| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Sprężyny ostro obniżające a zwykłe amortyzatory????
cezar - 2004-08-16, 16:06 Temat postu: Sprężyny ostro obniżające a zwykłe amortyzatory???? Witka.
Mam w swoim e21 zwykłe amorki olejowe z przodu (nówki) oraz gazówki z tyłu (roczne). Czy czegoś nie spieprzę jeśli do takich amorków założę sprężynki utwardzone obniżające autko o ok 60mm? Nie będzie to miało negatywnego wpływu na żywotność amortyzatorów czy czegoś innego. Mam w kupnie takie sprężyny i nie wiem co zrobić. Słyszałem kiedyś, że do takich sprężyn są specjalne sportowe amorki, które są krótsze od zwykłych....
HELP!!!
Pawel-e30 - 2004-08-16, 18:42
Na seryjnych amorach auto możesz obniżyć do 40mm
Najprostrzym i najtaniszym rozwiązaniem przy sprężynach obniżające auto o 60mm będzie poprostu zregenerowanie tych amorków.
Powiesz mechanikowi że chcesz obniżyć auto o 60mm on ci wtedy skróci skok amortyzatora.
Jeśli się myle to niech ktoś mądrzejszy mnie poprawi.
SmasherE30 - 2004-08-17, 01:40
| Cytat: | | Na seryjnych amorach auto możesz obniżyć do 40mm |
Bzdura, wogóle nie można. Twarde sprężyny o niskim skoku zabiją zwykłe amortyzatory.
Zaleznie od typu amortyzatora zakład ma możliwość zmiany jego charakterystyki, czyli siły dobicia (twardość) i siły odbicia.
Wogóle powinieneś wiedzieć, ze aby nie wpędzać się w późniejsze koszty należy usprawnianie zawiechy zacząć właśnie od amorków! Twardych amorków które będą obciążone seryjnymi miękkimi sprężynami, ale to jest zdecydowanie lepsze i bezpieczniejsze wyjście. Dopiero potem wrzucasz niskie, twarde sprężyny.
A tak już na powaznie to się po prostu zostawia tak jak jest, zbiera hajs i od razu zakłada calość
Pawel-e30 - 2004-08-17, 07:38
Smasher żadna bzdura ja jeżdze na takich amorach i narazie nie nażekam zresztą czas pokaże
SmasherE30 - 2004-08-17, 08:03
okej
sarna1 - 2004-08-17, 14:11
smasher ma racje - jak chce sie jezdzic szybko i twardo trzeba zaainwestowac w amorki - to podstawa - z wlasnego doswiadczenia wiem ze nizsza sprezyna + seryjny amor to niewiele lepsze wyjscie od serii.
ChriS - 2004-08-17, 20:08
Mam sprężyny -40mm i seryjne amorki(gazowe) 2 lata i wszystko ok. Benia prowadzi się świetnie ,a na przeglądzie amorki nie wykazują osłabienia.Pozdrawiam.
SmasherE30 - 2004-08-18, 00:16
bo to jeszcze zależy jak twarde sa te nowe spręzyny obniżające
casus maximus - 2006-04-15, 20:08
mam pytanie odnoscie amortyzatorow...czy sportowe amorki sa lepsze na nasze polskie drogi czy tez moze zwykla seria jest lepsza...ktore dluzej wytrzymaja przy normalnym uzytkowaniu?
jaras87 - 2006-04-15, 23:29
zalezy od jakości amorka ... lepiej niech mi ktos powie czy bede mogł zalozyc sprezyny -80/-70 do e21 do amorków bilstein b6 zdaje sie one były standardowo ze sprezynami
-30mm na przodzie i na tyle i takie wlasnie sprezyny mam ...
cypis0 - 2006-04-16, 00:14
wiecie co wszystko jest dobierane do wszystkiego....a jak wypada sprawnosc takich amorów na trzepakach przy takich sprezynach???sprawdzal ktos??ja sie bede upieral przy stosowaniu najlepiej gotowych zestawów (amor + sprezyna) ewentualnie dobierac wszystko wg charakterystyk!!tak samo pytanie mozna do -40 niby .....ale czy nikt nie pamieta o charakterystyce sprezyny!!!twarda. miekka, progresywna tego jest mase przeciez a wszyscy tylko sugeruja sie jednym -40 , -60 i na tym konczy sie tema!! mi sie zdaje ze jak to ma dac efekt jaki kolwiek oprócz wizualnego to nie jest tak panowie prosto:))
jaras87 - 2006-04-16, 11:30
własnie w tym rzecz ze mam komplet ! zestaw.. pasujący do siebie.. sprezyny są bardzo twarde .. przod jest praktycznie sztywny ! a pod maska jest m30 ...
zastanawiam sie czy nie oddac tych sprezyn do kowala...
i moje pytanie to ... czy bez problemu bede mogł przy tych amortyzatorach zalzoyc krotsze sprezyny... czyli czy bilstein b6 jest skroconey wzgledem seryjnych amorów...
Scigany - 2006-04-16, 13:13
jezdzilem tak kiedys w vw, mialem sprezyny H&R i amory seryjne, po wpadnieciu w dziure, a nawet w zaglebienie tak mocno dobijalo do konca , ze panel z radia wyskakiwal a mi szkliwo na zebach sie kruszylo ( raz sobie jezyk podczas gadki przygryzlem ) jak Ci dobije do konca, to uczucie takie jakbys spadl na wyprostowanych nogach na same piety. Wjezdzasz w dziure i czujesz jak amory wala o kielichy. Oby Ci przez maske cos nie wyszlo. Kup krotkie amory i sie nie zastanawiaj, chyba , ze chcesz krotkodystansowa taczke z auta zrobic
jaras87 - 2006-04-16, 13:21
no chce sie dowiedziec czy bilstein b6 jest krotki na tyle zeby mogl wspolpracowac z tak krotkimi sprezynami ... jezeli nie to normalnie dam je do skrocenia...
Adi - 2006-04-16, 13:31
A czy jeżeli amortyzator tak właśnie dobija jak pisze Scigany to czy na przeglądzie technicznym takie coś wychodzi przy teście amortyzatorów jako niesprawność?
fil - 2006-04-16, 13:37
to chyba logiczne ze salozenie twardych sprezyn do amorow o duzym skoku i malym tlumieniu oznacza ze samochod nie ma prawa zachowywac sie dobrze.to podobne do jazdy na zuzytych amorach. w wypadku twardej fedry i normalnych amorow jazda na autobanie bedzie piekna,nawet nagla zmiana pasu bedzie przebiegac szybko i sprawnie,ale juz hamowanie na luku i nierownosciach nie bedzie takie juz takie fajne..tak jak chlopaki mowia,najpierw amory potem sprezyny albo sie sprezyc i od razu wszystko..przedemna jest to samo wyzwanie.pozdrawiam
jaras87 - 2006-04-16, 16:20
czy ktoś mi odpowie na to pytanie ? nie moge znalezc fabrycznej max długosci bilsteina b6 na przodzie i na tyle....
Sosen - 2006-04-16, 16:27
| jaras87 napisa³/a: | no chce sie dowiedziec czy bilstein b6 jest krotki na tyle zeby mogl wspolpracowac z tak krotkimi sprezynami ... jezeli nie to normalnie dam je do skrocenia... |
Bilstein B6 jest w zasadzie do seryjnych sprężyn, rozmawiałem z kolesiem który je sprzedaje i mówił, że do powiedzmy -30 można je śmiało stosować, ale niżej już muszą być B8.
misza - 2006-04-16, 16:51
mozna takze kupic uzywke B6 i zregenerowac ja na B8, tak ustawic ze nawet do -60?podejdzie ale nie jestem pewnien niech sie Lukas wypowie on dobrze ten temat zna.
Lord Lukasz - 2006-04-16, 18:18
Dziwne rzeczy niektórzy piszą, każdy zwykły i seryjny amor pada na glebie, pada wolniej lub szybciej, zależy jaki amor i jaka gleba. Pozatym seryjne amory są miękkie i tródno przewidzieć jak sie auto zachowa na zakręcie przy dużej prędkości. Jeździłem na każdej konfiguracji (nawet na takiej cięte sprężyny i seryjny amor ), potem miałem -40/-40 sport sprężyny i seryjny amor, chwile działały potem zaczął padać tył i dobijało mi amory z tyłu, pozatym auto dalej było miękkie mimo że sprężyny sport, teraz mam konfiguracje sportowe sprężyny i sportowe krutkie amory z regulowaną twardością i nie ma porównania, przy dużych prędkościach auto sie idealnie prowadzi, w zakręcie klei sie do drogi a jak już sie odklei to jedna kontra i wraca spowrotem, nie ma żadnych śmiesznych przechyłów.
I kwestia jest tak kto po co chce glebowac auto ? czy do jazdy i czerpania z tego satysfakcji czy poprostu dla wyglądu, bo jeśli dla lansu to każda konfiguracja będzie dobra
Patenty typu skracanie seryjnych amorów, czy utwardzanie u kowala sprężyn są chyba gorsze od seryjnego zawiasu bo na seryjnym kierowca wie na ile może sobie pozwolić a na takij śmiesznej konfiguracji komuś sie wydaje że ma super sportowy zawias pierwszy zakręt i leży niestety.
jaras87 - 2006-04-16, 19:55
..chodziło mi o zregenerowanie ... skrocenie bilsteina b6 ............ u nas w gdansku jest firma ktora zajmuje sie tym profesjonalnie...obnizają auta az po sam asfalt ...
do tego mam dobrane sprezyny twarde ktore chce zwyczajnei skrocic u kowala nie zmieniajac ich charakterystyki .... .... sprezyny i amory były kompletem !
tak samo amory .. tylko skrocic bez wpływania na ich prace...
auto na obecnym układzie prowadzi sie rewelacyjnie !! tak jak kolega wyzej opisał w porownianu z innymi autami .. jest w 100% przewidywalne ... jak na 26 letnie auto to chyba sukces ...
auto prowadzi juz sie bardzo dobrze chce jedynie aby lezało nizej dla polepszenia wyglądu ....
Lord Lukasz - 2006-04-16, 20:21
Skracająć sprężyny zmieni sie ich charakterystyka a amory bilstein B6 są amorami seryjnymi czyli są miękkie i jak zmniejszysz skok dalej będa miękkie, sport amory nie są tylko krutsze ale i twardsze
LUKAS - 2006-04-16, 21:33
Nieskracaj sprezyn Kup inne, sportowe takie jakie chcesz.
Bilstein B6 to amor pod seryjną długość spręzyn. Można oczywiscie pod B6 zalozyc sprezyny np -20, ale pamietaj ze wtedy amor nie bedzie pracował w takim zakresie na jaki zostal skonstruowany i przewidziany. Chcesz ospóścić auto Kup sprezyny ktore je obniza o tyle ile Chcesz, a amortyzatory jakie masz Bilstein B6 oddaj do regeneracji
Powiedz o ile maja je skrocic, jakie sprezyny do nich zakladasz, jakie masz auto, jak jezdzisz autem i jak maja Ci je zestroic, jestem pewien ze po tym zabiegu na kazdym zakrecie bedziesz mial banana na buźce
Bilstein B8 jest przewidziany dla sprezyn -35. Różnica miedzy B6 a B8 jest taka ze B8 są niższe i twardsze, poprostu maja inaczej ustawione sily, ale konstrukcyjnie to taki sam amor jak B6. Tak wiec majac B6 mozesz go ustawic na B8, mozesz go nawet ustawic pod sprezyny -50, czego w nowym B8 niema
Tak wiec niekombinuj, nie rób druciarstwa, tylko kupuj dobre sprezyny, a amorki oddaj do regeneracji i powiedz czego po nich oczekujesz
PZDR!
duchX - 2006-04-16, 21:38
gosc jest usuniety wiec nie meczcie sie chlopaki
LUKAS - 2006-04-16, 21:42
| x_e_o_n napisa³/a: | gosc jest usuniety wiec nie meczcie sie chlopaki |
Jeden zadaje pytanie ale z odpowiedzi korzysta wielu
Wesolych Åšwiat
Piotr_1 - 2006-04-16, 23:46
Zasada granicy -40mm dla bmw się raczej nie sprawdza. Dotyczy ona fabrycznych pontonów, np. renault, golf czy inny fiat i tutaj jest ok. Dla bmw można to przetłumaczyć max -20mm.
casus maximus - 2006-04-17, 07:10
mam zamiar wlasnie zalozyc sprezyny sportowe 45/30 do zwyklych amorkow...narazie potrzebuje tylko do lasnu ale zobaczymy ile wytrzymaja amorki...jak okaze sie ze szybko padna to trzeba bedzie kupic sportowe amorki....tak wiec czas pokaze...w razie jakby co zarzuci sie sportowe amorki...
jasiel - 2006-04-17, 15:11
witam
ja mam taka konfiguracje amory sachs sport i sprezyny weitec 60/40 jezdze tak juz 2 lata wszystko jest jak do tej pory ok amory nadal trzymaja auto dobrze sie prowadzi jest dosyc sztywne na 15 a po zalozeniu 17 to woz drabiniasty czuc kazdy kamien lezacy na drodze
wczesniej mialem sprezyny jakies tam 60/40 i amory bilstein b6 (podly dosc szybko)
Lord Lukasz - 2006-04-17, 15:27
Ja polecam KONI Sport z regulacją twardości
|
|