BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Olej do NIVO [chf 7.1]

arteek - 2006-03-29, 12:43
Temat postu: Olej do NIVO [chf 7.1]
czy ktoś wie gdzie można tak i olej kupić ewentualnie co można wlać zamiast tego mam NIVO i niewiem czy można lać inny olej do wspomagania. Znalazem coś takiego TUTAJ pytalem w sklepie motoryzacyjnym ale tam polecali mi coś innego a o CHF 7.1 niebardzo syszeli

MOD: proszę się stosować do ZASAD panujących w Dziale Technicznym. [w tym przypadku tytułowanie NOWYCH wątków]

erikson - 2006-03-29, 21:41

moze byc innej firmy,aby zielony był

[ Dodano: Czw Mar 30, 2006 12:02 pm ]
ja tez szukam,potrzebuje na dolewke,znalazłem za 30zl

arteek - 2006-03-30, 11:21

CHF 7.1 to nazwa oleju czy specyfikacja?
bo ja nie mogę wogule tego znaleść

viggen - 2006-04-02, 13:51

febi robi ten olej pod nazwa febi 6162 do kupienia w hurtowniach takich jak inter cars czy fota
erikson - 2006-04-02, 18:56

ja kupiłem Texako -30zl
arteek - 2006-04-02, 19:29

dowiedziaem się że może też być LHM od citroena
erikson - 2006-04-02, 20:00

ten tez pasuje
filipfil - 2006-04-07, 14:07

Mi w 750 il zalali po naprawie LHM od citroena (zielony) i wszystko działa świetnie, pentosin chf 7.1 jest dość drogi ..., wszystko działa, nie cieknie, nie niszczy amorków i gumek, polecam...
LUKAS - 2007-02-18, 09:25

erikson napisa³/a:

U mnie w kombiaku kolor płynu jest czerwony, czyli typowo taki jak do wspomagania.

Co w związku z tym powinienem dolać ... :?:

sybir - 2007-02-19, 11:39

Pentosin CHF 7.1 kupisz w każdym ASO.
U mnie na korku zbiorniczka jest napisane "CHF 11S only".
Za CHF 11S płaciłem około 50 zł. za litr. Jest on zielony.
I tylko ten będę stosował bo inne powodują rozszczelnienia wg opini
kilku mechaników z którymi rozmawiałem.
sie ma

[ Dodano: 2007-02-19, 12:42 ]
LUKAS napisa³/a:
erikson napisa³/a:

U mnie w kombiaku kolor płynu jest czerwony, czyli typowo taki jak do wspomagania.

Co w związku z tym powinienem dolać ... :?:

A co jest napisane na korku zbiorniczka?
sie ma

k@mil - 2007-02-27, 10:39

witam,
w bmw są na pewno dwa rodzaje oleju do wspomagania - standardowy tzn. czerwony (weź na palucha i sprawdź kolor :D ) i zielony tzn. ekologiczny. dokładny symbol masz na korku do zbiorniczka - nie kombinuj z mieszaniem tylko podjedź do aso - ja kupowałem u smorawińskiego 1l - 35 PLN.
pozdrawiam

Artur C. - 2007-02-27, 20:28

Kolory nadano tym olejom aby rozróżnić ich spesyfikacje jakościowe Itp. i nie ma to nic wspólnego z tą bez przesady "ekologią" - do zwykłego wspomagania leje się czerwony Dextron 2/3 a jak kogoś stać można lać i ten zielony ale tam gdzie jest NIVO to idzie w większości Zielony CHF lub zamiennie dopuszczalny jest olej Citroena natomiast dolanie czy wręcz zalanie całego układu jest dipuszczalne tylko i wyłącznie w celu dotarcia do serwisu i wymiany na odp[owiedni. Poprostu uszczelnienia NIVO są bardzo wrażliwe na inne oleje.Osobiście byłem świadkiem jak sprawne niecieknące NIVO zostało zniszczone w ciągu miesiąca po zalaniu olejem Dextron 3.
LUKAS - 2007-03-08, 22:27

sybir napisa³/a:
A co jest napisane na korku zbiorniczka?

CHF 11.S

sybir - 2007-03-09, 09:53

Lukas to radzę ci wymień to co masz różowe czy czerwone
na CHF11S (zielony).
sie ma

MarcinPioneer - 2007-03-09, 11:04

CHF11S jest żółty, CHF 7.1 jest zielony. Są do tych olejów zamienniki FEBI
sybir - 2007-03-09, 11:43

MarcinPioneer napisa³/a:
CHF11S jest żółty, CHF 7.1 jest zielony. Są do tych olejów zamienniki FEBI

chf11s jest zielony :!: , wiem bo dolewałem
Podaję specyfikację żeby ukrócić polemikę:
http://www.pentosin.de/fl...CHF%2011S_D.pdf
sie ma

MarcinPioneer - 2007-03-09, 12:17

Ale CHF 7.1 jest bardziej zielony wiem,bo sprzedaje zamienniki FEBI i różnią się kolorami, CHF 11S jest syntetyczny zamiennik FEBI to 6161 kolor żółty,ale tak naprawdę jest też zielony,temp od -40do+130st C, natomiast CHF 7.1 jest mineralny zamiennik FEBI to 6162 kolor zielony temp -40 do +100stC.
sybir - 2007-03-09, 13:12

MarcinPioneer napisa³/a:
Ale CHF 7.1 jest bardziej zielony

:D rozwaliłeś mnie
pozdro
sie ma

MarcinPioneer - 2007-03-09, 13:46

Weź sobie do ręki dwa i sobie zobaczysz różnicę. Który jest czysto zielony a drugi bardziej wpada w żółty kolor.Jak nie miałem porównania to też mówiłem,że jest zielony.
Mało jeszcze chłopie wiesz. :D
Jaki kolor masz naklejki na zbiorniczku jak jest napisane CHF11S, ja u siebie mam CHF7.1 i naklejka jest zielona.

ahir - 2008-07-18, 16:29

to chyba dobry temat dla mojego pytania:
mam e34 540i Touring z NIVOMATEM,
z tego co widzialem w zbiorniczku jest czerwony olej a powinnien byc ten zielony CHF 11.S :(
w przyszlym tyg. go wymienie ale czy to pomoze?
problem jest taki ze jezeli jest ustawione max. do gory (ladnie wtedy wyglada auto) ale totalnie nie ma resorowania, kazda poprzeczna nierownosc jezdni konczy sie wybiciem w gore jak na deskorolce :(
jezeli ustawilem prawie na samym dole jest duzo lepiej ale i tak bardziej twardo niz np. w e34 525tds Touring...
wiem ze M60B40 pewno wazy swoje i zawias musi byc twardszy..
ale czy BMW projektujac NIVO naprawde tak spapralo sprawe ze albo auto stoi wysoko i ladnie wyglada i jazda jest do d*(^8
albo wyglada jakby mialo zdezelowane zawieszenie citroena i jest wygodne?
(przod seria - gdyby bylo -60/70 wtedy moze sensownie by to wygladalo)

a moze dac maxymalnie na dol i do przodu wsadzic jakies obnizajace? eibachy?
czy wymiana oleju pomoze? moze ktos wie ile wchodzi do calego ukladu?
po wymianie trzeba cos odpowietrzac?
a moze wymienic na zawias bez nivo? bylo takie w e34 540i Touring?
co robic? pomocy

do adminow: jezeli to zly temat to prosze o zalozenie nowego i skasowanie postu, dziekuje

Pozdr.

sybir - 2008-07-18, 17:03

Jak masz różowy kolor to jest wlany ATF. Jeżeli zmienisz
na taki jak ma być czyli chf11S, to może, nie musi ale jest duża szansa,
że padnie ci pompa od wspomagania. Zależy jak długo jeździsz na różowym.
Lepiej nie zmieniaj.
sie ma

ahir - 2008-07-18, 17:12

ktos wlal chyba ten co ma byc do wspomy bez nivo, deluxe cos tam..
ile kosztuje pompa? ale nivo na tym i na tym oleju bedzie zachowywac sie tak samo??

LUKAS - 2008-07-18, 17:19

W mojej E30 mam do NIVO wlany ATF ... :x :evil: :oops:

Wymysł poprzedniego właściciela ktory niewiedział co ma, a cos mu delikatnie cieklo przy reduktorze ...

NIVO pracuje normalnie niemam z nim problemow, podnosi auto i dobrze tlumi nierownosci, generalnie jestem bardzo zadowolony (twu twu ;) ), tyle ze wyciek na AFT wyciek jest niewielki, na ostatnie 4tys km nic niemusialem dolewac płynu.

Jesli uklad jest szczelny przeszedlbym szybko na CHFa...

ahir - 2008-07-18, 17:21

ok ok, olej olejem, ale gdzie jest problem z tym nienormalnym (jak dla mnie, mimo ze jezdzilem twarda e30 i to kupilem zeby miec wygode) resorowaniem? a raczej jego brakiem.. :/
czy ktos kto ma nivo w e34 kombi moze odpowiedziec czy jak jest w miare podniesione to tez mu tyl tak podskakuje?

LUKAS - 2008-07-18, 17:38

Niemiałem doczynienia z NIVO w E34, ale u siebie i w kazdej innej Beemce nawet najnowszych (E60, E65) NIVO to samopoziomujace sie zawieszenie, więc niezaleznie od zaladunku auto jest na tej samej wysokosci.

A Ty piszesz o jakiejs regulacj iwysokosci, jakbys mial pneumatykÄ™ ... jak w niektorych X5 ...

ahir - 2008-07-18, 18:00

chyba w kazdym nivo (a przynajmniej u mnie jest) jest taka sruba ktora umozliwia ustawienie wysokosci..
i wtedy obojetnie od zaladunku zawsze jest na takiej wysokosci, ale wysokosci ktora mozna ustawic...

LUKAS - 2008-07-18, 18:08

aaa to Tobie chodzi o oszukanie NIVO na stabilizatorze :?:

W nowych sÄ… czujniki wysokosci pojazdu i one za to odpowiadajÄ… ...

ahir - 2008-07-18, 18:28

nie wiem bo szczerze to jeszcze sam tego nie robilem, wiem jakie sa fakty:
1. jest czerwony olej zamiast zielonego
2. jak jest na dole jest troche bardziej komfortowo - ale brzydko wyglada, jak jest na gorze nie ma wogole TYLNIEGO resorowania, mala poprzeczna nierownosc na ul. Kosciuszki w Katowicach a e34 skacze jak przyglebiona 70/70 e30 na progu zwalniajacym...
a chcialbym zeby bylo i ladnie (podniesione) i wygodnie :/

jezeli chodzi o podnoszenie i obnizanie to wiem ze mechanik zabiera jeden klucz ze soba wchodzi do kanalu i za 2 min moge sobie wybierac polozenie wysokosci praktycznie co 1 cm :]

sybir - 2008-07-18, 20:27

U mnie tył jest dosyć nisko i auto jest twarde.
sie ma

G-R-Z-E-Åš - 2008-07-18, 20:50

Kolego u mnie działa nivo dokładnie tak samo jak u ciebie ( E 30 ) :!: To znaczy jak ustawisz na maksa do góry to wtedy jest sztywny jak byłby zespawane amorki na sztywno :!: jak dasz maksymalnie na dół to wtedy jest miękko i wygodnie :wink: Ja tez mam zalane czerwonym olejem bo tak już miałem i wolałem nie kombinować już z tym i wszystko działa mi poprawnie już od 3 lat :wink:
Ja jeżdżę z ustawieniem maksymalne na dól :!:

pozdrawiam

ahir - 2008-07-19, 01:27

dziekuje za odpowiedzi, czyli jedynym sposobem poprawienia wygladu nie tracac za bardzo na komforcie jazdy w przypadku e34 z nivo jest paradoksalnie obnizenie przodu? :) :)
doczytalem dzisiaj w instrukcji ze prawidlowy poziom plynu do nivo/wspomagania jest gdy jest 5mm ponad sitko..
a u mnie jest do fulla (jakies 3cm ponad sitko) moze swoja droga mam za duzo tego plynu w ukladzie i jest mniejszy zakres amortyzacji gdy panuje wieksze cisnienie w ukladzie hmm..
denerwuje mnie ta jedna rzecz w tym aucie..

Artur C. - 2008-07-19, 07:00

Poziom oleju w zbiorniczku niema nic wspólnego z twardością zawieszenia jeśli jest powyżej minimum.
W układzie powinien być zalany taki olej jak opisane jest na zbiorniczku jeśli jest inny to widać że go wymieniono bo było taniej a jest to dopuszczone tylko jako rozwiązanie tymczasowe.

ahir - 2008-07-20, 21:20

to po chol&%% te nivo skoro zeby normalnie jezdzic po naszych drogach trza je dac na glebe? :/
chyba zakladali ze auta z tym beda smigac po niemieckich autobanach z czyms w bagazniku..
:/
czy wystepowalo 540i Touring bez nivo? a jezeli nie to z jakiego modelu bez nivo wsadzic zawias?

Artur C. - 2008-07-21, 06:48

A przyczyną czasem nie jest brak poduszki gazowej w zasobnikach (gruszkach) pod kołem zapasowym bo przecież normalnie powinno jeździć komfortowo gdzieś po środku.
ahir - 2008-07-21, 10:59

sprawdze to, poogladam wszystko dokladnie