BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - m70 wady i zalety

Pawel-e30 - 2006-03-29, 07:40
Temat postu: m70 wady i zalety
Witam...
Mam pytanko jakie są wady i zalety (o ile są :lol: ) tego silnika??
Może macie jakieś schematy np. rozrządu ??
No i z tego co widze jest pare osób na forum które mają taki silnik na codzień do wykarmienia i chciałbym posłuchać ich opini jak im się jeździ e32 z tym silnikiem...??
Jak jest z awaryjnością tak naprawde tego motoru??

Ps. Potencjalnych nabijaczy postów prosze o powstrzymanie się w tym temacie :wink:

Cooba - 2006-03-29, 09:54

Witam.
M70 to wspaniale motory, i wbrew obiegowej opinii o ich awaryjnosci maja duzo zalet. Ja ze swoja jednostka nie mialem najmniejszego problemu (niestety juz sprzedana) przez ponad 2 lata eksploatacji. Przyznam sie rowniez ze mialem gaz... I tu chce obalic nastepny mit ze niby na gazie m70 nie pochodzi. No wiec prawie 2 lata na gazie i jak jezdzila tak po dzis dzien jezdzi. Przy kupnie tego wozu w niemcowni podjechalem do znajomego mechanika w serwisie BMW w Monachium, po ogledzinach stwierdzil ze do 500 tys km. nie wolno sie silnika nawet dotykac. I mial racje. Auto mialo nakrecone (w chwili sprzedazy) 180000 km. , wiec nie duzo. Sa to jednak kaprysne silniki i musi byc wszystko perfekt zeby dobrze pracowaly. Slyszalem rowniez od roznych "ekspertow" ze jedza olej i to nie wazne w jakim stanie jest jednostka... No ten moj jakis dziwny w takim razie byl, oleju nie bral :D
Jezeli myslisz nad kupnem 750 to musisz byc strasznie wybredny. Auto a zwlaszcza elektronika nie moze byc dlubana jak i sam silnik. Jezeli bylo cos ruszone, dlugo nie pojezdzisz. Moja byla bezwypadkowa i poruszanie sie tym wozem zaliczyc moge do najprzyjemniejszych.
Ale sie rozpisalem :wink:
Podsumowujac - nie bite , nie dlubane i nie meczone i najlepiej przyprowadzone z niemcowni. W Polsce ciezko bedzie taka upolowac.

Pozdrawiam

Łukasz - 2006-03-29, 10:11

Paweł , a wiesz jak z zawiasem w tym aucie :wink: ?

PioterW: Mam nadzieję, że masz coś do napisania w swój przewrotny sposób, ale może lepiej po prostu to napisz po prostu - co wiesz - coś z własnych doświadczeń, przemyśleń ... nie koniecznie

Cooba - 2006-03-29, 10:27

Zawias z przodu jak w kazdej innej e32. Z tylu mamy NIVO, lecz i to nie w kazdym egzemplarzu. Na zawieche to akurat nie narzekalem.

Pozdro

Pawel-e30 - 2006-03-29, 10:43

Łukasz narazie bardziej mi chodzi o m70 a nie o zawias :wink:

cooba dzięki wielkie za rozjaśnienie tematu :wink:

Dostałem info na pw (za które też dziękuję :) )

czy zecywiscie uszczelki pod kolektorem ssącym tak szybko padają?? i nie ma zamienników??
Info 600zl uszczelka org. a jest ich 4 troche zwala z nóg :lol:

Baur - 2006-03-29, 10:51

Paweł - czyżby 316i V12 ?? ???? Wyścig zbrojeń :lol:
Pawel-e30 - 2006-03-29, 10:53

nie zrobił bym czegos takiego e30 :lol:
Poprostu zasiegam info czyli próbuje sie dokształcić :wink: