BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Tulej metalowo-aluminiowa tylnego wachacza

misster - 2006-03-23, 18:04
Temat postu: Tulej metalowo-aluminiowa tylnego wachacza
[e36]Mam do wymiany tulej metalowo aluminiowa tylnego prawego wachacza,ta ktora laczy wachacz z nadwoziem.Pojechalem do jednego goscia i krzyknal mi 100pln z wymiana,inny powiedzial 350 za sama robote bo tzreba polosie wyciagac,hamulce odpowietrzac a moze i dyfer,mial juz ktos z tym doczynienia ,bo nie chce zeby mnie skroili.Kupic oryginalna ,czy zamiennik??Ile naprawde jest z tym roboty??PO naprawie trzaba ustawiac zbierznosc i katy pochylenia??
pudzian - 2006-03-23, 19:01

no jak ci krzyknol 100zl to dobra cena za jedna strone 100zl czy za dwie bo ja bym zmienil odrazu dwie sztuki:)i kupoj najlepiej orginaly bo to przerypana sprawa a pozatym poszukja na forum bo bylo sporo tego pozdro :wink:
ArtiBig - 2006-03-23, 22:44

zapewne chodzi o o tuleje belki pomocniczej zawieszenia bo z ta jest rzeczywiscie problem bo trzeba całe zawiezenie domontowac i ciezko wychodzi

bo z reguły z tyłu nic sie innego nie wymienia

misster - 2006-03-24, 12:55

z tego co widzialem na schemacie to jest tuleje wahacza wzdluznego
BMWkowal - 2006-03-25, 13:18

misster: chodzi ci pewnie o tuleję metalowo-gumową tylnego wzdłużnego wahacza, czyli silentblock. Kup najlepiej Lemfordera. Cena w aso ok. 50 zł więc prawie za darmo. Ten mechanik, co ci powiedział 100, prawdopodobnie będzie to robił bez wyciągania wahacza, ten drugi, za 350, będzie wyciągał wahacz i wciskał tuleję na prasie. Drugi sposób jest lepszy, ale decyzja należy do ciebie, bo to twoja kasa. W obu przypadkach trzeba ostawić geometrię kół tylnych.
misster - 2006-03-26, 12:04

dzieki na taka odpowiedz wlasnie czekalem
pozdro

adrian e30 - 2006-03-28, 14:21

wyjecie tulei bez wyciagania wahacza tez jest dobrym sposobem tyle tylko ze trzeba to zrobic odpowiednim silownikiem do wyciagania tulei. zapytaj kolesia ktory rzucil cena 100 jak on to robi i czym. bedziesz wiedzial co wybrac. jak bedziesz kupowal tuleje to tylko oryginal wszystko inne sie wali po roku jezdzenia. pozdro
misster - 2006-03-29, 22:39

no bylem u nich bo robilem juz tam kiedys siecento i w sumie bylem zadowolony.Ale jak przyjechalem z bunia to mnie potraktowali jak jakiegos "dresa z beemy" ,a tego nie lubie i powiedzialem ze do tych hamow nie pojade :evil:
pojechalem do znajomka z chorzowa i z wymiana i zbieznoscia wzial mi 200pln
A ci z szombierek niech sie naucza kultury :twisted:

misster - 2006-03-29, 22:51

jako warsztat sa oki i robia w miare dobrze ,ale tak to jest jak szef nie ma czasu i rzadza gowniarze tzn robole