedzie w czasie jazdy.mialo byc tylko glosniej a jest blaszany odglos duzego fiaciora czy starego poloneza.jedynym wyjsciem jest wstawic srodkowy seryjny bez kata. w e30 pasuje np od 323.nie wiem jak w e36 tym bardziej w 4 garach.

co do opon to poszukaj 195/45 i zmien te podrobione dekle bo sa one chyba z borbetow A.

LuKaSzQ18 - 2006-03-19, 21:18

dziwięk jest porażka..a na jakie dekle zmienic ;) ? moze jakaś fotka?
Menel - 2006-03-19, 22:13

na zwykle od azevow A. chyba beda pasowac bo to sa azevy lub ich odpowiednik.najlepiej plaskie.jak zdejmiesz dekle tez spoko bedzie wyglad- bardzej agresywnie.
korzuch - 2006-03-19, 22:15

yo!
Jak menel napisał albo plaskie albo zdjac zresztą i tak na lato ci ukradna wsiury od golfów :D
pozdro

jaqub - 2006-03-21, 18:56

w 6sciu cylindrach jak sie nagrzeje to przestaje brzeczec blachowo... a tak serio to najlepiej wstaw jakikolwiek tlumik srodkowy o odpowiedniej przepustowosci... ostatni tlumik to w zaleznosci od finansow i gustow jesli nie chcesz wydac duzo a kupic dobrze to bierz ultera, jak masz wiecej kaski kup uniwersalnego REMUSa z jakiejs wyprzedazy w fosabie (wydasz +/- 600pln)... co do felg to najlepiej jak wezmiesz gumy nie szersze niz 205.
--==maly==-- - 2006-03-21, 19:06

Dekle od azev-ów nie będą pasować bo nie są płaskie tylko mają "wyporwadzenie" kształt na początek ramion. Inaczej mówiąc kształt ramion zaczyna się już na deklu. Najlepiej dorobić plaskie albo poprostu zdjąć. Co do brzęczenia ja mam to samo po zdjęciu "wyciszenia" ze środkowego tlumika. Poluzowało się i brzeczało więc wywalilem i teraz brzęczy ale tylko jak jest zimny.
Menel - 2006-03-21, 23:09

Cytat:
w 6sciu cylindrach jak sie nagrzeje to przestaje brzeczec blachowo

to prawda. mam wlasnie tak samo po rozgrzaniu. gorzej brzeczy jak jest zimny a juz lepszy jest odglos po paru kilometrach .