BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Problem z VISCO w m40b16

LuKaSzQ18 - 2006-03-28, 21:44
Temat postu: Problem z VISCO w m40b16
WItam kupiłem dziś nową Viscoze przykręciłęm ją i wydaje mi się że cały czas chodzi nawet jak odpale silnik to ona ostro zapiernicza tzn wiatrak co może być tego przyczyną ? czy ona jest uszkodzona?
Menel - 2006-03-28, 21:46

moze wisko jest na stale zblokowane? ale jak piszesz ze nowe to nie wiem.
podobno visko musi lezec plasko jak nie jest w samochodzie zeby cos tam cos tam :lol: wiem ze gdzies graja ale nie wiem gdzie :lol:
moze sam przykreciles za mocno przykreciles sruby i sie wlasnie zblokowalo.

henry - 2006-03-28, 21:55
Temat postu: visco
........Sprzęgło jest po prostu nowe i musi trochę"popracowac " i będzie wszystko dobrze (sam mam taki przypadek).........Jacku !!!! Akurat visco (jak niezamontowane) musi "stac" a nie lezeć, pozycja przy skladowaniu taka sama jak w aucie..........pozdrawiam - henry
adrian e30 - 2006-03-28, 23:09

rozchodzi sie
xvc - 2006-03-29, 01:12

...
w przypadku gdy wisko lezalo jakis czas, to zaleca sie aby po zamontowaniu
postalo tak sobie nie mniej niz 3 godzinki.
w innym przypadku istnieje mozliwosc uszkodzenia wiskozy.. tzn. czegos tam w srodku ;)
tu sie mocniej rozpisalem:
- http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?p=108119
pozdr!
xvc

LuKaSzQ18 - 2006-03-29, 10:38

tak ale dlaczego one chodzi cały czas czy ciepły czy zimny silnik?
BARABUS - 2006-03-29, 11:20

Cytat:
tak ale dlaczego one chodzi cały czas czy ciepły czy zimny silnik?

... z tego co wiem to wiatrak kręci się zawsze, z większą lub mniejszą prędkością w zależnosci od zapotrzebowania wiaterku na chłodzenie. Jeżeli chodzi ciągle szybko a jest nowe to pewno musi się dotrzeć, tak mi się wydaje :D

xvc - 2006-03-29, 11:23

wiskoza zamocowana jest do pompy wody, ktora caly czas napedzana jest paskiem.
sprzeglo w wiskozie nie jest fizycznie w stanie tak sie "rozsprzeglic" aby sie nie krecic pod wplywem pompy. chyba ze przytszymasz wiatrak, lub bedzie on strasznie ciezki :)
normalnie przy prawidlowej temp. wiatrak kreci sie tak ze jak sie przyjrzysz to bedziesz mogl zobaczyc pojedyncze lopatki... jak sie wisko zalaczy to poppierwsze zauwazysz ze zasuwa jak dzikie, a po drugie najzwyczajniej je uslyszysz... dzwiek podobny do startujacej 750 ;))))
czasem zdarza sie spotkac na ulicy beemke z pospawanym wiskiem [prosta metoda na naprawea raczej oszpecenie beemki - poprostu zaspawac i dziala non stop :)]..
ja Cie mija takie auto to tak jakbys przez chwile znalazl sie na pasie startowym na Okeciu :)))

pozdr!

.......................
zalacznik:

Menel - 2006-03-29, 16:44

Cytat:
Jacku !! !! Akurat visco (jak niezamontowane) musi "stac" a nie lezeć, pozycja przy skladowaniu taka sama jak w aucie..........

no wlasnie henry , wiedzialem ze gdzies dzwonia ale nie wiedzialem w jakim kosciele :lol:
a wiec lukasz, ogien, ogien, ogien i sie wyrobi wiskoza :lol:

LuKaSzQ18 - 2006-03-29, 22:21

mam nadzieje bo pracuje jak by przynajmniej jakies 8 tlokow tam było:)
Menel - 2006-03-30, 10:44

przynajmniej masz teraz ala V8 :lol: a nie klekota bociana .
CyRyL - 2006-10-06, 18:36

niecaly miesiac temu kupilem nowe visco prawie 200zl pochodzzenie allegro
<przed zalozeniem na starym wylo niemozliwie i po przewkroczeniu 3 tys obr cos piszczalo >
po wymianie piszczec nie piszczy nawet przy koncu obrotow ale nadal chodzi mi rowno z obrotami silnika, niby jest ciszej niz bylo ale nadal je slysze, jak podniose maske i podkrece to uuuu ostro lata :cry:
czytajac poprzednie posty postanowilem poczekac niech sie dotrze :wink: ale zrobilem juz ponad tysiac km i tak jest nadal
czy to sie jeszcze dociera ??
czy cuś nie gra ??

el nino - 2006-10-07, 21:11

Panowie stane sie najwieksza zrzeda tego forum ale jerzeli visco kosztuje minimum 600 zl to co mozna kopic za200 !chyba visko ale zepsute i jeszcze na alegro . Tanio kopil dwa razy kopil .To motto przyswieca mi od 15 lat i nigdy sie nie zawiodlem na nim
ubott - 2006-10-07, 22:31

jatam kupilem z 2 paczki u fusa i lata juz 50 tys i jest ok
CyRyL - 2006-10-20, 16:38

odswieze temaci ;]
nadal mam problem z ta wiskoza o ile to wogole ona jest niesprawna
niby nowa ale ok kupiona na allegro moze jest wadliwa
moje pytanie jest takie czy jest cos innego co moze odpowiadac za to krecenie sie wiatraka w rytm obrotow ?? niz wlasnie wiskoza??
moje drugie pytanie <awaryjne> jak wiadomo ida przymrozki a mi caly czas sie chlodzi silnik, niebieskie pole moze kawalek za czasem, i chcialbym spytac czy gdzies to mozna odlaczyc, chociaz na okres najwiekszych mrozow ??
w mej miescinie "mechanicy w warsztatach" to naprawde ostatecznosc :evil: dlatego jeszcze tam nie bylem
zorientowanych w temacie bardzo bym prosil o jakies podpowiedzi

Freeride - 2006-10-20, 16:45

a może termostat jest walnięty (czyt. cały czas otwarty)? ja tak miałem i dla tego sie nie nagrzewał, visco miałem juz kupione ale na szczescie można było oddać z powrotem do sklepu ;) co do visco to cały czas sie kręci, jeśli szybciej to od razu słychać szum
pawelrs - 2006-10-20, 16:46

jezeli kupiles sobie visco firmy OTSA to tak bedzie chodzilo, nie ma porzadnych sprzegiel wiskotycznych za 200zl, i panowie wisco moze lezec na plasko nakratka montazowa do dolu, sa nawet strzalki na pudelkach dobrych firm.