BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - zasadniczo dwa pytania...e36

raven - 2006-03-20, 17:30
Temat postu: zasadniczo dwa pytania...e36
witam, jak w temacie mam dwa pytanka do szpeców od bawarek:
1> czy moze mi ktoś polecic jakiegos dobrego mechanika w lublinie, zeby np wymienic pasek w mojej besuni???, tylko chodzi mi o takiego co wie jak i z czym co sie je,a nie takiego co mi na znaki bedzie ustawiał - bo tak sie robi w każdym aucie...juz takich magików to ja widziałem...
2 pytanko o zegary do e36.Jeżlei przełoże całą płyte z układem scalonym z zegarów z czasomierzem do obudowy z obrotomierzem, to czy to będzie działało????
pozdrowionka

kamil.k - 2006-03-20, 19:50
Temat postu: Re: zasadniczo dwa pytania...e36
raven napisa³/a:
witam, jak w temacie mam dwa pytanka do szpeców od bawarek:
1> czy moze mi ktoś polecic jakiegos dobrego mechanika w lublinie, zeby np wymienic pasek w mojej besuni???, tylko chodzi mi o takiego co wie jak i z czym co sie je,a nie takiego co mi na znaki bedzie ustawiał - bo tak sie robi w każdym aucie...juz takich magików to ja widziałem...

sorry za OT

to po co sa znaki :roll: dla jaj je zrobili :?

raven - 2006-03-20, 20:43
Temat postu: jaja
nie no ja wiem, ze znaki są potrzebne dla jaj i dla kobitek, które ne wiedza gdzie sa jaja, to jakos tam w końcu trafia nie???tylko mi chodzi o to by po prostu to był fachowiec dla którego znaki to formalność, tudziez kwestai wryfikacji tego co wie a nie główna wytyczna. Na znaki to może mi ustawic i mój wujek, który całe zycie ciągniki rozbierał, aj w sumie też mógłbym to zrobić, ale nie chodzi o to, by eksperymentowac- poprwacie mnie jesli się mylę???
ChriS - 2006-03-20, 20:58

To ja siÄ™ przyczepiÄ™ o drugiego pytanie :wink:
W e36 zegarek zamiast obrotomierza?Były takie?Chyba nie.Może chodzi Ci o zegary z e30?

viktor - 2006-03-20, 21:22

ChriS napisa³/a:
To ja siÄ™ przyczepiÄ™ o drugiego pytanie :wink:
W e36 zegarek zamiast obrotomierza?Były takie?Chyba nie.Może chodzi Ci o zegary z e30?

http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=724305

tam coś piszą o korbkach i zegarach ze wskazówkami w E36 :wink:

pozdro

patryk w-wa - 2006-03-20, 22:14

Były zegarki w e36 zamiast obrotomierza wystarczy przełozyc cały układ elektryczny do nowych zegarow i bedzie dzialac tak samo zrobilem u siebie.
raven - 2006-03-20, 23:44

dzieki Patryk za odp, z zegarkami to już teraz spokojniej sie pobawię, tylko czekam jeszcze na ludzi z Lublina...
henry - 2006-03-20, 23:53
Temat postu: I pytanie
Witam !! Ja mam pare słów odnosnie pierwszego pytania raven'a. Prawde mówiąc odpowiedzi na swoje pytanie powinienes szukac ( o ile bys je tam zamiescil ) "pietro niżej" ( w tuningu). Domyslam sie ,że chodzi Ci o sprawdzenie rzeczywistych faz rozrzadu i takie tez jego ustawienie by bylo optymalne.No to do tego byloby Ci potrzebne kolo rozrzadu z płynna regulacją ( z tzw "fasolkami"), czujnik zegarowy z podstawa do mierzenia kata otwarcia zaworow.......i sporo kasy......bo regulacje taka przeprowadza sie na hamowni.Czy o takie ustawianie rozrzadu Ci chodzi ????? Pozdrawiam - henry
kamil.k - 2006-03-21, 08:33

ale jesli glowica nie byla planowana to ustawienie na znaki bedzie ok

co innego jesli byla planowana - wtedy ustawienie na znaki powoduje przesunienie faz rozrzadu

ustawianie z podzialka katowe jest troche upierdliwe bo wystarczy rozny luz na zaworach i juz wychodza inne fazy rozrzadu

jaqub - 2006-03-21, 18:49

jesli szukasz majstrow z lublina do e36 to szczerze Ci polecam chlopakow z BRJta... nie sa tani... ciezko sie dobic bo duzo aut robia i w zasadzie tylko BMW (no chyba ze silniki bmw w oplach)... najlepiej umowic sie na godzine telefonicznie bo inaczej to mozesz czekac i czekac... nr (0-81) 5337823 Warsztat na warszawskiej 150 ( jadac z lublina w strone wawy po lewej stronie na gorce a wczesniej jest stacja z gazem).
raven - 2006-03-22, 07:57
Temat postu: dzięki
dzieki za porady, do BRJ sam sie przejadę a ze swojej strony mogę np polecic z czystym sumieniem speców od zawieszeń...ul.Trześniowska, ojciec z synem (Henryk Geneja) tel: 603 77 87 24, maja skromniutkie warunki ale znają sie an rzeczy i wiedzą gdzie zyją- czytaj ceny nie sa europejskie :D , pozdrawiam :)